Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Temperatura karty graficznej.

KaRRamb4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem sobie dzisiaj kartę Asus GeForce GTX750 1GB. Do karty był dołączony program do OC, podkręciłem sobie dość mocno tą kartę (te 2 suwaki prawie na full). Do tego programu natomiast był dodany program który monitoruje cały czas naszą kartę. Grałem w CS;GO i w Crysisa prawie 1h. W programie pisze, że maxymalna temperatura karty graficznej podczas tego okresu wynosiła 61 stopni (przy 97% użyciu karty). Czy wszystko jest ok i mogę zostawić takie temperatury? (Karta w "spoczynku" ma 31 stopnie)

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Temperatury sprawdź programem furmark, obciążając kartę na kilkanaście minut. Tam również będzie podana temperatura.

Opublikowano

Temperatury sprawdź programem furmark, obciążając kartę na kilkanaście minut. Tam również będzie podana temperatura.

Kilkanaście minut to moim zdaniem za mało. Ja zawsze katuję kartę minimum godzinę.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Nie ma sensu tak długo smażyć Furmarkiem. 15 minut wystarczy, raczej żadna gra tak bardzo grafiki nie obciąży. Po kilku minutach pewno i tak temperatura przestanie rosnąć.

Szukaj artefaktów, bo temperatury to nie wszystko.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Ok testowałem 10 minut i max temperatura 68 stopni a artefaktów nie było. Mogę zostawić i grac spokojnie ?

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Już trochę wysoko, ale jeszcze w normie. Ale że w grach i tak takich temperatur nie powinno być więc jest w miarę dobrze.

Opublikowano

Ja bym przywrócił jej stare taktowania jeżeli chcesz, żeby owa karta dłużej ci funkcjonowała. Podkręcając tak mocno kartę, musisz liczyć się z tym, że jej proces żywotności znacznie się skróci.

Opublikowano

Po co Ci do tego Globala i Crysisa tak mocno podkręcona, do globala to ustaw suwaki tak jak były bo i tak Ci b.dobrze będzie chodzić, tam głównie się procek liczy. 

4zzt3n.png

Opublikowano

Jeżeli kupiłeś 750 od Micro-Star International to górną granicą u mnie to 47°C Przy Temperaturze 18°C na zewnątrz Obudowy i 21°C wewnątrz. Bez Obciążenia 24°C

Gdy wyłączę klimatyzator to górna granica wynosi 54°C Przy Temp. 24°C na zewnątrz i 27°C Wewnątrz. Bez Obciążenia 31°C

Z ciekawości sprawdziłem dziś, a uzyskałem 30°C w pokoju i w stanie spoczynku jest to 38°C pod obciążeniem 68°C.

Niepokojącą temperaturą może być 75°C na tym układzie.

Dodatkowo ja mam wersję z Twin Frozr IV od M-S I.

Temperatura powyżej 75°C oznacza przymusowe skrócenie żywotności ów układu. A wiem bo już jedną kartę uśmierciłem przez pasywne chłodzenie które miała i ja go nie wymieniłem, bo stwierdziłem iż po co? 80°C to maksymalna jaką miała więc co mi tam, norma latem na pasywnym...

Pasywne chłodzenie - Radiator.

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Tak właściwie to bym powiedział, że OC jest dla Hobby i cyferek. Na tym może zyskać max 5FPS nie więcej.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

A jak jest z procesorem? Bo w stresie mam na nim 80 stopni około. (niby podkręcałem go lekko, ale i tak różnic temperatury przed i po podkręceniu nie ma dużych (max 3-4 stopnie). Radiator przeczyszczony, pasta jest nowa nałożona.

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Tak jak przy karcie, procesor musisz obciążyć programem np. OCCT lub prime95. Ale 80*C to już dosyć sporo. I lepiej było by coś zrobić by tą temperaturę zmniejszyć.

A jeśli podkręcenie nie zwiększyło zbytnio temperatury to za pewne masz słaby cooler albo mało przewiewną obudowę no ewentualnie źle założony radiator.

Dlatego napisz co to za cooler i co to za obudowa.

Opublikowano

Obciążałem prime95 przez 15 minut i dochodziło właśnie do tych 80 (trochę ponad). Radiator mam założony dobrze, bo przed wymianą pasty termoprzewodzącej to temp. do 90 dochodziła... Chłodzenie mam zwykłe boxowe, obudowa nawet nie wiem jaka, stara jakaś zwykła :> 

Zastanawiam się nad jakimś nowym chłodzeniem do 30-40 zł. Da rade takie kupić, żeby procek się tak nie grzał?

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

To trochę mało, gdyż w tych kwotach będą same coolery podobne do tego boxowego. By zmiana miała sens trzeba przynajmniej czegoś pokroju SilentiumPC Spartan LT HE922.

Bo sama temperatura jest już trochę za wysoka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...