-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz

Pytanie
BloodyV7
BloodyV7
Witam.
Ostatnio zauważyłem, że podczas grania w niektóre gry (np: Lol) zdarzały się mi takie spadki fps (do około 2-10 fps), które trwały średnio 15-20 sekund. No ale i tak miałem robić reinstall systemu więc to zignorowałem. Po reinstalu z nudów zainstalowałem grę tytułem "Split/Second: Velocity" no i tutaj napotkałem ten sam problem tylko tym razem się mu przyjżałem cokolwiek. Po odpaleniu gry nie ma żadnych przycinek lagów itp. Natomiast, gdy zacznę już jeździć to tak po około 3-5 minutach czasami zdarza się taki dłuuuugi spadek fps i ogólnie gra się klatkuje przez chwile po czym jakby nigdy nic znów wszystko działa płynnie (i tak w kółko). W momencie tych "lagów" odpaliłem sobie Menadżer zadań i w zakładce "Wydajność" wykorzystanie pamięci wynosiło grubo ponad 3,7 GB. Wyłączyłem grę i zużycie wróciło do standardowego 1,2 GB, po czym znowu odpaliłem tą samą grę, lecz tym razem po włączeniu wyścigu obserwowałem cały czas Menadżera zadań i zauważyłem, że poziom zużycia ramu regularnie się wznosił (przez jakieś 4-5 minut dopóki nie osiągnął około 3.7 GB), gdzie w zakładce "Procesy", proces uruchomionej gry zanotował niewielki wzrost zużycia RAM (około 200-300 MB, gdzie wzrost w zakładce "wydajność" skoczył grubo ponad 1 GB). Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Dysk nie ma bad sectorów, system po reinstalu, CCleaner, defragmentator, skany antywirusem, "Malwarebytes Anti-Malware", temperatury GPU, CPU w porządku; Żadna z tych prób nic nie dała. Nie wiem jak sprawuje się teraz Lol, ponieważ jestem jeszcze w trakcie pobierania, aczkolwiek dziwna jest ta sytuacja żeby taki tytuł sprawiał tyle problemów pomimo w miarę niskich wymagań sprzętowych.
Dodam że procesor ani grafika nigdy nie były podkręcane, a dysk był sprawdzany programem hd tune i jest OK. Problem pojawił się niedawno (około tydzień temu), a spadki raczej nie wynikają z wysokich wymagań gier. Dodam że podczas grania nie uruchamiałem żadnych aplikacji typu Steam, gg, chrome itp.
Specyfikacja lapka:
System: Windows 7 64-bit Home edit.
Procesor: Intel Core i3-2350M 2.3GHz
RAM: 4GB
Grafika: Radeon HD 7670M 1GB
Z góry dzięki za zainteresowanie.
ps. jeżeli ktoś ma ten tytuł na dysku, prosiłbym o informacje czy nie występuje u nich podobny problem/nadmierny skok zużycia RAM.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.