Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak założyć serwer minecraft na dydyku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam !

Nigdzie nie zostało to opisane ,

Jak założyć serwer minecraft bukkit na wykupionym serwerze dydykowanym takim jak ovh

i jaki serwer wybrać tak na 1500 slotów.

Z Góry dziękuje za odpowiedź

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/1181716-bukkispigot-vs-debian/

Co do serwera, o 2 dyskach SSD + HDD na backup nie wspomnę.

Jeden serwer (Uruchomiony bukkit) tylu graczy nie wytrzyma, więc czeka cię stawianie kilku serwerów na maszynie, BC, sektory, etc...

+2 dyski xeonki - myślę, że to jest średniej jakości jak na tyle osób

180GB ramu, a internet to minimum te 500mb gwarantowane. Chociaż i tak myślę, że to może być za mało ;)

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

No jezeli nie znasz się, to ja bym się nie brał za 1500 slotów ;d - Po pierwsze , za dużo ogarniania, za dużo pieniędzy (wymaganych) chyba ,że FakeSloty ;d. Jeżeli będziesz chciał porady, jak zalozyc serwer dedyk, + pluginy itp - zgłoś się na PW, wszystko wyjaśnię.

10 / 20 / 30 / 40 / 50 / 60 / 70 / 80 / 90 / 100 / 150 / 200 / 250 / 300 / 400 / 500 / 1000

Opublikowano

[...] nigdy nie zakładałem serwera [...]

Nie znasz się. ^_^

Opublikowano

Ja pier...

Niczego was w tych szkołach nie uczą ?

Fakt faktem, że niestety połowa gimbazy to bawienie sie z wordem, sama gówniana teoria ale nie w tym rzecz. (sam jestem w gimbazie i uważam że takie rzeczy powinny być w podstawówce a w gimbazjum może troszke o budowie sieci, programowaniu itd., na szczęscie za rok to się skończy)

Pierw zainstaluj sobie linuksa obok windowsa (BYLE NIE UBUNTU, postaw debiana bez srodowiska graficznego) i się troszke poducz.

Potem kup sobie dedyka, i zrób dokładnie to samo co robiłeś na linuxie ktory byl obok windy (chodzi mi o instalacje javy, serwera www, pobranie serwera mc, uruchomienie go, napisanie skryptu ktory bedzie pilnowal zeby serwer byl zawsze online itd.)

Aktualna próba: Postaw serwer mt2 na vps z ubuntu.

Opublikowano
http://www.mpcforum.pl/topic/1181716-bukkispigot-vs-debian/

Co do serwera, o 2 dyskach SSD + HDD na backup nie wspomnę.

Jeden serwer (Uruchomiony bukkit) tylu graczy nie wytrzyma, więc czeka cię stawianie kilku serwerów na maszynie, BC, sektory, etc...

+2 dyski xeonki - myślę, że to jest średniej jakości jak na tyle osób

180GB ramu, a internet to minimum te 500mb gwarantowane. Chociaż i tak myślę, że to może być za mało ;)

Nie chcę nic mówić, ale jeżeli ktoś potrzebuję 180G Ramu na tyle slotów, to zbyt dobry w optymalizacji nie jest. Dobrze skonfigurowane serwery potrafią na 64G utrzymać do 900 - 1100 Graczy (wiem ze swojego doświadczenia). Nie ma żadnych lagów. Najważniejsze w tak dużych serwerach jest posiadanie mocnego procesora. Minimum 8 wątków taktowanych powyżej 3.4Ghz. (mocne procesory zmiejszają użycie pamięci RAM) Dysk SSD 180G wystarczy + 1TB na kopie.

(serwery minecraft + strona oraz baza danych)

Opublikowano

64gb / 1100 = ~59,5 /na gracza

Chyba ci się liczby pomyliły kolego ;)

mocne procesory zmiejszają użycie pamięci RAM

Więc wszystkie tymczasowe dane gracza zapiszesz w procesorze?

GoodIdea.jpg

Opublikowano

@pitruk99

Nie chcę nic mówić, ale jeżeli ktoś potrzebuję 180G Ramu na tyle slotów, to zbyt dobry w optymalizacji nie jest. Dobrze skonfigurowane serwery potrafią na 64G utrzymać do 900 - 1100 Graczy (wiem ze swojego doświadczenia). Nie ma żadnych lagów. Najważniejsze w tak dużych serwerach jest posiadanie mocnego procesora. Minimum 8 wątków taktowanych powyżej 3.4Ghz. (mocne procesory zmiejszają użycie pamięci RAM) Dysk SSD 180G wystarczy + 1TB na kopie.

(serwery minecraft + strona oraz baza danych)

AHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHA

bk w c**j

mocne procesory zmniejszaja uzycie ramu ???????

64gb i 1100  graczy ?

58 mb na slot powodzenia zycze 

k***a jak sie nie znasz to przynajmniej sie nie wypowiadaj 

Opublikowano

A może ty, skoro nie potrafisz zachować się kulturalnie, umrzyj? 58mb wystarczy jeśli trochę myślisz i nie przesadzisz z gadźetami. ^^ Btw. Skoro nigdy nie zakładałeś serwera to warto inwestować... Hmm... 1.5k? W serwer. Załóż sobie mały serwerek czterdziestoslotowy, bo puacz będzie kiedy ci się nic nie uda, a raczej zerowe doświadczenie temu służy. 

Opublikowano

@pitruk99

AHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHA

bk w c**j

mocne procesory zmniejszaja uzycie ramu ???????

64gb i 1100  graczy ?

58 mb na slot powodzenia zycze 

k***a jak sie nie znasz to przynajmniej sie nie wypowiadaj 

Nie będę wchodził w spam, ale potrafiłem używać (na serwerze Creative około 15 pluginków) nawet 10MB na jednego gracza. Bawiłem się tam w optymalizacje. Serwer mógł brać maksymalnie 1G, a grało do 90 osób. Udało mi się to tylko dzięki przydzieleniu znacznej mocy procesora pod serwer. Gdy dałem normalne użycie CPU, to pobór pamięci RAM na jednego gracza zwiększał się nawet o 400%.

Opublikowano

Nie będę wchodził w spam, ale potrafiłem używać (na serwerze Creative około 15 pluginków) nawet 10MB na jednego gracza. Bawiłem się tam w optymalizacje. Serwer mógł brać maksymalnie 1G, a grało do 90 osób. Udało mi się to tylko dzięki przydzieleniu znacznej mocy procesora pod serwer. Gdy dałem normalne użycie CPU, to pobór pamięci RAM na jednego gracza zwiększał się nawet o 400%.

a kierowca autobusu wstal i zaczal klaskac ...

to 1g to 1 gowno czy co ?

Opublikowano

Z wszystkim sobie poradziłem, dziękuje wam za odpowiedzi, wynajołem znajomego informatyka który już zakładał serwery, serwer będzie podzielony na 2 serwery a ja już teraz polecam stronę zapowiadającą otwarcie super serwera www.matikretserwerminecraft.pl

Z wszystkim sobie poradziłem, dziękuje wam za odpowiedzi, wynajołem znajomego informatyka który już zakładał serwery, serwer będzie podzielony na 2 serwery a ja już teraz polecam stronę zapowiadającą otwarcie super serwera www.matikretserwerminecraft.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...