Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

NETCRAWL

Succesown

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko. Wpadam do domu przeglądam patrze kuzynka próbowała ściągać coś tam mniejsza o to więc sprawdzam co jeszcze instalowała. Patrzę a tam netcrawl. Odinstalowałem to . Ale ktoś mi wyjaśni co to jest i do czego służy? Usuwałem poprzez normalny windowsowy uninstalator i czy wszystko usunełem z tego programu ? Dodam że instalowała excela i nie zainstalowała więc mogło to być i nie chcący zainstalowała opere, Tyle dodam. Pomocy ;)

i2e.png

by Valky

Opublikowano

Czyli jesli raz usunąłem w tych tam odinstalatorach windowsu to mam z głowy?

Tak na 500% nie. Chyba że twórca virusa był gimnazjalistą. 

Ja bym ściągną Avast Internet Seciurity (wersja na 30/90 dni) i przeskanował na najwyższym trybie.

Do tego poszukaj np. w folderach " system " czy nie ma jakiś dziwnych plików (np. update.exe z dziwnym logiem - tak było w moim przypadku)

Ale najważniejsze jest sprawdzenie Autostart'u - czy nie ma tam jakiś dziwnych aplikacji uruchamianych przy włączaniu systemu (np. update.exe)

PS: Daj nam logi OTL http://www.mpcforum.pl/topic/679592-tut-wykonywanie-logow/

@EDIT: Z tego co widzę Netcrawl to są reklamy: http://www.malwareremovalguides.info/remove-netcrawl-adware-free-virus-removal-guide/

Uninstall-software.jpg

Opublikowano

Tak na 500% nie. Chyba że twórca virusa był gimnazjalistą. 

Ja bym ściągną Avast Internet Seciurity (wersja na 30/90 dni) i przeskanował na najwyższym trybie.

Do tego poszukaj np. w folderach " system " czy nie ma jakiś dziwnych plików (np. update.exe z dziwnym logiem - tak było w moim przypadku)

Ale najważniejsze jest sprawdzenie Autostart'u - czy nie ma tam jakiś dziwnych aplikacji uruchamianych przy włączaniu systemu (np. update.exe)

PS: Daj nam logi OTL http://www.mpcforum.pl/topic/679592-tut-wykonywanie-logow/

@EDIT: Z tego co widzę Netcrawl to są reklamy: http://www.malwareremovalguides.info/remove-netcrawl-adware-free-virus-removal-guide/

440771404247831387901.jpg

Niepotrzebne są jakieś avasty itd itp. Zwykłe odinstalowanie pomaga.

Opublikowano

Polecam pobrać program Malwarebytes Antimalware. Jezeli recznie usuwales ten syf, to i tak to powroci po jakims czasie. Dla pewnosci doskanuj jeszcze AdwCleanerem i problem z glowy ;]

Opublikowano

Niepotrzebne są jakieś avasty itd itp. Zwykłe odinstalowanie pomaga.

Wirusy komputerowe są jak prawdziwe.

Gdy zarazisz się grypą, ucięcie głowy (miejsca przez które się zaraziłeś) nie wystarczy, bo wirus się już rozprzestrzenił.

Podobnie jest z komputerem, usunięcie pliku zawierającego wirusa nie załatwi bakterii.

Uruchom skan antywirusem, tryb wyszukiwanie wirusów.

Wiem co mówię. Lekarz prof. doktor Skaciu Inc.

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Wirusy komputerowe są jak prawdziwe.

Gdy zarazisz się grypą, ucięcie głowy (miejsca przez które się zaraziłeś) nie wystarczy, bo wirus się już rozprzestrzenił.

Podobnie jest z komputerem, usunięcie pliku zawierającego wirusa nie załatwi bakterii.

Uruchom skan antywirusem, tryb wyszukiwanie wirusów.

Wiem co mówię. Lekarz prof. doktor Skaciu Inc.

Ale ty wiesz że adware nie rozprzestrzenia się jak wirus polimorficzny? w przypadku adware wystarczy odinstalować go, usunąć szczątki (FRST, adwcleaner) i tyle.

Wiem co mówię. Lekarz dyrektor krul DnaloP VI xD

Opublikowano

To znaczy jak powróci ? Jeśli to kuzynka jakieś gówna próbowała instalować, ja jak instaluje to z zaufanych stron staram się ściągać i instalować , sprawdziłem niby wszystko ok komputer śmiga skanowałem avastem i nie ma zagrożenia.

A i folder system jest pusty u mnie tylko jest system32 zapełniony czyli ten właściwy

Zaraz dorzuce skan OTL

EXTRAS - http://wklej.to/3Ekni
OTL - http://wklej.to/90tQL

i2e.png

by Valky

Opublikowano

w własne opcje skanowania wklej

:OTL
O4 - HKU\S-1-5-21-1580353004-1737556070-939046236-1001..\Run: [IPLA!] C:\Program Files (x86)\ipla\ipla.exe /autorun File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-1580353004-1737556070-939046236-1001..\Run: [RGSC] E:\Gta 4 Social\Rockstar Games Social Club\RGSCLauncher.exe /silent File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-1580353004-1737556070-939046236-1001..\Run: [Steam] "C:\Program Files (x86)\Steam\steam.exe" -silent File not found

O4 - HKU\S-1-5-19..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
O4 - HKU\S-1-5-20..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-1580353004-1737556070-939046236-1001..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
O9 - Extra Button: Skype Plug-In - {898EA8C8-E7FF-479B-8935-AEC46303B9E5} - Reg Error: Key error. File not found
O9 - Extra 'Tools' menuitem : Skype Plug-In - {898EA8C8-E7FF-479B-8935-AEC46303B9E5} - Reg Error: Key error. File not found
O18:[b]64bit:[/b] - Protocol\Handler\ms-help - No CLSID value found
O18:[b]64bit:[/b] - Protocol\Handler\skype4com - No CLSID value found
O18:[b]64bit:[/b] - Protocol\Handler\skype-ie-addon-data - No CLSID value found
O18 - Protocol\Handler\skype-ie-addon-data - No CLSID value found
O20:[b]64bit:[/b] - AppInit_DLLs: (prio.dll) -  File not found
O20 - AppInit_DLLs: (prio32.dll) -  File not found
O20 - AppInit_DLLs: (c:\program files (x86)\sk7523~1.ena\psupport.dll) -  File not found
O21:[b]64bit:[/b] - SSODL: WebCheck - {E6FB5E20-DE35-11CF-9C87-00AA005127ED} - No CLSID value found.
O21 - SSODL: WebCheck - {E6FB5E20-DE35-11CF-9C87-00AA005127ED} - No CLSID value found.

:Files
C:\Users\Witaj\AppData\Roaming\Babylon
C:\Users\Witaj\AppData\Roaming\System32

:Commands
[emptytemp]

wykonaj skrypt, zatwierdź restart, dostarcz fixlog oraz nowy log otl

adware nie ma, tak jak mówiłem, ale dziwi mnie folder w %appdata% C:\Users\Witaj\AppData\Roaming\System32

jak wykonasz fix'a to dostarcz logi żeby zobaczyć czy ten fałszywy folder został usunięty.'

upewnij się czy w

C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts

jest plik hosts.

Opublikowano

Skanowanie właśnie robię , a plik hosts jest :)
Nie skanowanie błąd , na początku znikło mi all , potem wylogował się komputer z użytkownika zalogowałem się i śmiga ale na pulpicie mam 2 desktop.ini i instale czy coś wolfteam pl nie wiem co to ;p  a co do skryptu co on dał ? miało tak stać się?

A i dodam że przy logowaniu miałem swojego uzytkownika i inny uzytkownik tak kazdy ma?

i2e.png

by Valky

Opublikowano

Tak, to jest normalne że widzisz ten plik desktop.ini, jest on ukryty. OTL zawsze odkrywa ukryte pliki. dostarcz mi fixloga który zrobił sie po restarcie systemu oraz nowy log otl

Opublikowano

Sry , ze to mowie ale gdzie to jest ? :D bo na pulpicie ttego nie widze

Jest możliwość ze ten skrypt cośmi zmienił czy coś bo nie wiem ale wczesniej nie mialem jak mialem notatniki to byly tylko podpisane a teraz dodatkowo mam podpis.txt dodane jest txt

i2e.png

by Valky

Opublikowano

w folderze C:\OTL powinien być fixlog, jak nie to trudno. OTL przy skanowaniu odznacza ukrywanie rozszerzeń oraz plików, dlatego widzisz pliki pod nazwą np "Plik.exe". nic to w działaniu systemu nie zmienia. zrób nowego loga OTL

Opublikowano

Wlasnie robie ten skan, ale jest możliwość ze to zniknie te foldery smieszne co sie zrobily ? ;p

i2e.png

by Valky

Opublikowano

Nie! desktop.ini to naturalny plik systemowy. po naciśnięciu "sprzątaj" w otl te pliki powinny się ukryć. jeśli nie wejdź w panel sterowania > opcje folderów i zaznacz "Nie pokazuj rozszerzeń" oraz "ukryj ukryte pliki" czy coś takiego.

Opublikowano

Narazie klikłem sprzątaj czekam na rezultaty. ,,,, musze reset kompa konieczny jest ? czy moge sobie jak bede szedł spać zrobić to sprzatanie a jeśli ukryje je a potem włącze sprzatanie?

Jest tylko ukryj rozszezenia znanych typow plików to chyba to i nie pokazuj ukrytych plikow folderow oraz dysków?

i2e.png

by Valky

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...