Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Oragne - Neostrada, reklamacja usług

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Z racji urlopu postanowiłem odwiedzić na jakiś czas rodzinny dom.
Kilka lat temu rodzice przeprowadzili się na wieś i ich obecnym dostawcą internetu jest Oragne. 

Niestety z racji miejsca zamieszkania jego prędkość to około 1 Mb/s. Odległość od centrali to około 4 km. Posiadają router livebox'a typu książka (chodzi o jego kształt).

Stabilność łącza pomimo tak małej prędkości pozostawia jednak wiele do życzenia, pojawiają się częste przerwy, które trwają kilkadziesiąt minut (co najmniej raz, dwa razy dziennie). Pomimo ciągłego zgłaszania usterek na ich płatnej infolinii nie przynosi to żadnych efektów (reset portów). Przysłali też techników do centrali, którzy podobno zdiagnozowali usterkę (w tle słyszałem jak jeden dyktował drugiemu co ma mi mówić przez telefon), oczywiście naprawa nie daje żadnych skutków. Rodzice twierdzą, że problem ciągnie się praktycznie od początku umowy.

Dzwoniłem do rzecznika i uprzejma Pani prawnik stwierdziła, że powinienem reklamować usługę. Mam już odpowiednie pismo.
Tutaj pojawia się pytanie do Was, czy ktoś kiedyś wstępował na taką drogę prawną z Orange i czy dawało to jakiś efekt ? Słyszałem, że mogę też żądać odszkodowania, które nie jest ani mi ani im potrzebne. Oczekuję tylko wyeliminowania przerw. Czego mogę się spodziewać ? Może ktoś z Was miał kiedyś podobną sytuację i podzieli się swoją historią ?

Pozdrawiam,
Fifolski

f.png

Opublikowano

Nawet mimo tego, że jesteś 4km od centrali to powinieneś mieć lepsze parametry tego internetu, ADLS2 Reach Extended nadaje się nawet do 7km od centrali. To jest ich błąd, że u ciebie nie chce śmigać internet, pewnie wina kabla który jest stary i ma gorszą izolację no ale to już nie jest twoja wina więc wkroczenie na drogę prawną jest jak najbardziej uzasadnione. 

RAsfepN.png
Opublikowano

Miałem podobny problem. Nawet taką samo prędkości i livebox posiadałem. I też często były przerwy w dostępie do internetu. Sytuacja poprawiła się gdy kończyła się umowa, a moja mama chciala zrezygnowac z ich usługi. Około 3 tyg przed zakończeniem z nimi umowy dzwonili w sprawe czy jednak nie chcemy od nich dalej internetu, dostali odpowiedź, że przy takich problemach nie. Po ich rozmowie sytuacja zmieniała się o 180 stopni, bo od tego czasu nie pamietam żeby były jakiekolwiek problemy z rozłaczaniem internetu. 

Opublikowano

Ogólnie z neostradą nie  chce mieć nic więcej wspólnego. Mam  umowę do 10 Mb  no i co  z tego jak  stała prędkość wynosi 1MB. Nie twierdzę aby było cały czas 10 Mb, ale by oscylowało między 1a10MB.
Dzwoniłem, miał przyjechać technik, w końcu nie przyjechał(miał jechać na centralę i tam naprawić usterkę) jak było tak jest. Też mam czasami częste przerwy. 

Deus vult

Opublikowano

Mialem podobna sytuacje, zglaszać trzeba bylo caly czas, przy kazdym zerwaniu - wtedy dopiera reagują. Efekt był taki, że naprawili "usterke" (problem lezal u nich), a rachunek za miesiąc, w którym wystepowaly przerwy w dostepie zostal anulowany. Jesli chodzi o reklamacje to skonczy sie pewnie na rozwiazaniu umowy i tyle, skoro żadne próby naprawy nic nie wskórały.

/Dodam, że zgłaszać trzeba pisemnie, bo telefonicznie to niewiele pomaga. Wtedy też właśnie w razie reklamacji ma się jakikolwiek dowód.

Opublikowano

Ogólnie z neostradą nie  chce mieć nic więcej wspólnego. Mam  umowę do 10 Mb  no i co  z tego jak  stała prędkość wynosi 1MB. Nie twierdzę aby było cały czas 10 Mb, ale by oscylowało między 1a10MB.

Dzwoniłem, miał przyjechać technik, w końcu nie przyjechał(miał jechać na centralę i tam naprawić usterkę) jak było tak jest. Też mam czasami częste przerwy. 

Umowa do 10 Mb i masz 1MB czyli jest ok, 1MB to 8Mb więc masz tylko o 2Mb mniej niż w umowie... 

RAsfepN.png
Opublikowano

Mialem podobna sytuacje, zglaszać trzeba bylo caly czas, przy kazdym zerwaniu - wtedy dopiera reagują. Efekt był taki, że naprawili "usterke" (problem lezal u nich), a rachunek za miesiąc, w którym wystepowaly przerwy w dostepie zostal anulowany. Jesli chodzi o reklamacje to skonczy sie pewnie na rozwiazaniu umowy i tyle, skoro żadne próby naprawy nic nie wskórały.

/Dodam, że zgłaszać trzeba pisemnie, bo telefonicznie to niewiele pomaga. Wtedy też właśnie w razie reklamacji ma się jakikolwiek dowód.

Każda rozmowa jest nagrywana więc zawsze masz dowód bo masz prawo powołać się na nagranie z Orange a oni jako firma mają obowiązek je udostępnić.

Fifolski, na Twoim miejscu wyciągnąlbym od nich zerwanie usługi z ich winy + odszkodowanie lub zmianę na najdroższą usługę jaką mają w swoich pakietach ale rachunek by się nie zmienił (np. Aktualnie masz neta za 50zł 1mb to wyciągasz od nich neta 50 mb który kosztuje 150zł ale Ty za niego płacisz nadal 50zł)

Ogólnie nie powinieneś nigdy odpuszczać takich spraw i jechać po nich jak po kurwach bo inaczej do nich nie dotrze a pracownicy będą się śmiali z Ciebie bo akurat w Orange pracują same turbozjeby z przewlekłymi chorobami kretynizmu a ich informatycy nie potrafią zmienić 1 wartości w tabeli aby nic nie spierdolić. (Pozdrawiam technika który zmieniał mi kiedyś transfer z 8gb na 21gb usuwając dostępne jeszcze 6gb na miesiąc przez co byłem 2 tyg bez internetu)

Jak byś potrzebował pomocy z reklamacjami to wal na pw bo jestem w stanie każdą wygrać ponieważ pracowałem w tym dziale. (Reklamacje mebli, rtv, agd)

0LsM05U.png

Opublikowano

Ro tylko i wylacznie kwestia ich chamstwa.

W moim przypadku skutki odnioslo bardzo czeste męczenie telefonami ;) niby były chwilowe problemy, potem co chwile "wysyłali" techników (do dziś ani jednego nie widzialem) a "naprawilo" sie z dnia na dzien po telefonach. Beznadziejna firma.

Ogólnie nie powinieneś nigdy odpuszczać takich spraw i jechać po nich jak po kurwach bo inaczej do nich nie dotrze a pracownicy będą się śmiali z Ciebie bo akurat w Orange pracują same turbozjeby z przewlekłymi chorobami kretynizmu a ich informatycy nie potrafią zmienić 1 wartości w tabeli aby nic nie spierdolić. (Pozdrawiam technika który zmieniał mi kiedyś transfer z 8gb na 21gb usuwając dostępne jeszcze 6gb na miesiąc przez co byłem 2 tyg bez internetu)

Swiete slowa.

Opublikowano

Dzięki za posty. Nagrodziłem każdego symbolicznym "lajkiem".

Niestety (dla nich) jestem człowiekiem który nie odpuszcza. Po Waszych wypowiedziach stwierdzam, że w piśmie wpisze jednak odszkodowanie. Dzwonić do nich nie mam już zamiaru, bo szkoda mojego czasu i pieniędzy (płatna infolinia, albo darmowe zgłoszenie przez internet, którego usterkę chcę zgłosić :D ). Prawnik powiedział że takie zgłaszanie telefoniczne usterek mają zazwyczaj w głębokim poważaniu.

Zasięgnąłem też porady prawnej i okazało się, że jeżeli reklamacja nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, mogę poprosić o interwencję rzecznika. Na całe szczęście rodzice często do nich dzwonili i zgłaszali problem, dlatego powinni mieć to gdzieś odnotowane. We wniosku dopisze też, że wysłani technicy byli niekompetentni ponieważ wszystkie ich naprawy nie przynoszą oczekiwanych rezultatów.

Okazało się, że rachunki które pojawiają się w domu to (uwaga tutaj powinny być werble) 120 zł :O Fakt że jest tam też telefon stacjonarny, ale kwota wydaje się wyglądać astronomicznie. 

Moim skromnym zdaniem problem leży pewnie też w samej centrali do której podpięte jest z byt wiele mieszkań. Wbrew pozorom wydaje mi się, że prawie wszyscy mieszkańcy okolicznych wsi mają internet z "tepsy" i są wpięci właśnie tam.

Jutro udam się do biura Pomarańczy z pismem i zobaczymy jaką odpowiedź dostanę w biurze i co po 30 dniach odpowie ich góra.

f.png

Opublikowano

Dzięki za posty. Nagrodziłem każdego symbolicznym "lajkiem".

Niestety (dla nich) jestem człowiekiem który nie odpuszcza. Po Waszych wypowiedziach stwierdzam, że w piśmie wpisze jednak odszkodowanie. Dzwonić do nich nie mam już zamiaru, bo szkoda mojego czasu i pieniędzy (płatna infolinia, albo darmowe zgłoszenie przez internet, którego usterkę chcę zgłosić :D ). Prawnik powiedział że takie zgłaszanie telefoniczne usterek mają zazwyczaj w głębokim poważaniu.

Zasięgnąłem też porady prawnej i okazało się, że jeżeli reklamacja nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, mogę poprosić o interwencję rzecznika. Na całe szczęście rodzice często do nich dzwonili i zgłaszali problem, dlatego powinni mieć to gdzieś odnotowane. We wniosku dopisze też, że wysłani technicy byli niekompetentni ponieważ wszystkie ich naprawy nie przynoszą oczekiwanych rezultatów.

Okazało się, że rachunki które pojawiają się w domu to (uwaga tutaj powinny być werble) 120 zł :O Fakt że jest tam też telefon stacjonarny, ale kwota wydaje się wyglądać astronomicznie.

Moim skromnym zdaniem problem leży pewnie też w samej centrali do której podpięte jest z byt wiele mieszkań. Wbrew pozorom wydaje mi się, że prawie wszyscy mieszkańcy okolicznych wsi mają internet z "tepsy" i są wpięci właśnie tam.

Jutro udam się do biura Pomarańczy z pismem i zobaczymy jaką odpowiedź dostanę w biurze i co po 30 dniach odpowie ich góra.

Na odpowiedź mają 14 dni a nie 30.

30 dni mają tylko między orange <=> serwis a nie Orange <=> klient.

0LsM05U.png

Opublikowano

Ziomek orange i ten cały nju mobile to jest to samo. To jest hłam i gunwo. Polecam ci play. Potem to plusa a potem to juz gunfo jest tylko. Zrezygnuj. I idz do play. Tam jest o wiele lepiej. Nawet w mobilnym jest super. Mam 16 gb i mam nocny transfer. Predkosc jest spoko a ping około 60.

Opublikowano

Ziomek orange i ten cały nju mobile to jest to samo. To jest hłam i gunwo. Polecam ci play. Potem to plusa a potem to juz gunfo jest tylko. Zrezygnuj. I idz do play. Tam jest o wiele lepiej. Nawet w mobilnym jest super. Mam 16 gb i mam nocny transfer. Predkosc jest spoko a ping około 60.

Do przemyślenia. Rodzice nie obciążają łącza w nocy. Zależy im na możliwości swobodnego surfowania i posłuchania muzyki w dzień. Z racji pracy od poniedziałku do piątku nie mogą sobie pozwolić na noce eskapady i czekanie specjalnie do 22 po to żeby coś pobrać :)

Na odpowiedź mają 14 dni a nie 30.

30 dni mają tylko między orange <=> serwis a nie Orange <=> klient.

Pani prawnik wspominała coś o 30 dniach ale dzięki za cynk. Zapytam w salonie kiedy mogę oczekiwać odpowiedzi i w jakiej formie.

Co sugerujecie wpisać jako odszkodowanie? Mogą tłumaczyć się tym, że przerwy są kilkunastominutowe i w związku z tym "nic Państwu się nie należy". 

f.png

Opublikowano

Do przemyślenia. Rodzice nie obciążają łącza w nocy. Zależy im na możliwości swobodnego surfowania i posłuchania muzyki w dzień. Z racji pracy od poniedziałku do piątku nie mogą sobie pozwolić na noce eskapady i czekanie specjalnie do 22 po to żeby coś pobrać :)

Pani prawnik wspominała coś o 30 dniach ale dzięki za cynk. Zapytam w salonie kiedy mogę oczekiwać odpowiedzi i w jakiej formie.

Co sugerujecie wpisać jako odszkodowanie? Mogą tłumaczyć się tym, że przerwy są kilkunastominutowe i w związku z tym "nic Państwu się nie należy".

Podpisujesz umowę na ciągły dostęp do internetu a nie przerywany.

Odpowiedź możesz dostać na maila lub drogą pocztową, sms dostaniesz w chwili gdy będą się zajmować Twoją sprawą.

Odszkodowanie to oczywiście zwrot pieniędzy z rachunków i coś jeszcze możesz dopisać.

Jeżeli nie masz internetu kilka godzin to już masz prawo ubiegać się o 10zł mniejszy rachunek jednorazowo.

0LsM05U.png

Opublikowano

Umowa do 10 Mb i masz 1MB czyli jest ok, 1MB to 8Mb więc masz tylko o 2Mb mniej niż w umowie... 

Nie rozumiem ?> Umowa do 10MB

Deus vult

Opublikowano

120 zł to złodziejska kwota za takie usługi. Inny operator za cenę 40-60 zł zaoferowałby coś takiego jak nie lepiej.

RAsfepN.png
Opublikowano

Nie rozumiem ?> Umowa do 10MB

Tak Wojciechu, właśnie tak wygląda ich umowa. Teoretycznie płacisz za 10 bo tyle maksymalnie możesz mieć, praktycznie wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz. Nawet ktoś w temacie z prędkościami internetu pisał że ma podobną umowę i wyciąga 3/4, ktoś inny że ma 8. Ruletka, która jak pisał Osama zależy od stanu kabli i centrali.

f.png

Opublikowano

Skoro słuchają muzyki filmy oglądają itp. to polecam im mobilny. 12 gb z playa wystarczy im. Jednak ja polecam 16 gb. Na początku płaciłem około 80 zł ale po 2-4 miechach cena spadła do równych 50 złotych a i tak mi jeszcze zostawało z 2-4 gb pod koniec miesiaca choc nakurwiam że tak powiem :P. Nie wiem jak jest w plusie ale też warto pójsc. 

Idź do nich i rozwiąż umowę. A jak nie da skutku to do sądu. Niestety oni są tak upierdliwi że jak złapią klienta to go już nie chcą wypuscic. Ja się dziwie jakim cudem ludzie się na to nabierają.

Opublikowano

Skoro słuchają muzyki filmy oglądają itp. to polecam im mobilny. 12 gb z playa wystarczy im. Jednak ja polecam 16 gb. Na początku płaciłem około 80 zł ale po 2-4 miechach cena spadła do równych 50 złotych a i tak mi jeszcze zostawało z 2-4 gb pod koniec miesiaca choc nakurwiam że tak powiem :P. Nie wiem jak jest w plusie ale też warto pójsc.

Idź do nich i rozwiąż umowę. A jak nie da skutku to do sądu. Niestety oni są tak upierdliwi że jak złapią klienta to go już nie chcą wypuscic. Ja się dziwie jakim cudem ludzie się na to nabierają.

No przecież dają 5zł rabatu gdy klient ma więcej niż jedną usługę w Orange a ludzie są takimi zjebami, że dla 1zł rabatu skoczą w ogień.

0LsM05U.png

Opublikowano

Hmm teraz jest możliwość w Plusie zakupu internetu LTE bez limitu, 50Mb/s chyba za 60zł jest, ale to się opłaca tylko jak jest się w zasięgu nadajnika. Ja testowałem to przez tydzień w wersji bez limitu prędkości i dochodziło mi do 85 Mb/s

RAsfepN.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...