Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Android L - rewolucja czy też ewolucja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na tegorocznym Google I/O zaprezentowano nową wersję Androida, kryjącą się pod literą L. Czy nowa wersja systemu z zielonym robotem to ewolucja znanego już Androida w wersji 4.x czy może coś całkowicie nowego? W tym artykule przeczytacie moją opinię na ten temat.

Po pierwsze, co się zmieniło? Zmianie uległo bardzo wiele rzeczy, zaczynając od całkowicie nowego wyglądu po ART, które zastąpi wirtualną maszynę Dalvik. Teraz postaram się Wam zaprezentować jak najdokładniej wszystkie zmiany i nowinki.

1. Wygląd

Wielu z nas jest już przyzwyczajonych do Androidowego interfejsu Holo, który dostępny jest od wersji 4.0. Jednak wszystko wskazuje na to, że nie ma co się przyzwyczajać - Google ma w zwyczaju zmiany interfejsu wszystkich swoich usług (m. in. YouTube, Gmail), a takie zmiany spotykają także Androida. Nowy interfejs został nazwany Material Design. Ma on w sobie łączyć minimalistyczny wygląd, oraz to, żeby był prosty w obsłudze. Elementy mają płynnie zmieniać swoją formę oraz kolor, a wszystkim elementom został nadany charakterystyczny dla nowej wersji systemu iOS pastelowy kolor. Zmianie uległo bardzo wiele elementów od przycisków funkcyjnych, po wygląd systemowych aplikacji takich jak galeria czy Gmail. Nowy interfejs prezentuje się następująco:

467711404654445867857.png

Odświeżona wersji aplikacji Telefon

951971404654563867857.png

Oraz odświeżony interfejs

2. Ekran blokady

Wiele zmian dotknęło też ekran blokady. W nowej wersji posiadać on będzie więcej funkcji przydatnych dla użytkownika. Jego główną zaletą, jest to, że wreszcie wyświetlane są powiadomienia - nie trzeba będzie odblokować telefonu, aby sprawdzić kto dzwonił, czy o której mamy spotkanie. Dodatkowo będą one sortowane według tego czy są ważne, czy trochę mniej. Ekran blokady prezentuje się następująco:

772661404655054867857.png

Ekran blokady w Androidzie L

3. Maszyna wirtualna

Kolejną nowością jest zastąpienie maszyny wirtualnej Dalvik, całkowicie odmienną ART, czyli Android RunTime. Już w wersji KitKat w opcjach dewelopera można było znaleźć opcję do zmiany maszyny, jednak aplikacji kompatybilnych z ARTem było mało. Jakie przynosi ona korzyści? Po pierwsze wzrost wydajności i szybkości uruchamiania się aplikacji. Czemu? Ponieważ Dalvik "rozkodowuje" aplikację za każdym razem przed jej uruchomieniem, dzięki czemu instalacja trwa krócej, ale sam program uruchamia się dłużej. ART to zmienia i sama instalacja może potrwać dłużej, jednak uruchomienie apki będzie o wiele szybsze niż poprzednio. Dodatkowo przyniesie to wiele korzyści. Dzięki temu, że deweloperzy otrzymają Android Extension Pack, pojawi się więcej wodotrysków graficznych w nowych produkcjach na Androida, dzięki czemu będą one wyglądać prawie jak produkcje na konsole poprzedniej generacji!

4. Bezpieczeństwo

W poprzednich wersjach Androida aktualizacje bezpieczeństwa były dostarczane w formie aktualizacji systemu. Nie było to dobrym rozwiązaniem, gdyż żaden producent (oprócz Google) nie udostępnia aktualizacji przez kilka lat. Przez to, starsze urządzenia posiadały cały czas luki w zabezpieczeniach pozwalające m. in. przywrócić telefon do stanu fabrycznego przez zeskanowanie kodu QR czy odwiedzenie zainfekowanej strony internetowej. Android w wersji L ma to zmienić - aktualizacje bezpieczeństwa będą dostarczane przez Google Play Services, niezależnie od producenta. Ten krok ma zmienić sytuację, gdy kilkanaście milionów urządzeń z Androidem (z miliarda wszystkich) jest zainfekowanych wirusami.

607751404656015867857.jpeg

5. Żywotność baterii

Android L posiada także wiele poprawek w porównaniu do poprzednich wersji, między innymi zwiększa żywotność baterii o niemal 36% (dane według testu Arc Technica). Jest to tak zwany "Project Volta" (poprzedni czyli "Project Svelte" (KitKat) pozwalał na uruchomienie tego systemu na Low-Endowych smartfonach, a "Project Butter" (Jelly Bean) zmieniał wygląd interfejsu). Dlaczego to się zmienia? Po pierwsze przez zmianę maszyny wirtualnej na ART, po drugie przez to, że pojedyncza aplikacja nie może już użyć funkcji Wakelock (czyli wybudzenia systemu gdzie chce i kiedy chce, co zabierało około 2 minut życia baterii, przy czym np. popularna aplikacja HD Widgets potrafiła użyć tej funkcji 600 razy w ciągu nocy ładowania telefonu), a grupuje je, dzięki czemu cała grupa używa tej funkcji w jednym momencie drastycznie obniżając zużycie baterii.

539361404656788867857.jpeg

6. Oraz kilka mniejszych zmian...

Android L przynosi także kilka małych zmian, które także są niezmiernie ciekawe. Wymienię je poniżej w punktach, wraz z moim komentarzem.

• Przewidywanie czasu do zakończenia ładowania

W najnowszej wersji Android przewiduje teraz ile czasu pozostało do zakończenia ładowania. Jest to napisane na ekranie blokady, oraz w ustawieniach. Ciekawe i przydatne, prawda?

726701404657003867857.jpeg

• Tryb "Nie przeszkadzać"

Jest to bardzo przydatna opcja, znana użytkownikom z nakładką TouchWiz jako "Tryb blokowania". Polega ona na tym, że po jej włączeniu wszystkie powiadomienia dotyczące SMSów, połączeń i innych funkcji są blokowane (np. na noc), aby nie przeszkadzać użytkownikowi. Co telefon ma blokować można dostosować w ustawieniach.

62215140465762465780.png

• Szukanie ustawień

W nowej wersji Androida możemy wyszukiwać potrzebne nam ustawienia, zamiast przekopywać się przez listę. Szybkie i wygodne :)

20822140465774829771.jpeg

• Dostosowywanie kolorów Androida

​W Androidzie L pojawia się funkcja, która pozwala dostosować kolor, aby np. daltonista nie miał problemu z obsługą telefonu. Aktualnie dostępnych jest sześć trybów.

38406140465794731449.jpeg

• Wyłączanie powiadomień dla danej aplikacji

​Nowa wersja systemu ułatwia nam to zadanie - nie trzeba szukać już odpowiedniej aplikacji i wyłączać powiadomienia pojedynczo - wszystko można zrobić przez nową opcję w ustawieniach.

75483140465811042582.jpeg

• Jasność dostosowująca się do otoczenia

​Mimo, że wydaje się, że to już było to ta funkcja jest zupełnie odmienna od swojej poprzedniczki. Polega na tym, że np. po ustawieniu 50% jasności, telefon będzie tak manipulował jasnością (w tym przypadku w granicy od 40% do 70%) aby dostosować ją do otoczenia. Oczywiście można to wyłączyć w ustawieniach.

7. Pływające powiadomienia

Na Google I/O 2014 pokazano pływające powiadomienia w nowym Androidzie (takie jak w aplikacji Messenger Facebook'a). Po otrzymaniu powiadomienia wyświetli się ono jako bąbelek na ekranie. Jeśli już nie możecie się doczekać, możecie wypróbować aplikację "Heads up!", której twórcą jest Dr. Alexander_Breen. Dostępna jest ona za darmo na XDA Developers (link poniżej), oraz w Google Play za symboliczną cenę 99 centów. Wymaga ona Androida 4.3!

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2796182 

48601140465884974461.png

8. Nowa klawiatura

Podczas Google I/O 2014 zaprezentowano także nową klawiaturę, która pojawi się w Androidzie L. Nazwana została "Material Keyboard". Dla ludzi, którzy nie mogą się doczekać napisania postu na MPC na nowej klawiaturze, w Google Play została udostępniona jej nieoficjalna wersja (bez roota w formie instalacji, z rootem w formie flashowania). Poniżej link do tej bezpieczniejszej wersji z Google Play:

https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.co.shenye.android.inputmethod.latin 

9. Wsparcie SuperSU

Oczywiście człowiek legenda, czyli Chainfire już udostępnił wersję SuperSU, która jest kompatybilna z Androidem w wersji L. Zostało to dodane po aktualizacji 2.01.

10. Animacje Android L dostępne dla wszystkich!

Oczywiście Android L dodaje też nowe animacje. W launcherze Nova Launcher Beta w ostatniej aktualizacji zostały one dodane. Kto chce zobaczyć je już teraz powinien pobrać tą aplikację z Google Play. Aby dostać się do grona beta testerów trzeba jednak wykonać odpowiednie operacje. Link do instrukcji poniżej:

http://novalauncher.com/beta/ 

To tyle nowinek w tym temacie. Mam nadzieję, że po lekturze wiecie już nieco więcej na ten temat.

Jeśli tak było, nie zapomnij zostawić "Lubię to!" - to bardzo pomaga i motywuje do dalszej pracy.

/Od razu przepraszam za możliwe błędy w formatowaniu (cały czas poprawiam :() i tekście - MPC wylogowało mnie w trakcie pisania i przeżyłem chwile grozy ;)

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Raczej ewolucja :P Mi tam się podobają wszystkie zmiany, fajnie gdyby jeszcze android miał charakterystyczne ikony tak jak iOS.

Opublikowano

Raczej ewolucja :P Mi tam się podobają wszystkie zmiany, fajnie gdyby jeszcze android miał charakterystyczne ikony tak jak iOS.

Ja uważam za to, że rewolucja :) Nowy interfejs, nowa maszyna wirtualna, system aktualizacji bezpieczeństwa i wiele więcej :)

Opublikowano

Dodaj, że nexus 5 i nexus 7 2013 dostał pliki systemowe androida l z całym nowym wyglądem, a nexus 4 i nexus 7 2012 tylko pliki na nowy system, bez wyglądu chyba

Opublikowano
Kolejny gówniany system zajmujący więcej TB
Proszę Cię, nie komentuj. Jest to jedna z lepszych wersji Androida, nie dość, że dobrze zoptymalizowana to bateria długo trzyma i apki szybko działają. Już się pojawił ten system od Paranoid . Jeśli jesteś fanboyem Apple to stąd idź. Wgl który system Ci zajmuje TB?

Dodaj, że nexus 5 i nexus 7 2013 dostał pliki systemowe androida l z całym nowym wyglądem, a nexus 4 i nexus 7 2012 tylko pliki na nowy system, bez wyglądu chyba
Tak, ale otrzymali tylko wygląd. W końcu to telefony i tablety Google.

Opublikowano

Ten nowy android wygląda jak 4.4.2 w motoroli moto g :)

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Dobrze by było gdyby Google wykupiło studio odpowiedzialne za MIUI bo graficznie stockowy android to jakaś padaka :c ale trzeba pochwalić Google ze bardzo stuningowali Andka pod maską :D przejscie na ART jest dobrym ruchem ze strony Google :D 

Opublikowano

Dzisiaj zaczęły pojawiać się wersje na nexa4 i już prawie wszystko działa - wcześniej nie działała camera i filmy na yt,

Jutro sobie zainstaluję :)

Opublikowano

Ten nowy android wygląda jak 4.4.2 w motoroli moto g :)

Gdzie Ty masz taki wygląd w moto g jak w L? I to na 4.4.2? Na nexusie miałem każdą aktualizacje do 4.4.4 i żadna wyglądem nie przypomina L.

No chyba, że coś wgrałeś.

Opublikowano

Dobrze by było gdyby Google wykupiło studio odpowiedzialne za MIUI bo graficznie stockowy android to jakaś padaka :c ale trzeba pochwalić Google ze bardzo stuningowali Andka pod maską :D przejscie na ART jest dobrym ruchem ze strony Google :D

A mi się ten design podoba. Lepszy niż w 4.4. W ogóle cały czas tajemnicą zostaje nazwa Androida :)

Opublikowano

Hmm... Plotki głoszą iż ten android będzie się nazywał Lollipop - ale czy napewno? Pozostaje czekać na premierę w telefonach :3 Czekam na romy z tym androidem. Myślę że ewolucja - nowy interfejs(holo mi się już przejadł), animacje i inne :) Wystarczy czekać!

#teams4bal

Opublikowano

Nie wiem czemu ale patrząc na ss to ten wygląd nie za bardzo przypada mi do gustu jest taki ciut płaski i jak dla mnie wygląda "ubogo".  :D  Ciekawe czy jak sony da aktualizację do tego andka to zmieni wygląd nakładki xperia.  :)

Opublikowano

Nie wiem czemu ale patrząc na ss to ten wygląd nie za bardzo przypada mi do gustu jest taki ciut płaski i jak dla mnie wygląda "ubogo". :D Ciekawe czy jak sony da aktualizację do tego andka to zmieni wygląd nakładki xperia. :)

Wygląd ma być płaski i minimalistyczny (podobnie jak logo Google).

Opublikowano

Lka to nie ewolucja, ani rewolucja, zwykły szarak jak dla mnie. Takie moje zdanie.

53a4498fed5cd.png

Opublikowano

Wygląd ma być płaski i minimalistyczny (podobnie jak logo Google).

Wiem że taki był zamiar Google. Ale dla mienie zbyt taki odpowiada. ;)

Opublikowano

Interfejs nowego systemu od Google wygląda bardzo schludnie, reszta zmian czysto technicznych też jest na plus.No zobaczymy jak to wszystko wyjdzie w praniu

Opublikowano

jak widac nikt z was nigdy na oczy nie widział i nigdy nie zainstalował ;)

jak na razie nie działa normalnie ponad 70-80% normalnych aplikacji które na co dzień ma każdy użytkownik  zainstalowanych , u mnie to praktycznie 100% tych których używam w Nexusie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...