Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer +/-3000zł

MPCTaylor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

tworzyłem już taki temat, jednak zaszły zmiany, szczególnie w cenach podzespołów.

Potrzebuję komputera (pudło) za 3000 tysiące, może być trochę więcej.

Chciałbym, żeby razem z Win8.1 nie wyszło więcej, niż 3500, bo jeszcze potrzebuję monitora oraz klawiatury.

Komputer ma mieć przeznaczenie do gier, żebym mógł pograć w te nowe gry, jak i czasem w te mniej wymagające.

Sprzęt niech udźwignie na spokojnie streama oraz nagrywanie w przynajmniej 60fps

Taki zestaw dostałem od pewnej zaufanej osoby na pw gg:

http://www.morele.net/inventory/info/FtTK4q/

Będę streamował, więc nie wiem, czy taki procesor da sobie radę, albo czy też karta nie będzie go zaniżać.

W sumie można byłoby też go podkręcić, tak mi się zdaje. Więc myślę, że można dołożyć coś do lepszego procka.

W dodatku było to dawno składane, więc pewnie są lepsze sprzęty, jak na obecną chwilę.

Jak byście mi składali, to proszę o dodanie Win8.1 Na budę nie chcę wydać więcej, niż 3500zł.

Dzisiaj/jutro zamawiam to wszystko, więc mam nadzieję, że mi pomożecie w dobrym wyborze, żebym był zadowolony na długi czas. ;)

Tak btw. czy nie powinno być w zestawie za taką sumę dysku SSD?

343731479829004887779.png

Opublikowano

A dysk SSD? Chciałbym odpowiedzi na te pytania.

A i5 3570k?

Żeby kupić 3570k, to byś musiał dopłacić do procka, chłodzenia, zasilacza i płyty.

@cody3223 tak, tylko znowu trzeba wymienić płytę na jakąś z chipsetem z 9 serii, ewentualnie bawić się w aktualizację UEFI.

Dopłać do budy Zalman Z3 Plus, a SSD może z jakimś 120GB się zmieścisz jeszcze.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Bo w komentarzach wszyscy, którzy mi doradzali, mówili żebym kupił SSD. Złożylibyście mi coś dobrego najlepiej na morele.net?

I czy ten SSD w ogóle się opłaca? Złóżcie mi na morele.net najlepiej jakiś dobry zestaw, bo wiem że teraz coś trzeba pewnie pozmieniać w tym zestawie.

Jak warto byłoby coś zainwestować, to mi powiedzcie. Żeby wraz z systemem zmieściło się w 3500.

Opublikowano

Bo w komentarzach wszyscy, którzy mi doradzali, mówili żebym kupił SSD. Złożylibyście mi coś dobrego najlepiej na morele.net?

I czy ten SSD w ogóle się opłaca? Złóżcie mi na morele.net najlepiej jakiś dobry zestaw, bo wiem że teraz coś trzeba pewnie pozmieniać w tym zestawie.

Jak warto byłoby coś zainwestować, to mi powiedzcie. Żeby wraz z systemem zmieściło się w 3500.

Nic nie trzeba zmieniać. Dodaj tylko SSD:

http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-128gb-sata-iii-transfer-do-520mb-s-px-128m6s-637120/

No i budę możesz zamienić:

http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-czarna-matx-atx-okno-usb-3-0-605201/

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Pomyślę, jak coś to zmienię Windowsa. 60zł i mam na zawsze, na wszystkie kompy 8.

Wakc, ktoś napisał w komentarzu mi, żebym kupił chłodzenie, bo boxy są głośne. 

Chodzi o wentylatory w obudowie? Wypadałoby dać chłodzenie?

I czy coś zmienić jeszcze w zestawie? Taka cena i chciałbym w pełni to wykorzystać oraz kupić najlepsze części za tę cenę.

Martwię się jedynie o to, czy procesor sobie poradzi ze wszystkimi procesami, które chciałbym mieć na kompie.

O, właśnie. Jeszcze pytanie o monitor. Chciałbym 23" i myślę czy właśnie taka ilość cali będzie odpowiednia na ten komputer.

Tutaj mam dwa monitory i przydałaby mi się opinia kogoś, kto się na tym zna. 

http://www.agito.pl/monitor-acer-23-led-g236hlbbid-2492-883069.html

http://www.ceneo.pl/27295392#tab=spec

Opublikowano

Pomyślę, jak coś to zmienię Windowsa. 60zł i mam na zawsze, na wszystkie kompy 8.

Wakc, ktoś napisał w komentarzu mi, żebym kupił chłodzenie, bo boxy są głośne. 

Chodzi o wentylatory w obudowie? Wypadałoby dać chłodzenie?

I czy coś zmienić jeszcze w zestawie? Taka cena i chciałbym w pełni to wykorzystać oraz kupić najlepsze części za tę cenę.

Martwię się jedynie o to, czy procesor sobie poradzi ze wszystkimi procesami, które chciałbym mieć na kompie.

Chodzi o chłodzenie Intel'a które dostajesz razem z procesorem.

intel_socket_1155_boxed_cooler.jpg

Po prostu jest głośny (czasami chodzi jak suszarka) i mało wydajny

Opublikowano

Dołożyłem na budę z wentylatorami (Zalman Z3 Plus). Wystarczy, czy wypadałoby dołożyć do tego chłodzenia jakiegoś? I czy mógłbyś polecić jakieś dobre, ciche i w przyzwoitej cenie, jeśli wentylatory w Zalmanie nie wystarczą. I jak bym kupił chłodzenie, to co by było z tym boxem od intela? Wyłączyłby się? No bo po co miałby chodzić, skoro jest głośny, a zakupiłbym chłodzenie.

I powracam również do kwestii monitora.

Opublikowano

Na razie do takiego procesora zostawiłbym boxowe chłodzenie bo nie jest takie straszne jak kolega wyżej pisze. Nie jest to jakiś wielki wydatek, można w innym czasie kupić. Jednak jeśli już teraz chciałbyś chłodzenie to ja na twoim miejscu dołożyłbym do lepszej płyty.

1. Wentylatory w obudowie nie są do schładzania komponentów tylko do wpychania/wypychania powietrza z obudowy.

2. Jeśli kupisz inne chłodzenie na procesor to poprostu boxowe się chowa do pudełka (jako awaryjne np) albo tak jak ja: zrobić podstawkę na herbatę :D

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Lepszym wyborem będzie R9 280X i lepsza płyta. Jak zostanie jakakolwiek kasa to do procesora.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

Lepszym wyborem będzie R9 280X i lepsza płyta. Jak zostanie jakakolwiek kasa to do procesora.

Do jakiego procka? i5 4570, i5 4670? Dla niezauważalnych różnic?

Radeon r9 280x? Przecież to będzie mniej wydajne od gtx 770...

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Ale zawsze lepiej mieć te 0.2 -0.4 GHz więcej niż nie mieć. Albo dołożyć do XFX Core 550W. Jak masz problem z radosławem to zamieniasz na tego GTXa płacąc więcej i nie odczuwając żadnej różnicy w graniu (bo różnice są ale małe i widoczne zapewne tylko na wykresach). O segment i cenę bardziej chodziło ;) Ale płyta już się na pewno przyda. Taki radeon który ty podałeś na takiej płycie to już śmiesznie wygląda nawet.

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-280x-3gb-ddr5-384-bit-hdmi-dvi-dp-r9280x-dc2t-3gd5-610689/ - Lub jeszcze taniej od MSI ale ogółem Asus ma bardzo dobre chłodzenia.

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-770-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dp-box-gtx770-dc2oc-2gd5-582021/ - Alternatywa zielonych

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/ - Płyta o wiele lepsza.

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4590-3-3ghz-lga1150-box-bx80646i54590-640864/ - Zestaw za ponad 3k bez niego lub lepszego jest mniej lub więcej mało opłacalny. 

Opublikowano

Nie ten poziom co r9 290 i na pewno gtx 770 > r9 280x.

O wiele? Nie bardzo. Praktycznie żadna różnica.

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4590-3-3ghz-lga1150-box-bx80646i54590-640864/ - Zestaw za ponad 3k bez niego lub lepszego jest mniej lub więcej mało opłacalny. 

Żartujesz? Przecież to niezauważalna różnica, a 100zł więcej.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Gościu, jeśli wiesz lepiej to dlaczego nie poprzesz swoich treści o konkrety i mnie nie zgasisz w tym temacie?

Nie ten poziom co r9 290 i na pewno gtx 770 > r9 280x.

A tutaj twój cytat w którym zaprzeczasz sam sobie... 

Żartujesz? Przecież to niezauważalna różnica, a 100zł więcej.

Jeśli drożej a taka mała różnica to dlaczego chcesz dopłacać do 770 skoro te karty stoją na tym samym poziomie i ich różnica wydajności polega na osiągach w konkretnej grze.

Opublikowano

Gościu, jeśli wiesz lepiej to dlaczego nie poprzesz swoich treści o konkrety i mnie nie zgasisz w tym temacie?

A tutaj twój cytat w którym zaprzeczasz sam sobie... 

Jeśli drożej a taka mała różnica to dlaczego chcesz dopłacać do 770 skoro te karty stoją na tym samym poziomie i ich różnica wydajności polega na osiągach w konkretnej grze.

Mam ochotę odpisać Ci dość niemiłymi słowami, ale nie chcę kolejnego bana za flamerware.

Człowieku, pisałem niezauważalna różnica między i5 4440, a i5 4570. Naprawdę nie widać, który fragment cytuję?

Napisałem Ci, że sprawa wygląda tak: Radeon r9 280x > gtx 770 > Radeon r9 290 i jak różnica między r9 280 i gtx 770 może być w pewnych grach niewielka tak różnica między tymi kartami, a r9 290 jest wielka.

Nie wiem jakich jeszcze konkretów wymagasz.

graphic.pnggraphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...