Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++] Allegro, Wyświetlanie Png Z Daną Przezroczystością

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Chciałbym zrobić efekt wyłaniania, obrazek png stopniowo się wyłania, z przezroczystego do normalnego.

Chodzi mi po prostu o funkcję, która pozwoli wyświetlić coś z daną przezroczystością. Prosiłbym o podanie nazwy takiej funkcji.

(Wiem, nie ma to nic wspólnego z cheatami.)

Opublikowano

Cóż... Będę więc musiał napisać tam. No nic to, dzięki. ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@niqu

Jemu chodzi o wyświetlanie tego w swoim programie. Dokładnie język C++ Allegro (to jest jakiś dodatek... biblioteki... nie wiem bo dopiero się uczę C++'a xD). Ty mu dałeś program do obróbki obrazu. A jak już to najlepszy z darmowych to GIMP. ;)

@T-00

Napisz na tamtym forum lub na jakimś o programowaniu. xD Na tym raczej nic się nie dowiesz. :P

Ps.: Szkoda, że nikt tu się nie udziela... ;/ Tak to jest... konkurs i mnóstwo CTRL + V. A nikt nie wie o co chodzi i nie pomoże... no może kilka osób jest.

Moje patche:

Moje tutoriale:

• 1 rok później...
Opublikowano

allegro 5 manual

1 podpunkt 10

To draw translucent or tinted images or primitives, change the blender state with al_set_blender.

As with al_set_target_bitmap, this changes Allegro’s internal state (for the current thread). Often you’ll

want to save some part of the state and restore it later. The functions al_store_state and

al_restore_state provide a convenient way to do that.

Opublikowano

@up: w Allegro5 wystarczy dać takie coś:

al_draw_tinted_bitmap(bitmapa, al_map_rgba_f(1, 1, 1, przezroczystosc), x, y, flagi);

czyli np:

al_draw_tinted_bitmap(bitmapa, al_map_rgba_f(1, 1, 1, 0.5), 100,50, 0);

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a ja polecam to zrobic w photosopie, ew. moge Ci to zrobić samemu, jeśli nadal potrzebujesz pomocy chętnie pomogę. Wystarczy, że na pw napiszesz.

bez reklam serwerów

Opublikowano

a ja polecam to zrobic w photosopie, ew. moge Ci to zrobić samemu, jeśli nadal potrzebujesz pomocy chętnie pomogę. Wystarczy, że na pw napiszesz.

Człowieku !

Ale tutaj jakieś ludzie z IQ poniżej 70 piszą...

On chce kod do C++ allegro żeby pojawiał mu się obrazek a nie żebyś to w Phostoshopie robił...

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...