Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Modyfikacje na serwerze. Serwer ich nie widzi, albo są błędy.

Elenorsar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na początku powiem, że nie do końca wiedziałem, w którym dziale mam dać ten temat. Dział Minecraft - Zarządzanie serwerem jak i dział Minecraft - Modding wydają mi się równie odpowiednie na mój problem, lecz wybrałem ten drugi. Jeżeli wybrałem źle to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Mam pewien problem z wgraniem modyfikacji na serwer. Posiadam hosting na pukawce(doczytałem się w regulaminie, że nie można podawać linków zewnętrznych, ale o samych nazwach nic nie wspominano. Jeżeli się mylę, proszę moderatora o usunięcie nazwy, albo zwrócenie uwagi to sam ją usunę) i postanowiłem, że chciałem na w spółkę z wpół właścicielką zagrać na modyfikacjach. Początkowo zainstalowaliśmy sobie paczkę Feed The Beast wersję Unleashed(na pukawce jest opcja automatycznej instalacji tej paczki) na wersję minecraft 1.5.2. W tym momencie na serwerze wszystko działało poprawnie. Okazało się, że niestety nie jesteśmy wstanie na niej grać, gdyż nasze komputery są za słabe na tą paczkę. Postanowiliśmy, ze okroimy ja i wyrzucimy wszystkie modyfikacje, z których nie będziemy korzystać z grze(korzystamy z lunchera FTB i to własnie z niego wyrzuciłem wszystkie niepotrzebne modyfikacje). Oto lista tych, które pozostały:

• BiblioCraft-1.3.3
  • BiblioWoods-BOP-1.0
  • BiblioWoods-Forestry-1.0
  • Biomes-O-Plenty-0.5.9.3-1.5.2
  • buildcraft-A-3.7.2
  • DamageIndicators-2.7.0.1
  • EnchantingPlus-1.15.5
  • extrautils - 0.2.4g
  • flatsigns-1.5.2-universal-1.3.2.14
  • ForgeMultipart-universal-1.5.2-1.0.0.149
  • GateCopy-3.0.2
  • iChunUtil-1.0.1
  • InventoryTweaks-1.54b
  • ironchest-latest-universal-1.5.2-5.2.8.447
  • LogisticsPipes-MC1.5.2-0.7.3.ftb.631
  • ModularPowersuits-0.7.1-575
  • MPSA-176_Requires_MPS-561+
  • mystcraft-uni-1.5.2-0.10.5.00
  • Natura_1.5.2_2.1.5.1
  • neiaddons-1.5.2-1.8.2.r31
  • NEIPlugins-1.0.9.3
  • NetherOres-2.1.5-75
  • obsidiplates-1.5.2-universal-1.5.0.13
  • OmniTools-3.1.6.0
  • PortalGun1.5.2
  • SoulShards-1.0.36-universal-srg
  • TConstruct_1.5.2_1.4.3.final
  • Thaumcraft3.0.5h
  • Thaumic Tinkerer [1.0.8]
  • twilightforest-1.18.2
  • vending-1.5.2-1.0.9
  • VoxelMap_1.5.2.u88

No i jeszcze modyfikacje z folderu coremods:

• CodeChickenCore 0.8.7.3-fix1
  • CoFHCore-1.5.2.5
  • denLib-1.5.2-3.0.14
  • infinibows-1.5.2-universal-coremod-1.0.0.10
  • NotEnoughItems 1.5.2.28
  • Nucleum-Omnium-Beta-84
  • PowerCrystalsCore-1.1.6-107 

Początkowo upewniłem się, czy wszystkie modyfikacje będą działy na SinglePlayer i po kilku zmianach w końcu mi się udało(np. usunąłem CoFHCore, jednak potem okazało się, że jest potrzebne). W tym momencie poprzez filezillę usunąłem modyfikacje z serwera, które były zbędne, lecz kiedy próbowałem na niego wejść ukazał mi się taki komunikat:

309901405120023574172.png

Wersje modyfikacji w luncherze minimalnie się różniły od tych na serwerze, a te pokazane w komunikacie były jeszcze minimalnie inne(ostatnie litery i cyfry). Nie wiedziałem do końca jak to rozwiązać, szczerze też mi się nie chciało bawić w ściąganie innych wersji, gdyż nie do końca się na tym znam, więc zrobiłem reinstalację serwera, a z automatycznego wgrywania modyfikacji/pluginów wgrałem w podanej kolejności(po wgraniu jednej od razu robiłem restart serwera) Bukkit 1.5.2-R1.0 (Minecraft 1.5.2) Recommended Build oraz Forge - Build 7.8.0.733 z dnia 2013-06-10 (Wersja serwera Minecraft 1.5.2). Niestety po wgraniu Forge serwer już sie nie uruchomił, ciągle była pokazana ikonka "sprawdzanie". Postanowiłem, że zainstaluję forge ręcznie, więc odinstalowałem go z serwera(jakieś resztki po forge zostały) i serwer się włączył. Ściągnąłem wersję minecraftforge-universal-1.5.2-7.8.1.737, następnie wgrałem do pliku minecraft_serwer.jar, a potem do folderów mods i coremods wgrałem odpowiednie modyfikację. Wszedłem na serwer i na początek wyglądało wszystko dobrze, ale nie było widać żadnych nowych bolków w terenie, a kiedy wszedłem w ekwipunek i gdy chciałem wziąć przedmioty z lewego panelu poprzez modyfikację NEI:

785431405120025574172.png

to wyskakiwał komunikat:

976111405120026574172.png

a w momencie, kiedy brałem je z okienka gamemode 1, to mogłem je mieć w ekwipunku, lecz przy stawianiu bloków znikały one(nie było też widać, że inny gracz trzyma te bloki), a przy użyciu niektórych przedmiotów(np. urządzenie do tworzenia portali z PortalGun) wyrzucało mnie z serwera z komunikatem:

619271405120028574172.png

Pomyślałem, że może coś jest nie tak przez tego instalowanego forge`a, więc ponownie dałem reinstalację serwera, z automatu wgrałem tylko bukkita, a fogre wgrałem ręcznie(tutaj musiałem samemu wgrać też plik minecraft_server.jar na wersję 1.5.2) oraz wgrałem modyfikacje, samemu też tworząc foldery mods oraz coremods. Problem pozostał ten sam, lecz obecnie, kiedy nawet biorę itemy z gamemode to od razu mnie wyrzuca z serwera z tym samym komunikatem.

Teraz jeszcze się przyjrzałem, kiedy robiłem screeny, że kiedy wchodzę do minecrafta mam taki komunikat:

233681405120030574172.png

Także tyle co mogę powiedzieć, o moim problemie. Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale wolałem dokładniej opisać, aby osoba, która będzie chciała mi pomóc wiedziała jak najwięcej na ten temat.

Proszę o wyjaśnienie mi co robię źle i dlaczego to nie działa. Z góry dziękuję, za wszelką udzieloną pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Masz konflikt itemów i nie działa, nie zgadzają sie pliki serwera z klientem...

Zatrzymaj serwer, wgraj cały folder config na serwer z klienta,  identyczna sprawa z modami....muszą być te same mody co w kliencie(chodzi o wersje) czyli, wgrywasz mody z klienta na serwer pomijając te które sa tylko do klienta jak nei. By generował sie swiat z biomes o plenty muszisz w server properites dodać w generatorze swiata  BIOMESOP

druga opcja to możliwość w drugą stronę czyli instalujesz na serwerze tą predefiniowaną paczkę, kasujesz mody których nie chcesz i sciagasz foldery config i mods do launchera w domu.  Możesz pożniej dodać nei i inne mody jak minimapę które dodaje się tylko do klienta.

Jestem wesoły Tomek

Opublikowano

Jeżeli chodzi o modyfikacje, poza wgrywaniem ich z automatu to za każdym razem wgrywałem je z klienta, więc zgodność powinna być tutaj cały czas dobra.

Mam jeszcze pytanie o modyfikacje tylko dla klienta. Wiedziałem, że taką jest OptiFine, wiec jej nie wrzucałem. Teraz już wiem, że NEI też. Jak rozumiem, mam nie wrzucać na serwer dodatkowo modyfikacji neiaddons, NEIPlugins oraz NotEnoughItems, tak? Nie wiem też, które z pozostałych są przeznaczone tylko dla klienta. Byłbym wdzięczny, za wskazanie ich z powyższej listy.

Nie wiedziałem, że trzeba dodać folder config i już to zrobiłem. Tak samo w server.propeites dodałem: generator-settings=BIOMESOP. Czy o ta linijkę chodziło? Niestety po wejściu na serwer nadal było to samo, dlatego zrobiłem reinstalacje i wszystko od nowa. reinstalacja -> zmiana na 1.5.2 -> automatyczna instalacja bukkita -> ręczne wgrywanie minecaft_server.jar, a w nim forge -> skopiowanie config -> skopiowanie mods i coremods.

Nie wiem, czy coś robię źle, coś w złej kolejności, a może czegoś w ogóle nie robię, a powinienem.

Podam jeszcze linki, z których pobierałem pliki, może coś z nimi jest nie tak:

minecraft_server

minecraftforge-universal-1.5.2-7.8.1.737

Może też w tym momencie popełniam jakiś błąd. Otwieram minecraft_server oraz fogre. Zawartość forge`a przenoszę do minecraft_server i taki plik wrzucam na serwer. Za pierwszym razem przed skopiowaniem forge`a usunąłem z minecraft_server folder metainf, ale znajomy powiedział, abym tego nie robił i później już nic nie usuwałem.

Także proszę o dalsze instrukcje.

Dla Ciebie TechPack like leci, bo już trochę mi pomogłeś i wiem więcej. Dzięki.

Opublikowano

Może tak bez kombinacji ? tu masz paczki serwerowe może któraś będzie pasować Ci bez zabaw...>

ultimate  wyglada ok.

Powiedzmy paczka  FTB Unleashed  kasujesz z niej np. StevesCarts2.0.0.a122.zip, Railcraft_1.5.2-7.3.0.0.jar, mystcraft-uni-1.5.2-0.10.5.00.zip  to chyba najbardziej obciążające mody, zmieniasz nazwe Biomes-O-Plenty-0.5.9.3-1.5.2.jar.disabled   czyli kasujesz koncówkę .disable .  Zmieniasz nazwe ftbserver.jar   na taką jaką masz na serwerze by można  było włączyć i wgrywaasz tam wszystko, na pukawce podobno to samo masz w standardzie czyli zwykły silnik + forge.

Jeżeli na pewno się nie pomylisz i wgrasz te same pliki na serwer i do klienta to musi działać.  server.propeites z generator-settings=BIOMESOP 

Poszedłem dalej mam wolnego vps ;) wgrałem tą paczkę bez wspomnianych modów i działa 

Jestem wesoły Tomek

Opublikowano

Problem już rozwiązałem. Chciałem to zrobić od razu po nieudanej próbie, co opisałem w poprzednim poście, ale niestety po jakiś 5 minutach od napisania wiadomości utraciłem internet i dopiero wczoraj wieczorem go odzyskałem, a o tej godzinie już mi się nie chciało.

TechPack zrobiłem to co poradziłeś mi w pierwszym poście i trochę rozpisałeś w kolejnym, a mianowicie wgranie najpierw wszystkiego na serwer z automatycznych paczek na pukawce, a następnie usunięcie niepotrzebnych rzeczy i skopiowanie tych folderów na komputer. Wszystko działa poprawnie.

Wielkie dzięki za pomoc. Kolejny plusik leci ;) Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...