Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ile FPS wyciągnie takie cacko ?

DaN1o2pL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, ile będę mieć średnio FPS'ów w minecraft przy takim sprzęcie ? :

Ram : 3,25 G 

Karta graficzna : NVIDIA GeForce 8400 GS 512 mb

Procesor :  Intel Celeron D 336, 2,8 MHz

Za pomoc +'iki :)

Opublikowano

Około 25-40 fps przy 8 chunkach distance'u.
Na serwerze z dużą ilością graczy, partiklami, texturepackiem 32x32 może być "nieciekawie" ;)

Takich trzech jak nas dwóch to nie ma ani jednego...

Opublikowano

Około 25-40 fps przy 8 chunkach distance'u.

Na serwerze z dużą ilością graczy, partiklami, texturepackiem 32x32 może być "nieciekawie" ;)

Oj nie wydaje mi się aby dobrze sie na tym znał ;)

Aktualnie mam 1,25 G ramu i mam sytuacją taką jak opisujesz :)

Jest jakiś specjalista ? :rolleyes:  

Opublikowano

Tylko wiesz ze jeżeli masz 3.25 GB Ram to Minecraft nie uzywa calosci?

Bodajrze 1.5GB Ram.

FPS zaleza także jakie masz ustawienia graficzne.

Im wieksza odległosć renderowania tym mniej FPS.

Właczenie Dokładniej Grafiki itp zmniejsza FPS.

Musisz sam sprawdzic na własnej skórze jezeli chcesz wiedzieć

A z 80 fps 100

Nie przesadzajmy :]

Opublikowano

Około 40 fps powinno ciągnąć, ale jasnowidzem nie jestem, więc nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie jak zachowa się sprzęt. ;-)

Oj nie wydaje mi się aby dobrze sie na tym znał ;)

Aktualnie mam 1,25 G ramu i mam sytuacją taką jak opisujesz :)

Jest jakiś specjalista ? :rolleyes:  

Co do tego - ram jest akurat najmniej ważny, bo ja mam ustawione 512MB i nigdy nie przekracza 70% ;-)

CPU: i5 6500 / RAM: 8GB / GPU: GTX 1070 / MOBO: MSI H110M / HDD: 1TB / SSD: Iridium PRO 

BLACKPRISON.HOSTMC.PL - najlepszy serwer prison w Polsce

Opublikowano

Bodajrze 1.5GB Ram.

Jeżeli dopisze te 2 GB do minecraft bd grać na txt 60x60 lub 32x32 na serwerach typu hardcore przy najmniejszym renderingu + TS3  ile będę mieć fps średnio ?

Opublikowano

Masz kartę GeForce z serii 8, gdybyś jeszcze miał z 9-wiątki to jeszcze jako tako.
I do tego stary, jednordzeniowy celeron.
Tutaj bym się zastanowił, czy ci w ogl wystartuje na tym "cacku" ;)
A jeśli wystartuje, to nie spodziewaj się cudów. Tylko dziękuj bogu że działa.

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

Sam mam laptopa i mam lepszą karte graficzną i procek i mam okolo 50-100 fps wiec u ciebie powinno byc od 30-40 do 50-60 tak mysle :D tak około

Opublikowano

14-60, wiem, bo miałem podobny komputer ! Wszyscy, którzy piszą, że powyżej 70 nie popatrzyli się na procesor ! Kopia ze strony intel-a:

Status 	End of Interactive Support
Numer procesora 	336
Liczba rdzeni 	1
Szybkość zegara 	2.8 GHz
Pamięć podręczna L2 	256 KB
Szybkość FSB 	533 MHz
Parzystość FSB 	No
Zestaw instrukcji 	64-bit
Dostępne opcje rozwiązań wbudowanych
	No
Litografia 	90 nm
Maks. TDP 	84 W
Zakres napięcia VID 	1.250V-1.400V
Rekomendowana cena klienta 	N/A
Dane katalogowe 	Link

1 rdzeń + takie taktowanie ? teraz dla wszystkich, którzy napiszą mi, że procesor nie ma znaczenia, O TUŻ MA TO ZNACZENIE WIĘKSZE OD RAMU !, BO CO OPERUJE RAMEM JAK NIE PROCESOR ?!, jeszcze z taka pojemnością L2 nie wyciągnie więcej niż 80 FPS !.

Grafika :

kawałek ze strony benchit.pl

Producent 	NVIDIA
Rodzina 	8
Nazwa 	GeForce
Model 	8400
Symbol 	GS
Nazwa kodowa 	g86
Jednostki cieniujące 	16
Taktowanie rdzenia 	450 MHz
Taktowanie shaderów 	900 MHz
Taktowanie pamięci 	400 MHz
Rozmiar pamięci 	256 MB
Typ pamięci 	DDR2
Magistrala 	64 bit
Liczba rdzeni 	1
Technologia 	65 nm
DirectX 	10.0
Shader model 	4.0
TDP 	35 W
Taktowanie pamięci (efektywne) 	800 MHz
Przepustowość pamięci 	6.3 GB/s 

Taktowanie rdzenia grafiki też ssie :/ nie będę Cię okłamywał, lecz specyfikacje grafiki mnie nie zachwycają ... teraz dam max 50 FPS, ponieważ zawsze możliwe są przycięcia :/ - ja miałem GeForce 9500 GT - i secki z benchit.pl były takie:

Producent 	NVIDIA
Rodzina 	9
Nazwa 	GeForce
Model 	9500
Symbol 	GT
Nazwa kodowa 	G96-300
Jednostki cieniujące 	32
Taktowanie rdzenia 	550 MHz
Taktowanie shaderów 	1200 MHz
Taktowanie pamięci 	800 MHz
Rozmiar pamięci 	256 MB
Typ pamięci 	DDR3
Magistrala 	128 bit
Liczba rdzeni 	1
Technologia 	65 nm
DirectX 	10.0
Shader model 	4.0
TDP 	50 W
Taktowanie pamięci (efektywne) 	1600 MHz
Przepustowość pamięci 	25 GB/s 

na niej wyciągałem ok 80 FPS na optifine + małe okienko + 2 chunki :/.

ja na twoim miejscu wymieniłbym kartę graficzną, a następnie procesor :D, na tym sprzęcie też pograsz, ale będzie od czasu do czasu spadek FPS... Wymień na coś solidniejszego i tańszego, np Ati Radeon Serii 4-5, ja mam 6670 i nie nażekam, ze jast za mało wydajna, u mnie tylko proc i ram i Płyta główna, a tak to śmiga ! :D . Życzę miłej gry i stabilnyej ilości FPS, ALE TO NIE WSZYSTKO ! nie podałeś rodzaju ramu DDR3 czy DDR2, bo na DDR3 nie masz co się pytać, tylko graj, a jak DDR2, to spadki FPS możliwe, tak jak u mnie. POWODZENIA. LICZĘ NA + :DDDDD

100-150 fps znam się bo nie raz miałem sprzęty do gier :)

Nie sądzę, że to jest sprzęt go gier :) 100 FPS to ja mam na Ati radeon HD 6670, Inter Pentium dual core x2 3, 4 GHz, 2GB ram DDR2, więc nie za bardzo twoja odpowiedź ma znaczenie :)

sygna.png

Opublikowano

100-150 fps znam się bo nie raz miałem sprzęty do gier 

Jak ty na 1dno rdzeniowcu chcesz wyciagnac 100-150 fps, to gratulacje. ;-) Sam mam i3 2rdzeniowy 3.07GHz i mam zazwyczaj 80fps. ;-)

CPU: i5 6500 / RAM: 8GB / GPU: GTX 1070 / MOBO: MSI H110M / HDD: 1TB / SSD: Iridium PRO 

BLACKPRISON.HOSTMC.PL - najlepszy serwer prison w Polsce

Opublikowano

Masz kartę GeForce z serii 8, gdybyś jeszcze miał z 9-wiątki to jeszcze jako tako.
I do tego stary, jednordzeniowy celeron.
Tutaj bym się zastanowił, czy ci w ogl wystartuje na tym "cacku"  ;)
A jeśli wystartuje, to nie spodziewaj się cudów. Tylko dziękuj bogu że działa.

Nie gadaj głupstw sam mam identyczny sprzęt tylko 1,25 G ramu i minecraft chodzi w 30-40  FPS'ach ale ma ogromne spadki niezależne od niczego ani nie cykliczne .

Na mapie typu no-block mam stałe 80 FPS, lecz na tej mapie tylko buduję , i to na serwerze więc mój procesor nie jest tak obciążony  

Czy w ogóle opłaca mi się dokupywać ten ram ?! Na razie nie mam możliwości zmiany sprzętu a chciałbym osiągnąć chociaż te stałe 30 FPS przy włączonym Team-Speak'u no i oczywiście na serwerze typu hardcore ;) Procesora nie będę zmieniać ponieważ musiałbym  kupić nową płytę główna a cały koszt przekroczyłby koszt nowego komputera ;)

Kosmo53

Podałeś link ze strony benchit.pl ze specyfikacjami mojej karty graf. i zobaczyłem 1 błąd :

Rozmiar pamięci     256 MB

A moja karta graf ma 512 mb

To coś w ogóle zmienia ?   <_<

Opublikowano

Kosmo53

Podałeś link ze strony benchit.pl ze specyfikacjami mojej karty graf. i zobaczyłem 1 błąd :

Rozmiar pamięci     256 MB

A moja karta graf ma 512 mb

To coś w ogóle zmienia ?   <_<

Dzięki, że to wypatrzyłeś ! :D Tak, zmiania to dużo, ponieważ masz 2x więcej pamięci, czyli hmm... Wolny zegar + 512mb + DDR2 nie brzmi nie najlepiej, ale to 512mb nadrabia staty, więc myślę, że ogólnie grać będzie się grało nawet nawet, myślę, że ~45 FPS by było podczas normalnej rozgrywki, mogłoby spaść do 25 a nawet 5 FPS, gdyż sprzęt o niskim taktowaniu jest nieprzewidywalny :(. Będą spadki FPS, nie ukrywam, ale na płaskich i mało rozbudowanych mapach powinno byc ok 55 FPS, nie zapomnij o wgraniu OptiFine :)

Czy w ogóle opłaca mi się dokupywać ten ram ?! Na razie nie mam możliwości zmiany sprzętu a chciałbym osiągnąć chociaż te stałe 30 FPS przy włączonym Team-Speak'u no i oczywiście na serwerze typu hardcore ;) Procesora nie będę zmieniać ponieważ musiałbym  kupić nową płytę główna a cały koszt przekroczyłby koszt nowego komputera ;)

Nie, jeśli tak już masz to zostaw. W mc spokojnie popykasz na TS przy 30 FPS :) - Ts zajmuje mało buforu L2 i RAm, więc nie spotkasz się z problemami, lecz nie jestem Wróżbitą Karolem, i gdy będzie Ci spadać fps i rozgrywka nie będzie przyjemna to pooglądaj, lub poczytaj poradniki na temat zwiększenia FPS-ów w MC itd. Zainstaluj MC i sprawdź ile FPS masz, ponieważ pisanie na forum nie da tego, że sam na własne oczy zobaczysz ilośći FPS. Poprostu odpal MC i kliknij F3 :).

sygna.png

Opublikowano

Ja sądze że to będzie 20 fps na Far ale txt 32x32 nie polecam pobierać na taki sprzęt.

Pomóż biednym psom i kotom wejdż na www.pmiska.pl

Opublikowano

Bodajrze 1.5GB Ram.

Ale można ustawić ile ma zużywać ;)

Opublikowano

Teraz ja się wypowiem :

mam 3 gb ram

i mam na nich 170 fps bez niczego

bez optifine...

bez dodawaniu ramu do minecrafta..

ale na pełnym ekranie mam ponad [60-90] :) i mam 8 chunk. czyli normal.

Ilośc RAM-u nie ma nic do rzeczy, liczy się szybkość taktowania, pewnie masz szybkie taktowanie CPU, GPU i RAM, ale ten gostek nie. A pozatym ten temat nie jest do chwalenia się ile się ma FPS, tylko po to, by pomóc gostkowi.

sygna.png

Opublikowano

Czy naprawdę tak trudno sprawdzić? Włącz minecrafta, wejdź na jakiś świat czy serwer, kliknij F3 i zobacz. A nie temat w którym nabijacie posty...

Opublikowano

Kłócicie się o takie g*wna... Po co się pytasz? Odpal i zobacz... Ja mam 2gb ram ddr2, amd athlon x2 2.1 Ghz i grafe NVIDIA GeForce GT 620 (1GB) i mam ok. 140-200fps.

Opublikowano

Oby 2 posty zostają zgłoszone :)

Nie umiecie czytać ?! MAM ZAMIAR DOKUPIĆ RAM nie mam go aktualnie dlatego pytam się o opinię użytkowników...

(Tak btw. ram zamówiony jak dojdzie to wypowiem się ile mam :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...