Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

wzmacniacz- kolumny

Wojciech..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym się różni wzmacniacz samochodowy za kilkadziesiat zł  od wzmacniacza estradowego za kilkaset złotych ?

Zamierzam kupić tanią kolumnę estradową ale ceny wzmacniacza mnie przerażają, czy taki wzmacniacz od samochodu nie da rady ? Ogólnie typowo jest pod niskie Hz  ale czy pod wysokie  da radę, czy nic z tego ?  Mówimy tu o tanich kolumnach max 200 zł. 

Deus vult

Opublikowano

Generalnie to różnica jest niewielka. W sumie i to i to jest wzmacniaczem mocy, jednakże zastosowanie inne. Wiadomo, estradówki będą większe, cięższe, bardziej rozbudowane, co niesie za sobą większy koszt. Samochodówki są przede wszystkim tańsze i mniejsze. Jak to do samochodu.

Jeżeli chodzi o zakup samochodówki i używanie jako estradówki to da radę. Jednakże musisz patrzeć na RMS i wagę wzmacniacza, opór (Om Ω) kolumn.

Jednakże, jeżeli mówisz o niskich kosztach, to muszę cię zmartwić. Wzmacniacz samochodowy to wydatek ok. 200zł (po najmniejszej linii oporu), a kolumny z 200 zł !?. Po tyle, to chodzą przyzwoite głośniki do kompa...

Nie wiem do jakich celów chcesz je używać, ale może zainwestuj troszkę i kup sobie kolumny aktywne ? Owszem, drożej niż pasywniak, ale 2 w 1.

Poza tym, jak chcesz już pojechać taniej, to kup używany amplituner (?). Chociaż nie wiem jak to teraz cenowo stoi. Poczytaj, popisz na forach "branżowych". Tam ci doradzą lepiej niż tutaj :)

Opublikowano

Generalnie to różnica jest niewielka. W sumie i to i to jest wzmacniaczem mocy, jednakże zastosowanie inne. Wiadomo, estradówki będą większe, cięższe, bardziej rozbudowane, co niesie za sobą większy koszt. Samochodówki są przede wszystkim tańsze i mniejsze. Jak to do samochodu.

Jeżeli chodzi o zakup samochodówki i używanie jako estradówki to da radę. Jednakże musisz patrzeć na RMS i wagę wzmacniacza, opór (Om Ω) kolumn.

Jednakże, jeżeli mówisz o niskich kosztach, to muszę cię zmartwić. Wzmacniacz samochodowy to wydatek ok. 200zł (po najmniejszej linii oporu), a kolumny z 200 zł !?. Po tyle, to chodzą przyzwoite głośniki do kompa...

Nie wiem do jakich celów chcesz je używać, ale może zainwestuj troszkę i kup sobie kolumny aktywne ? Owszem, drożej niż pasywniak, ale 2 w 1.

Poza tym, jak chcesz już pojechać taniej, to kup używany amplituner (?). Chociaż nie wiem jak to teraz cenowo stoi. Poczytaj, popisz na forach "branżowych". Tam ci doradzą lepiej niż tutaj :)

Potrzebuję głośników/kolumn pod mniejsze imprezy lub do domu narobić szumu. I mówisz że kolumny do 200 zł się nie sprawdzą ? Zbyt słaba jakość, głośność ? Możemy gdybać że to mało 200 zł ale swoją drogą słuchawki dj chodzą nawet po 3k zł, więc porównywanie jakości do głośności to 2  różne rzeczy. 

Patrzę po allegro i taka kolumna 150 zł wygląda atrakcyjnie, ale czy szczerze to lipa, niewarta wydawania pieniędzy ? 

przykładowo taki głośnik http://allegro.pl/dwudrozna-kolumna-vdsg-8-300w-8-ohm-hq-power-i4321901166.html

Wygląda przyzwoicie. 

A co z głośnikiem samochodowym , da radę jako estradowy ? Ogólnie sprzęt samochodowy jest tańszy

Deus vult

Opublikowano

Może i nie jest to najtańsza chińska podróbka, ale jak chcesz sprzęt, który posłuży Ci i dobrze pogra, to takie aukcje możesz sobie odpuścić. Gra, bo ma grać. Ale czy warte jest to 250zł (bo przypuszczam, że kupujesz parę ?). Nie chodzi tutaj o to, żeby kupić Tonsile za xx tyś. zł. Porównywanie słuchawek DJ'skich to też nie najlepszy argument. To dwie różne rzeczy. Są słuchawki po kilka tysięcy złotych, douszne/dokanałowe, dla audiofili, nie łatwo dostępne. Ale możesz kupić za 100zł w pierwszym RTV/AGD. Różnią się ? Oczywiście, że tak.

Popatrz sobie w sklepach typu Skylark Records, dj-shop, music-shop itd. Tam masz sprawdzony sprzęt. Może nie jest najtańszy, ale zawsze można znaleźć gdzieś taniej. Można poczytać na forach o danym modelu recenzje. Wystarczy poświęcić troszkę czasu.

Ja osobiście nigdy nie kupiłbym czegoś takiego, jak podałeś. Ale jest to tylko moje odczucie. Chociaż sądzę, że jakbyś pokazał to osobie, która w tym "siedzi" wyśmiała by to.

Głośnik samochodowy jako estradowy ? Nie bardzo. Poza tym czy jest tańszy ? Może jeden woofer tak, ale w samochodzie potrzeba kilku sztuk, a nawet kilkunastu, dlatego nie wiem czy kupienie 4-6 głośników (nisko, średnio i wysoko tonowych) wyjdzie taniej, aniżeli kolumny.

Opublikowano

Ale c**j z tym kto co sobie pomyśli, tylko najbardziej się rozchodzi czy to w ogóle będzie grało, czy fatalnie gorzej niż głośniki od kompa. 

Deus vult

Opublikowano

Czym się różni wzmacniacz samochodowy za kilkadziesiat zł  od wzmacniacza estradowego za kilkaset złotych ?

Zamierzam kupić tanią kolumnę estradową ale ceny wzmacniacza mnie przerażają, czy taki wzmacniacz od samochodu nie da rady ? Ogólnie typowo jest pod niskie Hz  ale czy pod wysokie  da radę, czy nic z tego ?  Mówimy tu o tanich kolumnach max 200 zł.

Ja mam teraz podłączone pod PC radio samochodowe Sony XR-3750, a pod radio kolumny Technics SB-CS95 (8Ω, 200W). Dałoby radę zrobić na tym małą domówkę.

Jeśli chodzi o kolumny, to ci nie doradzę, ale jeśli szukasz czegoś, pod co chcesz podpiąć kolumny, to polecam amplituner Yamaha A-520 (+/- 300 PLN).

ㅈㅈ.

Opublikowano

Ogólnie szukam coś w niskiej cenie, ale jeśli nie da rady za takie groszę to nic.

300 PLN to niska cena, jak na takiej jakości amplituner. :)

Albo wyciągnij radio z samochodu, podłącz pod zasilacz od PC, a hajs wydaj na głośniki.

Sprzęt grający, to ogólnie, droga sprawa. Mówię tu o dobrej jakości dźwięku. Lampy rządzą.

ㅈㅈ.

Opublikowano

300 PLN to niska cena, jak na takiej jakości amplituner. :)

Albo wyciągnij radio z samochodu, podłącz pod zasilacz od PC, a hajs wydaj na głośniki.

Sprzęt grający, to ogólnie, droga sprawa. Mówię tu o dobrej jakości dźwięku. Lampy rządzą.

No jasna sprawa, ale dalej nie doczekałem się odpowiedzi czy te badziewie za 150 zł które wygląda dość profesjonalnie, spisuję się ?>

Deus vult

Opublikowano

Myślałem, że moją wypowiedziom dałem Ci do zrozumienia, żebyś ich nie kupowałem ale jednak muszę dosadniej. W mojej opinii to gówno i szkoda na to wydawać kasy. Tak jak kolega trochę wyżej mówił, dobry sprzęt grający to wydatek. Niestety, rynek muzyczny jest akurat w tej dziedzinie niezmienny od lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...