Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka jest odpowiednia temeperatura procesora

JestemSlepy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko. Podkręciłem sobie starego proca intel dual core E2200 i zastanawiam się jaka jest odpowiednia temperatura dla tego procesora przy pełnym zużyciu. Po 10 minutach na full obrotach temperatura do 70 C skacze i nie wiem czy kręcić go dalej czy podawać mu większe napięcie.

@Edit

W spoczynku 46 C

Kocham mame

Opublikowano

Ja bym więcej nie robił. Przekroczył granice którą ja nazywam "Smażenie się". Jak osiągnął już 70°C to się z kolejnym OC "Usmaży", lub zwęgli :P

Zostaw go tak, a nawet daj mu troszkę mniejsze, trochę forów by mu się przydało, lub lepsze chłodzenie i możesz podawać mu większe :)

Lepsze chłodzenie - Wodne B)

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Ja bym więcej nie robił. Przekroczył granice którą ja nazywam "Smażenie się". Jak osiągnął już 70°C to się z kolejnym OC "Usmaży", lub zwęgli :P

Zostaw go tak, a nawet daj mu troszkę mniejsze, trochę forów by mu się przydało, lub lepsze chłodzenie i możesz podawać mu większe :)

Lepsze chłodzenie - Wodne B)

Zwęglić to się może kiełbasa na grillu, a nie procesor. :p

Tak samo LC, na które trzeba wydać z 2k się nadaje do procesora za 13zł.

Kręcić go dalej nie kręć, 46 stopni w spoczynku to za dużo, najlepiej jaby było minimum 10 mniej, druga sprawa, to jaki masz zasilacz i płytę, trzecia sprawa może lepiej kupić jakiś lepszy procesor, zamiast babrać się w OC?

436951440626370320491.png

Opublikowano

Oj tam kiełbasa, zabytki też się węglą :D

Ale co do temperatur: no to jak na lato to nie jest za dużo... choć ryzykowna temperatura. Takie to tylko na BOX'owym chłodzeniu są zwykle.

Dlatego lepiej go nie podkręcać bo się najzwyczajniej przegrzeje i będzie się nadawał tylko do rozbicia jajka na nim i nic więcej.

Ciekaw jestem właśnie jaki zapas mocy posiadasz, ale jak napisałem oszczędź mu wysiłków i zmniejsz napięcie, bo procek jest na granicy destrukcji, a osiągi zapewne nie wiele większe, może osiągnąłeś z +700Hz. Mam rację?

Poza tym pamiętaj że ten Intel na pewno się nie da podkręcić jak mu dasz więcej niż 1.5V, a dokładniej 1,37V. To jest górna jego granica bezpieczeństwa, której bym nie przekraczał bez porządnego chłodzenia, którego się nie opłaca stosować jak @Kirito napisał a ja B) zasugerowałem ironicznie :P

Dla lepszych osiągów po prostu zmień ów zabytek na coś z rodziny i5/ i7 lub AMD jak masz małą zdolność do odłożenia pieniążków z wypłaty... czy tam kieszonkowego, to AMD... Coś 4/8 rdzeniowego... z Inteli jaki bym najtańszy polecił to tylko i5-4570 lub bardzo tanio: i5-4350 ;)

@Kirito może ci więcej powiedzieć i pomóc :)

Tym czasem chyba warto by zamknąć temat... myślę że rowialiśmy wątpliwości, co do stosowności temperatur.

A na tą i5 też lepiej kupić chłodzenie osobno bo BOX nie wystarczy, ale podkręcać nie będziesz musiał :)

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...