Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kleryk vs. Zaklinacz

Maroco™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Odgórnie stwierdzę że w Aion'a nie gram długo, więc jego "świat" jest dla mnie nowością. :P

Od dłuższego czasu mam małą zagwostkę : Kleryk czy Zaklinacz?

Mam Zaklinacza 30lv i Kleryka, aktualnie 28.

Czytałem że Zaklinacz jest bardzo dobrą postacią pod grę solo, ale Kleryk też nie jest taki najgorszy - jedyny minus to małe obrażenia ze skilli ofensywnych :/

I tu moje pytanka :

-  Kleryk czy Zaklinacz? Dlaczego? Poprosiłbym chętnych o jakieś porównanie ów klas, bądź jakieś plusy i minusy. :)

- Jak wygląda gra Klerykiem na wyższych levelach? Dam radę grać samemu? Wiadomo że czasami pod jakąś instancję się podłapię, ale myślę że nie będzie to dość częste.

- Czym się różni granie Kosturem a Buzdygname i Tarczą? Kiedy czego używać, czym się od siebie różnią?

- Co oznacza DPS u Kleryka?

- Jakie manstony wsadzać pod grę i pve "solo" a jakie pod DPS?

Z góry dziękuję i pozdrawiam. :)

Opublikowano

1.To i To jest takie same pve ???kler lepszy 100% bo na insty jest bardzo częstwo brany,poczytaj poradniki i opisy klas 

Kler:

Heal,Dobry dmg potem,brany na insty

Zaklinacz:

Hnnn mało kiedy brany na insty,duzy dmg,i uciesznia,sneary czyli snearbot jak inni mówią

2.Kler daje rade spokojnie

3.Z kosturem masz większy dmg,buzdyg i tarcza to takie def więc polecam 2 opcjie

4.Dps ??? damage per second

5.Dla zaklinacza to pewnie m.b , dla klera też m.b,hp, dalej nw jeśli chodzi o manastony to poszukaj poradników 

Opublikowano

Dobrze ubrany kler robi jeden z największych dps w grze ;P Taki kler zawsze jest  w czołówce jak podają zrobiony dmg na siege. Zaklinasz akurat robi mały dmg, ale jest bardzo mile widziany na mass pvp (siege, dredy) ze względu na mass fear.

Tak żeby uściślić to kostur ubiera się na pvp, a budygan+ tarcza na support.

Jak jeszcze expisz klera to mb/hp. Na support na end game najczęściej robi się full hp, na pvp mb/macc albo set w mr (można się fajnie pobawić w ten sposob z niektorymi :D)

Opublikowano

Dobrze ubrany kler robi jeden z największych dps w grze ;P Taki kler zawsze jest  w czołówce jak podają zrobiony dmg na siege. Zaklinasz akurat robi mały dmg, ale jest bardzo mile widziany na mass pvp (siege, dredy) ze względu na mass fear.

Tak żeby uściślić to kostur ubiera się na pvp, a budygan+ tarcza na support.

Jak jeszcze expisz klera to mb/hp. Na support na end game najczęściej robi się full hp, na pvp mb/macc albo set w mr (można się fajnie pobawić w ten sposob z niektorymi :D)

Dzięki wielkie, ale niestety nie rozumiem połowy stwierdzeń :/

M.in. : siege, mass pvp, dredy, mass fear, macc.

#Dostałem z questa Kamień Many: Magiczna Celność +10 i Zwiększenie Mocy Magicznej +21.

Aktualnie mam 31lv [kler], biegam w stunie Kolczym Elitarnym Rangi 6, Tarczą Gai i złączonym Buzdyganem z Eliatnego rangi 6 i Nowicjusza na 26.

Mam zamiar zbierać monety na Tarczę i Buzdygan Skąpany w Słońcu (ten na 36).

Tu pytanko : W co włożyć kamienie, żeby szybko nie przepadły i trochę "posłużyły"? :D

Opublikowano

A z czasem załapiesz skróty ;) Po prostu takich się używa dlatego, że kiedyś nie było polskiej wersji językowej. W sumie to dobrze się przełączyć na angielskę wersję, bo w polskiej jest dużo rzeczy źle przetłumaczonych.

mass pvp - bitwy z większą ilością graczy -> siege= oblężenia o zamki :) w niektórych lokacjach tj. inggison po stronie ely (nie pamiętam jak ta lokacja nazywa się u asmo ;P), reshanta, północne katalam, południowe katalam są forty, o które walczą gracze. Najczęściej chodzi o dostęp do teleportów i instancji. Poza tym  za udział w bitwach dostaje się medale, no i od patcha 4.5 punkty honoru, które wpływają na rangę. 

dredy- czyli dredgiony, hmmm to są statki balaurów? ogólnie od 46 lvl masz dostęp do dredgionów w godzinach 12-14, 20-22 i jeszcze w jakichś godzinach, kiedy normalnie ludzi śpią :P na temat dredgionów warto żebyś sobie poczytał. tak w skrócie to po stronie ely i asmo jest tworzona grupa, systemowy dobór osób ze wszystkich serwerów lub sam możesz wcześniej stworzyć na swoim serwerze. Warto chodzić ze względu na to, że nawet przegrani dostają punkty otchłani, do tego są jakieś questy, no i można się pobić z asmokami :D Gorzej jak się trafi do słabej grupy :/ Dred trwa do chwili kiedy któraś z grup zabije kapitana statku lub upłynie 40min.

Jak spotkasz zaklinacza, to będziesz wiedzieć, co to jest mass fear :D (zamienia ludzi w dziwne stworki, które biegną w kierunku niezależnym od swojej woli)

Macc-magic accuracy, czyli magiczna precyzja. Statystyka odpowiedzialna za hmm szansę na to, że trafisz skillem magicznym. Zwłaszcza przydatne na pvp.

Opublikowano

co prawda nie gram już w aiona ze 3 lata ale jak grałem miałem właśnie kleryka i z tego co pamiętam dosyć fajnie mi się nim grało nawet solo ze względu na leczenie a co do obrażeń to jak pamiętam to wcale tak źle nie było lałem moby z dużo większym lvl niż miał kleryk ( chyba z 10-15 lvl większe )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...