Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Straszne Lagi

RionKillIN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zwracam się do was, bo sam już nie wiem co mogę zrobić. Chodzi mi o mój ping w grze, a także podczas oglądania stream'ów i przeglądania forum.

Od jakiegoś miesiąca mam kłopoty z lagami, które pojawiają się w różnych odstępstwach - np. w LoL'u ping skacze mi z 30 do 1/2k+ i wyskakuje napis attempting to reconnection. Po kilku sekundach, czasami minucie ping spada znowu do stałego poziomu.

Próbowałem wielu rzeczy, od razu dodam, że internet mam podłączony do komputera za pomocą kabla sieciowego, router znajduje się kilka centymetrów nad kompem, przechodząc do moich prób naprawienia łącza:

- zmieniłem kable,

- wyłączyłem zaporę i windows defender,

- użyłem zamiast kabla ethernet'owego karty wifi, od tp link'a, pasującej do mojego routera

- na laptopie połączonym przez wifi sprawdziłem także łącze, wszystko było dobrze

- połączyłem bezpośrednio kabel od sieci wlan do kompa

- zmieniłem router

- ustawiłem ręcznie serwery DNS

Oczywiście nic nie pomogło, niestety.

Sprawdziłem łącze w cmd.exe, za pomocą kilku komend (ping -t ....pl) i co się okazało, co jakiś czas mam skoki czasu z 19/23 do ponad 100. Natrafiłem na temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8228255&sid=0a45209b520dc7a7fea6bba8bcdfc620#8228255 i postanowiłem wyłączyć 

wzcsvc

ale co się okazało, cmd.exe w ogóle go nie znajduje... Także wyczerpałem swoje pomysły i przyszedłem z prośbą o pomoc do was, mam nadzieję, że ktoś będzie znał przyczynę tego problemu albo rozwiązanie, oczywiście jutro zadzwonię do dostawcy i się o to wypytam, czekam na pomoc.

h6IduA1.png

Opublikowano

jak masz włączonego streama i lola to sie nie dziw

podaj szybkość neta

pewnie chodzi o to, ze gubisz pakiety, napisz do supportu rito, lepiej ci pomoga niz tu

­

Opublikowano

jak masz włączonego streama i lola to sie nie dziw

podaj szybkość neta

pewnie chodzi o to, ze gubisz pakiety, napisz do supportu rito, lepiej ci pomoga niz tu

Akurat gdy włączam lol'a to niepotrzebne programy wyłączam. Zastanawiałem się nad gubieniem pakietów, ale wyszło, że to nie to.

Szybkość łącza: 10 mb/s

h6IduA1.png

Opublikowano

może to być problem tkwiący w Twojej karcie sieciowej. z nią Ci nie pomogę niestety.

zalecam Ci zrobienie porządnego skanu kompa, możliwe że jest w nim jakiś malutki robaczek który zabiera dużo łącza podczas przesyłania danych na swój "serwer"

rbd2t1.png

Opublikowano

Tak jak up, problem może tkwić w karcie siecowej ale problem może tkwić jeszcze w 2 innych miejscach.

1. Masz telefon stacjonarny ? Jeśli tak zapewne przy kablu do telefonu masz filtr i pewnie to on jest uszkodzony. Kup nowy filtr ( to badziewie kosztuje chyba 5-10 zł, a nawet jakiś teleinformatyk czy nawet elektryk da ci to za darmo ) . U mnie było podobnie, wymieniłem filtr i wszystko chodzi. Dla mnie to zawsze pierwsza sprawa do sprawdzenia. 

2. Obstawiam że internet masz podłączony do takiej "skrzynki" (patrz zdj niżej).

Powinieneś mieć taki biały kabel jak ja. Rozkręć skrzynkę , wyjmij kable, dokładnie je przeczyść ( jeśli wyglądają na uszkodzone,  utnij uszkodzony kawałek ) następnie wsadź już przeczyszczony bądź dalszą część kabla do skrzynki i wszystko skręć.

Wszystko powinno działać na normalnym pingu, jeśli nie to może być to faktycznie wina karty siecowej. Jeśli boisz się sam kombinować z drugim sposobem zadzwoń do dostawcy, oni przyślą ich pracownika który to zrobi.

A teraz zapytam tak. Jeśli to neostrada albo netia, dzwoń do nich żeby coś z tym zrobili, najczęściej taki ping to wina ich serwerów x)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...