Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[DL][Visual Basic] Kalkulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zauważyłem, że w tym dziale nie dużo kalkulatorów, dlatego postanowiłem zrobić swój. Posiada on pierwiastki, ułamki (1/x lub /) i potęgi. Zapraszam do pobierania!

FAQ

P: Jak wpisywać pierwiastki?

O: Wciśnij cyfrę i przycisk "Pierwiastek"

P: Jak wpisywać ułamki?

O: Wciśnij cyfrę i przycisk "1/x"

P: Jak wpisywać ułamki?

O: Wciśnij cyfrę i przycisk "/" i znowu cyfrę.

P: Jak wpisywać potęgi?

O: Wciśnij cyfrę, przycisk "x^" i znowu cyfrę.

Co więcej mówić...

Download: http://speedy.sh/r3JMx/WindowsApplication4.exe

Skan: https://www.virustotal.com/pl/file/d8fdcd5e5882c588b8322145bc5b3096ec28ce666b378e960e865efe8a1c4d5d/analysis/1405154677/ (Nie wiem, skąd sześć rzekomych zagrożeń, nigdy wcześniej tego nie było)

@Lavezzi

Opublikowano

Coś źle wpisałeś :)

EDIT: Chyba dałeś najpierw liczbę, potem nacisnąłeś pierwiastek :)

@Lavezzi

Opublikowano

Coś źle wpisałeś :)

EDIT: Chyba dałeś najpierw liczbę, potem nacisnąłeś pierwiastek :)

Nie wiem jak w visual basic, ale w c# od tego jest funckja Try i catch (żeby nie wywalało errorów), poszukaj na necie.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

Kalkulator prosty szczegolnie w visual basic rob takze pod 32 bit bo niektorzy maja tez taka wersje systemu. Wracajac do tematu, kalkulator nie dziala jak powinien wpisalem 9000 x 2 i wywala errory ciagle, dopracuj to. :)

Opublikowano

Nie wiem jak w visual basic, ale w c# od tego jest funckja Try i catch (żeby nie wywalało errorów), poszukaj na necie.

W vb.net jest identycznie.

@topic

No cóż kalkulatory to klasyka gatunku na forum ale tym razem bonusowo z błędami. Nie będę nic dopowiadać żeby nie robić flame.

Następnym razem załóż temat z czymś większym. Pozdrawiam.

Opublikowano

Kalkulator nie jest taki zły, ale pewnie większość z nas jak i ja oczekujemy "rzeczy", która ma zabezpieczenia przed:

- brakiem internetu

- wpisywaniu liczb w pole STRING lub na odwrót

- rozszerzanie okna (wiadomo o co chodzi, dziwnie to wygląda na przykładach przeglądarek)

- brak funkcji do sprawdzania czy takowy plik istnieje, zanim zostanie użyty

Chodzi mi o to, co użytkownikowi @Artrix że większość z nas lubi sobie czasami potestować program tak, żeby znaleźć jego słabsze strony które spowodują crash. Jeśli chcesz urozmaicić kalkulator to dodaj zabezpieczenia przed ciekawskimi osobami i wtedy się wyróżnisz w produkcji kalkulatorów xD

@edit:, program do antymalware krzyczy mi o wirusie, tak jak na screenie:

as5gwc.jpg

Kliknij tutaj aby otworzyć mój GitHub.

Prawie cały czas jestem na Discord𝗣𝗮𝗳𝗳𝗰𝗶𝗼#6330

Opublikowano

Spoko ja to rozumie, mi nawet antywirus skasował plik wykonywalny własnej gry xD Nie ma się co dziwić. 

Używałeś może do tego projektu jakiś bibliotek DLL ? Lub jakieś importy? Bo często biblioteki DLL są usuwane przez antywirusy, i jeśli została zaimportowana do kalkulatorowego projektu to nic dziwnego.

@edit: i tak sobie od razu pomyślałem, że skoro antymalware i antywirusy krzyczą o zagrożeniu to świadczy to o ich czujności a to chyba lepiej :D

.

Opublikowano

Nie chcę nic mówić, ale to chyba pierdyliardowy kalkulator, od innych różni się tylko tym że ma pierwiastki, ułamki i potęgi. Zrób coś zayebistego typu puzzle albo coś :) na to chyba jeszcze nikt nie wpadł. 

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Każdy kalkulator jest dobry, ale najlepszy musi "to coś mieć". Poniżej napisze kilka rzeczy, których mi brakuje w kalkulatorach. Mówię to o takich funkcjach jak:

- użytkownik tworzy sobie zmienną np A i przypisuje jej wartość np 10, potem jakieś C o wartości 5 co pozwala sumować zmienne jak lista zakupów lub przydaje się na zadaniu z matematyki gdzie są równania

- zapis i odczyt z pamięci (wiadomo o czym mowa), ktoś se wpisuje 10 i klika [M+] albo jak chce to [MR] dla resetu co może przydać się, gdy wyłączamy kalkulator i później go włączamy znowu

- dodanie skinów (opcjonalne) natomiast można go dopasować do swojej tapety i pulpitu ;D

- funkcje które obliczają średnią z kilku liczb jak średnia na świadectwie szkolnym (wiem, można dodawać i dzielić oceny, ale łatwiej wpisać je po kolei i kliknąć [=]) i dodatkowo powiem, że znam osoby które nie potrafią wyliczyć średniej sobie więc to idealna rzecz.

@edit, poprawka słówka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...