Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Visual Basic w Visual Studio 2013

Gość kamil40013

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil40013
Opublikowano

Witam. Dopiero zaczynam przygodę z programowaniem i na początek muszę ogarnąć podstawy.

607671404136720394701.png

Jakie są różnicę między VB, a VB .NET.

Visual Studio 2013 obsługuję obie wersje VB, czy tylko wersję VB .NET ?

Można prosić o jakieś gotowe przykłady kodu, który można wykonać w VS 2013 ?

Opublikowano

Jakie są różnicę między VB, a VB .NET.

Spore, VB.NET jest w pełni językiem obiektowym. Posiada zaimplementowane mechanizmy: dziedziczenie (parent), konstruktory, inicjowanie zmiennych inline, delegaty czyli wskaźniki do metod oraz obsługę wyjątków. Jest tego więcej ogólnie. Natomiast VB nie posiada tylu bajerów przez co jest łatwiejszy do nauki. Warto się uczyć VB i z czasem przesiąść się na VB.NET.

Visual Studio 2013 obsługuję obie wersje VB, czy tylko wersję VB .NET ?

Nie mam pojęcia bo używam 2010. Ale raczej myślę że tak.

Można prosić o jakieś gotowe przykłady kodu, który można wykonać w VS 2013 ?

Z tego co wiem, większa część kodu działa i w 2010 i w 2013.

.

Kliknij tutaj aby otworzyć mój GitHub.

Prawie cały czas jestem na Discord𝗣𝗮𝗳𝗳𝗰𝗶𝗼#6330

Gość kamil40013
Opublikowano

Czyli w Visual Studio 2013. Nie trzeba nigdzie dodatkowo ustawić czy programuje w VB czy w VB .NET ?

Ten VisualBasic bez .NET, to VB 6.0 ?

Opublikowano

Co do wersji VB pewny nie jestem. Masz może w tym okienku "Aplikacja systemu Windows"? Wygląda to tak:

(Plik > Nowy > Projekt > Po lewej wybierz Zainstalowane i Visual Basic > W środku okna wybierz "Aplikacja systemu Windows".

Tam wybierasz opcję, która pozwoli Tobie pisać w VB. Widzę że używasz polskiej wersji a ja angielskiej więc ułożenie menu jest też inne (różnice w wersjach), ale myśle że poradzisz sobie.

Gość kamil40013
Opublikowano

Co do wersji VB pewny nie jestem. Masz może w tym okienku "Aplikacja systemu Windows"? Wygląda to tak:

(Plik > Nowy > Projekt > Po lewej wybierz Zainstalowane i Visual Basic > W środku okna wybierz "Aplikacja systemu Windows".

Tam wybierasz opcję, która pozwoli Tobie pisać w VB. Widzę że używasz polskiej wersji a ja angielskiej więc ułożenie menu jest też inne (różnice w wersjach), ale myśle że poradzisz sobie.

Tak, ale ja miałem na myśli, czy to jest zwykły VB, czy VB .NET. Ja mam napisane tylko "VisualBasic" i nic więcej.

Opublikowano

Zwykły VB bez żadnego .NET

Wersje rozszerzone (pełne wersje) mają VB.NET

Opublikowano

Jeśli zaczynasz programowanie to lepiej zacznij od C#. Przyjemny język, łatwy, no może minusem jest to że ma mniej stylów, ale i tak polecam.

Gość kamil40013
Opublikowano

W tej kwestii każdy ma inne zdanie. Jeśli zadałbym tu teraz pytanie, od jakiego języka programowania zacząć, to pewnie każdy język programowania by się tu pojawił łączeni e z asemblerem i Javą.

Osobiście słyszałem, że najlepiej zacząć od VB, gdyż jest on najprostszy. O C++ i C# słyszałem, to że jest ciężki do nauczenia się. Każdy ma inne zdanie.

Jakie książki o programowaniu polecacie na początek jeżeli chodzi o C/C++

Opublikowano

Zgadzam się z kamil40013 że najłatwiej jest nauczyć się VB. Powiem coś na swoim przykładzie. Jako pierwszy język, który się uczyłem był właśnie C++. I z czasem gdy miałem pierwszy kontakt z Visual Studio i językiem VB to w ogóle nie dało się z początku pisać. Zupełnie inna formuła funkcji, tworzenia zmiennych i samo używanie tych include'sów. Mimo że znałem C++ to nie wiedziałem od czego zacząć w VB bo dużo rzeczy z C++ nie chciało mi działać xD.

Więc.. daje Tobie do zrozumienia, że jeśli zamierzasz w przyszłości pisać w innym języku niż VB to nie ucz się go. Wiedza z VB się Tobie mało przyda. No chyba że chcesz tworzyć launchery czy crack'i do gier. Choć o takim czymś nie słyszałem. Co do samej Javy to jak dla mnie nie ma żadnego sensu jej wdrążanie i nauczanie. Gry nie zrobisz, a jeśli tak, to będzie tak muląca jak Minecraft. Programy? Również bezsens. Już lepiej użyć VB. Co do pluginów do MC to zależy... jedni poświęcają życie pisaniu pluginasów, inni nawet nie instalują eclipse. Pozdro.

Opublikowano

Zgadzam się z kamil40013 że najłatwiej jest nauczyć się VB. Powiem coś na swoim przykładzie. Jako pierwszy język, który się uczyłem był właśnie C++. I z czasem gdy miałem pierwszy kontakt z Visual Studio i językiem VB to w ogóle nie dało się z początku pisać. Zupełnie inna formuła funkcji, tworzenia zmiennych i samo używanie tych include'sów. 

Podstaw prawie każdego(nie licząc np. brainfucka) języka jest tak samo łatwo się nauczyć. 

Chodzi o to, że np. C/C++ w porównaniu z np. Javą,C# można uznać za języki "niższego poziomu" i później pomoga w zrozumieniu niektórych mechanizmów.

Co do VB.Net to nawet składnię ma całkiem inną od popularnych języków(C,C++,Java,C#).

Co do samej Javy to jak dla mnie nie ma żadnego sensu jej wdrążanie i nauczanie. Gry nie zrobisz, a jeśli tak, to będzie tak muląca jak Minecraft. Programy? Również bezsens. Już lepiej użyć VB. Co do pluginów do MC to zależy... jedni poświęcają życie pisaniu pluginasów, inni nawet nie instalują eclipse. Pozdro.

WTF?

Programy w Javie to bezsens?

Wieloplatformowość, coś ci to mówi?

Do czego lepiej użyć VB.Net? Bo z tego co wiem to większość nowego poważnego softu powstaje głównie w Javie/C#, a gry w C++.

Opublikowano

Bo VB ma więcej poradników i kursów, dodatkowo wiele funkcji można używać jako Drag & Drop co sprzyja tworzeniu GUI na własne potrzeby. Nie trzeba się użerać z pisaniem pozycji x1, x2, y1, y2 tylko wszystko już ma swoje miejsce. A dobranie odpowiednich dodatków pozwoli to co sama Java, m.in pobieranie plików, synchronizacja z FTP (odbiór, przesył itp) czy nawet zarządzanie samymi archiwami. Javy dlatego nie polecam bo ma większe zachcianki na RAM. Tyle w temacie.

Opublikowano

VB jest bardzo prosty w nauczeniu, wymaga tylko podstawowego angielskiego. Jak obejrzysz parę filmów 90% funkcji zapamiętasz. Dodatkowo można w nim robić programy (GUI). Jest jeszcze RAD Studio, ale jest trudny w nauczeniu (wymagana znajomość C++ lub Delphi).

@Lavezzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...