Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komputer się restartuje podczas grania

Va3s

Pytanie

Opublikowano

Podczas grania w gry,lub nawet oglądania filmu komputer się restartuje,mam wrażenie że gdy wymaga się od niego np.gdy gram w lepszą gierke to komputer się wyłączy po 2min,a gdy gram w coś słabszego to wyłączy się po 30 min.Proszę o pomoc.
Procesor:pentium dual core e6600
Karta Graficzna:NVIDIA 9800GT
Zasilacz: HIGHLANDER 400W
Płyta Główna:asustek computer inc. p5g41c-m lx
Ram:4GB
Win7 32 bit

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek uruchom jednocześnie program furmark i prime95/occt, po kilkunastu minutach daj screana lub zobacz jakie są temperatury. A samą temperaturę możesz zobaczyć w programie np. speed fan.

Kolejną rzeczą może być zasilacz, ale by to sprawdzić musiał byś podłączyć inny w pełni sprawny.

Opublikowano

Płyta główna ASUS'a. GF serii dziewiątej. To nie jest kwestia zasilacza. Mam starszą płytę główną i miałem ten sam problem, tyle - że z GFem serii ósmej. Pomogła mi tak naprawdę aktualizacja BIOS-u, która eliminowała problem z niekompatybilnością i crashami. O ile u mnie w tych update'ach była notka o tym patchu, na stronie twojego motherboardu tego już nie widzę, najnowszy BIOS jest z 2011/05/04. Mój jest z.. 2008r i dopiero obsługuje poprawnie GFy serii ósmej. Proponuję, abyś zaktualizował BIOS:

1. Wejdź w ten link: http://www.asus.com/Motherboards/P5G41CM_LX/HelpDesk_Download/

2. Wybierz swój system operacyjny.

3. Ściągnij najnowszą wersję BIOS-u z zakładki "BIOS".

4. Ściągnij "Afudos BIOS update tool" z "BIOS utilities".

5. Uruchom program i postępuj wg. instrukcji aby zaktualizować bios z pliku (tak, z pliku. Serwery ftp asusa są wiecznie zapchane, a mógłbym rzecz - że w ogóle nie funkcjonują).

6. Po aktualizacji, pamiętaj aby podczas restartu wejść w jego ustawienia (probably F2) i hitnąć: "Load default settings" -> "Save while exit".

Zdaj relację.

Pomogłem? Polub mój post :3

Opublikowano

A mógłbyć mi doradzić jaki zasilacz byłby dobry w tym zestawieniu?

Opublikowano

Zrobiłem aktualizacje BIOS-U,ale była ona nie potrzebna ponieważ posiadałem już najnowszą wersje,a tego "Afudos BIOS update tool" nie mogę uruchomić .

Opublikowano

Wg jest to wina zasilacza. Takie są objawy ze strony zasilacza. Do tego sprzętu starczy Corsiar VS450w.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...