Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak stworzyć grę MMO 2D SHOOTER SIDE-SCROLL [podobną do dawnego Metal Assault]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Tak jak w temacie, ciekawi mnie to jak stworzyć (napisać) taką grę.

Wiem, że będę potrzebował grafików, programistów itd.

Ale chodzi mi o jakiś poradnik co do gry 2D MMO strzelanki side-scroll.

Ogólne informacje:

Rodzaj gry: Shooter 2D MMO Side-Scroll

Tryb: PVP

Silnik: Do wyboru

Może ktoś z Was znalazł taki poradnik, bo ja trudzę się i nie mogę.

Najwyżej napiszę do Lizusa i on mi pomoże, ale najpierw chciałbym się zapoznać dokładniej z tym wszystkim tzn. co będę potrzebował (jakie serwery itd.) jak umieścić to na serwerach i na jakim silniku to pisać.

Wiem, że porywam się z motyką na słońce, ale nie chcę słuchać tego od innych osób.

Jeśli nie masz nic konkretnego do napisania to po prostu nie pisz.

Ty nie stracisz jakże cennego czasu, a ja oszczędzę sobie nerwów.

See ya!

Opublikowano

Cześć,

Jeżeli nie robiłeś nic wcześniej w Unity to możesz zapoznać się z tutorialem 2D, który przygotowali.

https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/11228 

Tam jest opisane wszystko co potrzebujesz do poruszania i strzelania postacią w 2D. Co do rozgrywki sieciowej to sprawdź Photon Unity Networking na asset storze. 

Tutaj masz do tego dokumentację:

http://doc.exitgames.com/en/realtime/current/getting-started/realtime-intro
Opublikowano

Widział ktoś może jakiś lepszy poradnik ??

Albo może ktoś zamierza dopiero napisać ??

Ogólnie chciałbym się jeszcze zapytać: jak połączyć grę MMO z serwerem lub jakie pliki stworzyć ??

Opublikowano

Widział ktoś może jakiś lepszy poradnik ??

A co jest złego w tamtym? A no tak, gimbusik po angielsku nie umie...

1. Naucz się jakiegoś języka programowania przynajmniej na ŚREDNIM poziomie.

2. Jak już będziesz umiał programować na przyzwoitym poziomie to naucz się jakiejś biblioteki do GUI.

3. Naucz się obsługi protokołów do przesyłania danych.

Patrząc na twoje posty to nie masz o tym zielonego pojecia wiec zajmie ci to przynajmniej rok solidnej nauki.

Albo może ktoś zamierza dopiero napisać ??

Oczywiscie, juz lece i tworze bo jakis kretyn wpadl na jakze genialny i oryginalny pomysl stworzenia gry. Oczywiscie sam nic nie umie i mysli ze na gotowcach cos stworzy...

Zalosne

Opublikowano

Ogólnie chciałbym się jeszcze zapytać: jak połączyć grę MMO z serwerem lub jakie pliki stworzyć ??

Potrzebne będzie $$, pewnie nie masz a chcesz zrobić grę multiplayer więc Ci to nie wyjdzie.

Opublikowano

Potrzebne będzie $$, pewnie nie masz a chcesz zrobić grę multiplayer więc Ci to nie wyjdzie.

To że będą potrzebne $$ to wiem. 

A co jest złego w tamtym? A no tak, gimbusik po angielsku nie umie...

1. Naucz się jakiegoś języka programowania przynajmniej na ŚREDNIM poziomie.

2. Jak już będziesz umiał programować na przyzwoitym poziomie to naucz się jakiejś biblioteki do GUI.

3. Naucz się obsługi protokołów do przesyłania danych.

Patrząc na twoje posty to nie masz o tym zielonego pojecia wiec zajmie ci to przynajmniej rok solidnej nauki.

Oczywiscie, juz lece i tworze bo jakis kretyn wpadl na jakze genialny i oryginalny pomysl stworzenia gry. Oczywiscie sam nic nie umie i mysli ze na gotowcach cos stworzy...

Zalosne

Żałosne jest to, że kretyni mają 7 postów na koncie i się wymądrzają.

Gimbusem to ciebie nawet nie można nazwać, bo czytać chyba nie umiesz:

Wiem, że będę potrzebował grafików, programistów itd.

Mam dwóch kolegów, którzy znają się bardziej na tym i pomogą mi z tym, tyle że ja sam chciałem też się nieco poduczyć.

Dlaczego Polacy wszystkich innych muszą zwyzywać, a sami nic nie robią ??

Przeznacz czas na rozwinięcie swojego mózgu, bo na razie mówisz same fakty.

Widzę po Twoich postach, że umiesz tylko hejtować, a nie wnosisz nic do tematu...

Zapytałem się czy ktoś takowy zamierza w przyszłości robić, a nie, że ma od razu robić. Po za tym przecież ty i tak byś nic nie napisał.

Opublikowano

Głos_rozsądku_mode : ON

Mam dwóch kolegów, którzy znają się bardziej na tym i pomogą mi z tym, tyle że ja sam chciałem też się nieco poduczyć.

Świetnie. Popieram i trzymam kciuki. Problem polega na tym, że kiedy ktoś chce się nauczyć np. jazdy na nartach to nie zaczyna od offroadu gdzieś w wysokich Alpach. Podobnie jest robienie pierwszej gry, która z założenia ma być MMO. Spróbuj na początek korzystając z tego co daje Unity stworzyć np. ponga z multiplayerem gdzie jeden z graczy będzie hostem. Nawet niech się to dzieje po LANie. Założę się, że będziesz zadowolony z pierwszych efektów. Później apetyt rośnie w miarę jedzenia. Rozwiniesz ponga w coś innego, "poszerzysz" multiplayer. Pod koniec wywalisz to co zrobiłeś, a ze zdobytym doświadczeniem stworzysz to co chciałeś. Coś na zasadzie zawodowego narciarza, który na oślą łączkę jedzie tylko ze swoimi uczniami.

Głos_rozsądku_mode : OFF

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...