Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Testy silnika 2d [poruszanie wytrzymałość]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam poszukuje chętnych osób do przetestowania wydajności silnika 2d, silnik tworzę jakiś miesiąc. Chodzi przede wszystkim o sprawdzenie realnego obciążenia serwera, proszę o zgłaszanie się w temacie, testy chcę przeprowadzić jak najszybciej.

Opublikowano

oj Boże znowu Ty, człowieku przepadnij!!, jesteś normalnie jak bot :) Programista co przeprowadza testy na localu.. 

Opublikowano

Czemu na localu? Co ma jedno do drugiego? Możesz sobie mnie wyzywać na priv, ale ja będę kontynuował tutaj.

Co za problem napisać odpowiednie skrypty, które będą wysyłać zapytania do serwera? Możesz je odpalić ze swojego komputera lub innego serwera. Co to nawet za problem wynająć sobie chumrę na godzinkę i wykonać naprawdę potężny load?

Ale to wszystko trzeba umieć i chcieć. "Na ludziach" testuje się intuicyjność rozwiązania, szuka błędów logicznych, etc. Testy obciążeniowe wykonuje się samemu. Nie będę cię uczył dlaczego, nie płacą mi za to.

Co do chmury - no skoro twierdzisz, że na swoich projektach zarabiasz "niebagatelne sumy" to $5 raczej wyskubiesz na testy.

Opublikowano

Ty się nigdy nie zmienisz, po pierwsze zawsze myślisz po swojemu, po drugie jesteś uparty jak małpa, po trzecie twój projekt nie wypali nigdy, ponieważ Ty jesteś głównym administratorem, po czwarte prosiłem Cię od dawna nie wypowiadaj się w moich tematach bo nie potrzebuję twoich głupich komentarzy, po piąte wyrośnij, po szóste nie umiesz programować mógł bym wymieniać i wymieniać, chcę przetestować serwer pajacu, jak nie wiesz co to znaczy to się nie wypowiadaj!!!

Opublikowano

Po (twoim) sposobie wypowiedzi można w prosty sposób wywnioskować jak świetnym administratorem jesteś :)

Jeśli nie chcesz, żebym się wypowiadał zmień forum.

P.S. Proszę, wymień więcej, chętnie posłucham. (inni pewnie też)

@FrozenShade

Jak zobaczyłem, że przeglądasz temat tylko czekałem aż coś napiszesz ;)

Jak tam gra? Rozwija się czy jednak jest małe zainteresowanie? Koniec końców znam 9999 gier "farmerskich" (oczywiście o innej mechanice, jednak to ten sam "worek")

Opublikowano

A więc chcesz przetestować wydajność? Silnik projektujesz pod 5-10 osób online?

Przykro mi, ale foxbond ma rację, testy wydajnościowe na tym etapie przeprowadza się tylko i wyłącznie w sposób automatyczny. Piszesz sobie programik, który wysyła do twojego serwera serie poleceń, symulując zachowanie jednego gracza. Programik parametryzujesz, np dając min/max odstępu pomiędzy poszczególnymi poleceniami, następnie skalujesz, 'tworząc' n działających równolegle graczy. Jeden taki wirtualny gracz może wysyłać losowe polecenia, lub możesz zadać mu pewien scenariusz. Odpalaj to sobie na loclhoście i poprzez siec, żeby sprawdzić ewentualny wpływ sieci na cokolwiek, to tm masz w tym swoim silniczku ważne.

Uważasz, że napisałeś 'silnik' i jesteś zajebisty, normalnie medal mistrza internetu ci się za to należy. Jak już masz silnik to jesteś najmądrzejszy. i co tam jakieś foxbondy będą ci pierd... jak się powinno robić pewne rzeczy. Napisałeś silnik, wiesz lepiej!

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Jestem twórcą solema i przy 320 osobach online serwer nawet nie ma 25 % obciążenia :) Najwyraźniej nie zrozumieliśmy się :)

Opublikowano

Nie, nie zrozumieliśmy się. Możesz nam to wyjaśnić?

Lepiej zrób tak jak koledzy wyżej radzą.

Ale jak chcesz to mogę wziąć udział w testach. Ale wiedz, cenię swoją pracę i jako tester tani nie jestem.

gamedevmania.com

Opublikowano

Nie będę się zagłębiał, ale gdybyś był twórcą solema to najpewniej prowadzisz również fanpage. Fanpage solema wymienił się linkiem z PGR Online więc powinieneś znać się z FrozenShade. Po waszych wypowiedziach nie wydaje mi się żeby to była prawda :)

320 osobach online serwer nawet nie ma 25 % obciążenia

Dane wyssane z palca. Skąd mamy wiedzieć jakie jest ratio, jaki serwer, co robią ci "online"?

Skoro jesteście tacy pr0 wciąż nie rozumiem po co wam te testy. Nie da się zresztą skorelować wszystkich testerów, aby generowali obciążenie w danym momencie.

Tylko dla takich "ekspertów" wciąż odwiedzam te forum. Niezła rozrywka. hehe, będę śledzić temat,

Pozdrawiam.

P.S. Zaktualizujcie sobie stopkę, macie tam wciąż 2013 rok, a podobno "prace wciąż trwają"

//Edit:

O wielki twórco Salema, ustosunkuj się do posta na waszym fanpage:

"Możemy się również pochwalić tym, że kupiliśmy licencję na RPG Markera i w pełni legalnie możemy korzystać z grafiki, którą oferuje ten program"

To jest kłamstwo. Osobiście kontaktowałem się z wydawcą, który twierdzi, że nie ma i nigdy nie było możliwości wykupienia licencji, która pozwalałaby na wykorzystanie tilesetów wchodzących w jeden z pakietów RPGMaker(XP/VX/etc) w aplikacji zewnętrznej (tj. nie stworzonej za pomocą RPGMaker).

Również pozdrawiam :)
Opublikowano

Jestem twórcą solema i przy 320 osobach online serwer nawet nie ma 25 % obciążenia :) Najwyraźniej nie zrozumieliśmy się :)

Co robi te 320 osób? Bo jest różnica, czy stoją w miejscu, czy biegają po całej mapie jak pojebani, czy może klikają w sklepiki i npc.

25% obciążenia czego? CPU? Jakiego CPU?

Nie zrozumieliśmy się, Raczej ty ciągle nie rozumiesz. Musiał byś mieć tych testerów kilkuset, gotowych na konkretna godzinę, robiących to, co m każesz. Możliwe do zrobienia, tylko PO CO? Jako programista to zamiast użerać się z bandą przygłupów, pilnować ich, żeby na pewno klikali itp to bym sobie w godzinę napisał na prawdę zajebisty program do tego.

Człowiek, taki prawdziwy gracz, jest ci potrzebny dopiero w momencie, gdy testujesz produkt końcowy, jego grywalność, intuicyjność rozwiązań, teksty itp. Widzisz, jaka część osób jest w stanie zrobić coś tam, a dla jakiej jest to kompletnie nie zrozumiałe (bo na przykład są za głupi, wtedy musisz opisać to coś prostszymi słowami albo wkleić jakiś obrazek).

A jak już się chwalisz jakiego masz tego ... silnika, to PGR Online w trakcie testów z graczami, przy 100 aktywnych testerach, przez tydzień, zużył ok 10sek czasu procesora o szybkości 1GHz.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

św racja  do testów  żywego usera nie potrzeba, może  zamiast filozofować   napisz wprost  że  nie wiesz jak  napisać   skrypt i potrzebujesz helpa....

syg.png

www.epicwargame.com 

Projekt klasycznej  przeglądarka gry strategicznej  opartej o świat Rycerzy, Orków i  Barbarzyńców 

Zapraszamy do śledzenia postępów nad  grą na  naszym Fanpagu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...