Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Koledzy nie mogą wejść na serwer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem. Otóż wyłączyłem zaporę, odblokowałem port do serwera minecraft, jednak przez hamachi ani nawet przez moje ip nikt nie może wejść. Wie ktoś czemu? Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź.

76561198237615998.png

Opublikowano

Jaki błąd pokazuje się Twoim kolegom? Rozumiem, że "Can't connect to server." - tak?

Jesteś pewny, że podajesz im poprawny adres IP i port?

PS. Polecam tą pierwszą opcję, bez Hamachi, ponieważ będą oni mieli mniejsze lagi, nie będziesz musiał ich dodawać do sieci i będziesz mógł odinstalować Hamachi, jeśli tylko do tego było Ci potrzebne.

3657428369.png
Opublikowano

A jakie IP im powinienem podać? kompa, czy routera, a i port 25565 tak?

76561198237615998.png

Opublikowano

@kabulvv

Komputer i router ma te same IP. Możesz je mieć publiczne lub prywatne (ustala twój dostawca usług internetowych). Do założenia serwera bez Hamachi wymagany jest publiczny adres IP.

Natomiast adres IPv4 czy IPv6 przydziela router, konkretnym urządzeniom w Twoim domu (ale usługodawca musi wspierać dany standard, jeszcze nie wszyscy mają Ipv6).

Wejdź na poniższy link, jeśli twoje IP wygląda tak - 192.x.x.x, 172.x.x.x lub tak 10.x.x.x, oznacza to, że masz prywatne IP i musisz brać się za Hamachi. W innym przypadku wystarczy przekierować port (co jak napisałeś, zrobiłeś) i możesz tworzyć serwer bez Hamachi.

http://twojeip.wp.pl

Jeśli masz publiczne IP:

Podaj kolegom zawartość pola "Twoje IP" z powyższego linku + dwukropek + port

Jeśli masz prywatne IP:

Podaj kolegom adres z Hamachi + dwukropek + port

PS. Port, który przekierowałeś na swój komputer (na routerze) musi się zgadzać z tym, który jest w pliku server.proporties

3657428369.png
Opublikowano

Mam akurat ip na 95 zaczynające się, ale jak wpisuje je w server.properties, to pisze że juz jest taki serwer odpalony z tym portem i ip. Ale żadnego nie odpalałem. Co jest?

76561198237615998.png

Opublikowano

Mam akurat ip na 95 zaczynające się, ale jak wpisuje je w server.properties

Czyli masz publiczny adres IP. "server-ip=" zostaw puste, a w "server-port=" wpisz port serwera.

to pisze że juz jest taki serwer odpalony z tym portem i ip

Uruchom menedżera zadań i zabij wszystkie procesy javy.

PS. Pamiętaj, że jeśli masz zmienne IP to będziesz musiał codziennie wchodzić na router i zmieniać IPv4 twojego komputera w ustawieniach tego portu, który przekierowywałeś.

Możesz także (jak ja zrobiłem) przydzielić stały adres IPv4 dla twojego adresu fizycznego (MAC). Jeśli nie masz zmiennego IP to zostaw to w spokoju.

3657428369.png
Opublikowano

To zostaje puste !

server-ip=

Tu wpisujesz port np "25566" lub "25567"

server-port=

Jeśli chcesz grać przez hamachi z kumplami, musisz podać im sieć aby z nią się połączyli i IP hamachi wtedy połączyć się z serwerem.

286_1358270577_u303772.png

Opublikowano

Ok, ale pozostaje jeszcze jedna kwestia. Kładę tabliczkę, po czym robie reconnect, i pisze mi na chacie (na biało) ze nie można zlokalizować tabliczki, i mi usuwa z niej napis. Co jest?

76561198237615998.png

Opublikowano

@Majk3l.

Napisałem to samo, dokładniej i znacznie wcześniej. Port nie musi być koniecznie "25565" czy "25567", ważne żeby nie był używany.

@kabulvv

Czyli, że problem rozwiązany? Serwer działa?

3657428369.png
Opublikowano

Jeszcze nie dokładnie sprawdziłem, bo kolegi nie ma. Ale prawdopodobnie problem rozwiązany. Tylko jeszcze jeden problem mnie irytuje. Gdy wchodzę na serwer, to usuwa mi wszystkie napisy z tabliczek, które wcześniej miały je. Stało się tak, jak zrobiłem reloga.

http://imgur.com/FcvQAKO    - To, co wyskakuje po wejściu do świata(multiverse), lub na serwer

76561198237615998.png

Opublikowano

@kabulvv

W konsoli są jakieś błędy?

Jeśli nie, to najpierw spróbuj zaktualizować silnik.

Jeżeli problem nadal będzie występował podaj listę pluginów, których używasz.

3657428369.png
Opublikowano

Zaaktualizowanie silnika pomogło. Wielkie dzięki.

76561198237615998.png

Opublikowano

dodaj ip kompa i routera lub zainstaluj od nowa hamachi

Zapraszam na serwer Kolegi

xmen.owncraft.pl:9412 lub maniakcraft.gomc.pl

POLECAM I WIDZIMY SIE NA SERWERZE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...