Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytania] Fiberhost - odnośnie regulaminu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
§ 3 Klientowi zabrania się:
1. Instalowania oprogramowania dzięki któremu serwer zużywa błędną ilość parametrów / slotów.
6. Instalowanie graczy komputerowych, tzw. „botów”.  

Co do pierwszego punktu:

1. Chciałbym wgrać plugin ServerListPlus, ale używałbym go tylko dla zmieniającego się motd i opisu serwera po najechaniu na ilość slotów. Natomiast nie zmieniałbym niczego innego. Czy to dozwolone?

2. Wgrałem plugin Reservations, tylko on ma jakby dwie zasady działania do wyboru. Pierwsza, że jeśli serwer jest pełny a dołącza VIP to wyrzuca losowego gracza z serwera. Druga, że jeśli serwer jest pełny a dołącza VIP to wchodzi on dodatkowo poza ilością slotów.

I teraz pytania: Czy mogę użyć tego drugiego sposobu działania? A jeśli nie czy wyrzucanie losowego gracza z niższą rangą to dobra opcja, czy lepiej usunąć ten plugin?

Co do drugiego punktu:

1. Czy zainstalowanie pluginu Citizens2 jest dozwolone? - to jest jeden z najważniejszych pluginów u mnie na serwerze.

2. A może chodzi o występujące czasem ataki DDOS na serwerach, prowadzone przez n00bków. Ale w tym przypadku to ja tego nie instaluje, i nie mam na to wpływu czy ktoś będzie próbował przeprowadzić DDOSa.

Dodatkowe pytanie

Zdecydowałem się na ofertę Lava 2.0. Niby jest nielimitowany RAM - ale jakoś nie chcę mi się w to wierzyć. Gdzieś przeczytałem, że maszyny u nich posiadają 32GB RAM. Wiadomo, że na jednej może być nawet i kilka serwerów. Więc ile RAMu będę mógł wykorzystać? Planuję wykupić 80 slotów + same pluginy zużywają 600MB, a jeszcze zastanawiałem się nad opcją załadowania całej mapy do pamięci RAM - żeby zrobić np. takie coś, że NPC z Citizens2 biegają z mieczami po mapie w grupach, szukając graczy (gracz by mógł ich zabić, i wtedy dropiły by surowce; a wiadomo, że jeśli chunki nie są wczytane to nic się na nich nie dzieje).

Opublikowano
1. Chciałbym wgrać plugin ServerListPlus, ale używałbym go tylko dla zmieniającego się motd i opisu serwera po najechaniu na ilość slotów. Natomiast nie zmieniałbym niczego innego. Czy to dozwolone?

Chyba nie. Zabraniają instalowania takiego czegoś. Plugin ten umożliwia to. Nawet jeśli nie zmienisz ilości slotów i tak złamiesz ten punkt.

2. Wgrałem plugin Reservations, tylko on ma jakby dwie zasady działania do wyboru. Pierwsza, że jeśli serwer jest pełny a dołącza VIP to wyrzuca losowego gracza z serwera. Druga, że jeśli serwer jest pełny a dołącza VIP to wchodzi on dodatkowo poza ilością slotów.

Te pierwsze nie, ale to drugie już łamie regulamin.

1. Czy zainstalowanie pluginu Citizens2 jest dozwolone? - to jest jeden z najważniejszych pluginów u mnie na serwerze.

Raczej tak.

2. A może chodzi o występujące czasem ataki DDOS na serwerach, prowadzone przez n00bków. Ale w tym przypadku to ja tego nie instaluje, i nie mam na to wpływu czy ktoś będzie próbował przeprowadzić DDOSa.

Jak będą ataki na Twój serwer to ty nie będziesz niczemu winien, w końcu to nie ty atakujesz.

Hosting będzie mógł wyłączyć Ci serwer na czas ataków, ale przeważnie próbuje to przefiltrować.

Zdecydowałem się na ofertę Lava 2.0. Niby jest nielimitowany RAM - ale jakoś nie chcę mi się w to wierzyć. Gdzieś przeczytałem, że maszyny u nich posiadają 32GB RAM. Wiadomo, że na jednej może być nawet i kilka serwerów. Więc ile RAMu będę mógł wykorzystać? Planuję wykupić 80 slotów + same pluginy zużywają 600MB, a jeszcze zastanawiałem się nad opcją załadowania całej mapy do pamięci RAM - żeby zrobić np. takie coś, że NPC z Citizens2 biegają z mieczami po mapie w grupach, szukając graczy (gracz by mógł ich zabić, i wtedy dropiły by surowce; a wiadomo, że jeśli chunki nie są wczytane to nic się na nich nie dzieje).

Oczywiście, ram ma swoje ograniczenie. Przykładowo na początku masz 50 slotów i serwer wykorzystuje 6 GB ram, co za tym idzie, tyle Ci przydzielą. Jeśli w późniejszym okresie zwiększysz ilość slotów, a wykryją, że serwer będzie potrzebował chociażby 64gb ram, to tyle Ci przydzielą.

Opublikowano

Chyba nie. Zabraniają instalowania takiego czegoś. Plugin ten umożliwia to. Nawet jeśli nie zmienisz ilości slotów i tak złamiesz ten punkt.

Znaczy ten plugin nie zmienia na prawdę ilości slotów. Tylko to jest fałszywa wartość, jaką tylko gracz widzi, a z tej funkcji nie będę korzystał. To może polecisz inny plugin, który nie łamie tego punktu regulaminu a oferuje wiele motd i opis serwera po najechaniu na ilość slotów. A może oni nie sprawdzają serwerów po pluginach tylko po włączonych w nich opcjach/lub wchodząc na dany serwer?

Te pierwsze nie, ale to drugie już łamie regulamin.

Poczekam, może ktoś z Fiberhost się wypowie. Był chyba użytkownik -FH-. Jeśli łamie regulamin to chyba lepiej usunąć ten plugin bo opcja, żeby wyrzucała graczy z serwera jest niestety złym i denerwującym rozwiązaniem.

Oczywiście, ram ma swoje ograniczenie. Przykładowo na początku masz 50 slotów i serwer wykorzystuje 6 GB ram, co za tym idzie, tyle Ci przydzielą. Jeśli w późniejszym okresie zwiększysz ilość slotów, a wykryją, że serwer będzie potrzebował chociażby 64gb ram, to tyle Ci przydzielą.

Przydzielają RAM do ilości slotów czy tyle ile serwer z reguły zużywa? Bo jeśli to pierwsze to nie wiem czy nie bardziej opłaca się wykupić zwykłej oferty.

Czyli, że nie mogę załadować całej mapy do RAMu? http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/maploader/

Lagów nie będzie jeśli same pluginy zużywają 600MB RAM a jest ich dużo?

Opublikowano
Znaczy ten plugin nie zmienia na prawdę ilości slotów. Tylko to jest fałszywa wartość, jaką tylko gracz widzi, a z tej funkcji nie będę korzystał. To może polecisz inny plugin, który nie łamie tego punktu regulaminu a oferuje wiele motd i opis serwera po najechaniu na ilość slotów. A może oni nie sprawdzają serwerów po pluginach tylko po włączonych w nich opcjach/lub wchodząc na dany serwer?

Aha, to w takim razie jest to dozwolone. Bo ten punkt mówi o pluginach, które pozwalają zmieniać realną ilość slotów.

Polecam Ci napisać na support hostingu. Zapytaj o to. Oni Ci szczegółowo odpowiedzą.

Przydzielają RAM do ilości slotów czy tyle ile serwer z reguły zużywa? Bo jeśli to pierwsze to nie wiem czy nie bardziej opłaca się wykupić zwykłej oferty.

Czyli, że nie mogę załadować całej mapy do RAMu? http://dev.bukkit.or...gins/maploader/

Lagów nie będzie jeśli same pluginy zużywają 600MB RAM a jest ich dużo?

Przydzielają od ilości zużywanych zasobów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...