Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Przyklejony radiator do procesora AMD

Gość Kamil K.

Pytanie

Opublikowano

Witam , wytłumacze wam o co chodzi. Jakiś czas temu moi rodzice skrażyli  się że ich komputer głośno chodzi , wszystko wina boxowego chłodzenia AMD. Postanowiłem kupić zaminennik , SilentiumPC. Wczoraj zamówiłem a dziś chciałem usunąć stare chłodzenie , by szybko zamontować nowe. Otwieram dźwignie normalnie , i teraz problem. Radiator nie drgnie za nic , pasta była nie wymieniana od 2 lat i właśnie teraz chciałem to zrobić. Kręcę nim przez 2 min w prawo i lewo .. nic... Co zrobić w tej sytuacji ?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wyprostowałem piny , połowa operacji zrobiona. Teraz tylko odkleić pacjenta.. Spróbuje radiator suszarką podgrzać.
Widziałem też trik ze wrzątkiem , zanurzanie kawałka radiatora. Warto próbować ?

Jak odkleje procka to będę miał na sell boxowe chłodzenie , jak ktoś chce to może kupić D:

Opublikowano

Poczeka na kogoś kto ma lepsze oko i nie połamie pinu , narazie procek leży na blacie połączony z coolerem , jak coś zjebie to muszę wydać kase , a narazie jest możliwe uratowanie

Opublikowano

Albo pójdę do sklepu gdzie mi składali komputer :D Tam  i może pomogą i zamontują chłodzenie , zmontażem mniejszy problem bo to nowe chłodzenie bazuje na boxowym , zapiąć zatrzaski i podłączyć do płyty

Opublikowano

Też tak miałem. Nie dotykaj pinów bo łeb ci jebnie z bulu. Wsadź pomiędzy procesor a radiaator cienki nóż i ci się odklei. Tym samym nożem spróbuj wyprostować piny wsadzając pomiędzy nóż. Odchyl wajche od podstawki włóż i dociśnij procesor jeśli wejdzie to zamknij wajche jeśli nie to znaczy że pin jest krzywy. Jeśli się uda nalej paste termochłodzącą ,włóż radiator , załóż dzwignie ,przykręć wentylator i podłącz.

Jeśli się boisz o procka to też możesz włożyć go z radiatorem Do zamrażarki na 30 min i zejdzie lekko. Liczę że pomogłem.

Jeśli komputer włącza się i ciągle Co 2 s jest dzwiek to znaczy że pin jest krzywo

Opublikowano

Skręć cały komputer, po złożeniu włącz go i uruchom coś co go chociaż na chwilę obciąży. Nie musisz długo tego robić, wystarczy na chwilę coś włączyć. Potem od razu bez czekania, jeszcze jak procesor będzie ciepły rozkręć go i spróbuj zdjąć radiator. Sam radiator powinien znacznie łatwiej odkleić się od procesora.

Opublikowano

Procesor wyszedł z radiatorem , najgoresze jest to ze pogiely się te piny na procku ... da sie je wyprostowac ? nie mam zbutnio kasy na nowy procek

Opublikowano

Poczeka na kogoś kto ma lepsze oko i nie połamie pinu , narazie procek leży na blacie połączony z coolerem , jak coś zjebie to muszę wydać kase , a narazie jest możliwe uratowanie

Możesz też do zegarmistrza pójść

@Rocki star12 szybszy :D

@EDIT: Zegarmistrz weźmie mniej.

Opublikowano

Wczoraj wyprostowałem piny , połowa operacji zrobiona. Teraz tylko odkleić pacjenta.. Spróbuje radiator suszarką podgrzać.

Widziałem też trik ze wrzątkiem , zanurzanie kawałka radiatora. Warto próbować ?

Jak odkleje procka to będę miał na sell boxowe chłodzenie , jak ktoś chce to może kupić D:

Jak sprzedaż używane a tym bardziej uszkodzone to nikt ci tego nie weźmie ;v

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...