Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wzrost zużycia RAM'u

BloodyV7

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Ostatnio zauważyłem, że podczas grania w niektóre gry (np: Lol) zdarzały się mi takie spadki fps (do około 2-10 fps), które trwały średnio 15-20 sekund. No ale i tak miałem robić reinstall systemu więc to zignorowałem. Po reinstalu z nudów zainstalowałem grę tytułem "Split/Second: Velocity" no i tutaj napotkałem ten sam problem tylko tym razem się mu przyjżałem cokolwiek. Po odpaleniu gry nie ma żadnych przycinek lagów itp. Natomiast, gdy zacznę już jeździć to tak po około 3-5 minutach czasami zdarza się taki dłuuuugi spadek fps i ogólnie gra się klatkuje przez chwile po czym jakby nigdy nic znów wszystko działa płynnie (i tak w kółko). W momencie tych "lagów" odpaliłem sobie Menadżer zadań i w zakładce "Wydajność" wykorzystanie pamięci wynosiło grubo ponad 3,7 GB. Wyłączyłem grę i zużycie wróciło do standardowego 1,2 GB, po czym znowu odpaliłem tą samą grę, lecz tym razem po włączeniu wyścigu obserwowałem cały czas Menadżera zadań i zauważyłem, że poziom zużycia ramu regularnie się wznosił (przez jakieś 4-5 minut dopóki nie osiągnął około 3.7 GB), gdzie w zakładce "Procesy", proces uruchomionej gry zanotował niewielki wzrost zużycia RAM (około 200-300 MB, gdzie wzrost w zakładce "wydajność" skoczył grubo ponad 1 GB). Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Dysk nie ma bad sectorów, system po reinstalu, CCleaner, defragmentator, skany antywirusem, "Malwarebytes Anti-Malware", temperatury GPU, CPU w porządku; Żadna z tych prób nic nie dała. Nie wiem jak sprawuje się teraz Lol, ponieważ jestem jeszcze w trakcie pobierania, aczkolwiek dziwna jest ta sytuacja żeby taki tytuł sprawiał tyle problemów pomimo w miarę niskich wymagań sprzętowych.

Dodam że procesor ani grafika nigdy nie były podkręcane, a dysk był sprawdzany programem hd tune i jest OK. Problem pojawił się niedawno (około tydzień temu), a spadki raczej nie wynikają z wysokich wymagań gier. Dodam że podczas grania nie uruchamiałem żadnych aplikacji typu Steam, gg, chrome itp.

Specyfikacja lapka:

System: Windows 7 64-bit Home edit.

Procesor: Intel Core i3-2350M 2.3GHz

RAM: 4GB

Grafika: Radeon HD 7670M 1GB

Z góry dzięki za zainteresowanie.

ps. jeżeli ktoś ma ten tytuł na dysku, prosiłbym o informacje czy nie występuje u nich podobny problem/nadmierny skok zużycia RAM.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie wina zużycia ramu...tylko komputer jest w środku zasyfiony z kurzu.Polecam wyczyścić sprężonym powietrzem (kupisz chyba 300-400ml za 14zł) lub pędzelkiem (nie wałkowatym tylko prostokątnym) powinno już nie być problemu.

Opublikowano

Komp był czyszczony jakiś miesiąc temu więc to raczej nie jest wina kurzu, czy przegrzewania się.

edit. Pobrałem "League of Legends" i tam nie mam tego problemu. W takim razie zmiana pytania. Czy ktoś miał taki problem z tą gra (Split Second)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...