Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Kolory obrazów.

Creative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien problem, może to z monitorem, może to tylko u mnie tak jest, ale kiedy robię cokolwiek w PS'ie, to jest super, wychodzi tak, jak chcę, a kiedy wrzucam na neta robi się strasznie jasne. Może będzie widać to na załączonych obrazkach. 

Od czego to może zależeć, jeśli nie od monitora to od programu/ustawień? Pewnie się okaże, że tylko ja to widzę. 

166531403812934968565.png

408181403813526968565.png

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Jakie masz ustawienie obrazu? (RGB/CMYK/INNE)

Zwyczajowo pracuję na RGB. Niekiedy zmienia mi się na CMYK, ale potem cofam na RGB. 

Co masz w Color pickerze (pierwsza opcja) w Edycja-Preferencje-Ogólne?

Próbnik kolorów mam ustawiony na Adobe, mogę zmienić na Windows.

zapisujesz png czy jpg? 

W .png :) 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Co masz w "ustawienia próby" ^^? o to mi chodziło.

Wybacz, moje niedopatrzenie. :(

dr9usd.jpg

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Zmień sobie na internetowa standardowa ewentualnie Monitor RGB następnym razem podczas projektowania. I pamiętaj by również zaznaczyć Próba kolorów za każdym razem, jeśli Ci się odznaczy. Oraz proponuje, bys zapisywał projekty poprzez Plik-Zapisz do internetu. Tam masz taką opcje, jak "Prze konwertuj na sRGB". Możesz spróbować ją zaznaczyć i zobaczyć, czy efekt będzie wtedy taki sam, jak w internecie lub jej nie zaznaczać. Sam sobie to dopasujesz. Twój monitor po prostu nie jest skalibrowany kolorystycznie. I dlatego masz takie problemy. Inne kolory wyświetlają Ci się w programach graficznych, czy grach, niż są w internecie. ( w internecie kolory oznaczane są skrótem sRGB, w Windowsie,macu, ogólnie na kompie samym RGB).

Nie chce mi się wszystkiego pisać dokładnie. Poczytaj sobie ten artykuł odnośnie kalibracji monitora/photoshopa pod projekty do netu.

http://webroad.pl/webdesign/273-photoshop-ustawiamy-kolory-na-potrzeby-sieci

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...