Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stypendia uczniowskie?

Shahi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry,

ale sobie forum na taką sprawę wybrałam :D ale może mi ktoś pomoże.

tak jakoś wyszło w tym roku, że mam średnią na pasek i w ogóle no ale mniejsza. Interesuje mnie to czy bedę mogła się za to ubiegać o jakieś stypendium, może ktoś z Was się tym interesował/sam potrzebował.

Klasa 1 technikum.

Od wychowawcy wiem, że automatycznie osoby z paskiem są zgłaszane poprzez pedagoga do stypendium starosty ale tylko jedna osoba z całego oddziału (LO TD TI TE itp) danej szkoły może je dostać więc niestety nie wiem czy się załapię.

Jest też jakieś stypendium ministra ale to już dla osób z mega średnią, a ja niestety nie mam nawet powyżej 5.

Podobno są też jakieś stypendia indywidualne o które trzeba ubiegać się samemu. Ale na ten temat już nie mam żadnych info. Ktoś się orientuje gdzie mozna poczytać o tym? O wymaganiach itd? Na stronie starostwa/powiatu? Bo szukając niewiele znalazłam, pewnie jeszcze za wcześnie. Ewentualnie znalazłam artykuły dotyczące całego kraju, ale ja nie mam żadnych predyspozycji by się o cokolwiek starać na szczeblu krajowym xD

who cares?

Opublikowano

Polska, tu ciężko z nagrodą za naukę. 100 zł za pasek z reguły, dla PARU uczniów ze szkoły/miasta/gminy jest dodatkowo czasem coś, ew. jakieś firmy, które rzadko, ale jednak dają stypendia jako reklama.

Opublikowano

Stypendium starosty w moim powiecie to bodajże 150 zł miesięcznie

Ministra bodajże 300

Na żadne się nie załapię, ale taka stówka jak na nasze realia to jest sporo kasy i warto o to walczyć jak dla mnie.

No ale jak pisałam, nie załapię się. Dlatego pytam was o inne wyjścia. Głównie mi chodzi o to, czy ktoś z was szukał sobie jakiś stypendiów indywidualnie bo słyszałam, że takie istnieją. Z tym że nawet nie wiem gdzie o tym poczytać.

who cares?

Opublikowano

Stypendia indywidualne są nieregularne, tzn. nie ma stałego sponsora, źródła pieniędzy. Dlatego też znaleźć łatwo nie jest, a tym bardziej załapać się na nie.

Pewnie 150 zł to też ładne pieniądze i jesteś pewna, że nie jest ono dla każdego z paskiem?

Opublikowano

To działa tak.

U mnie w szkole są 4 oddziały

LO

TI

TAK

TE

I z każdego oddziału, niezależnie od poziomu/klasy przyznawana jest jedna nagroda.

Ja w mojej klasie TI jestem jedyna z paskiem, ale nie mam 100% na te świadectwo ponieważ w 2, 3 klasie też jest kilka osób z paskiem i pewnie one dostaną

who cares?

Opublikowano

o stypendia to podrastaj sobie sama pytać do sekretariatu, to w twoim interesie

każda szkoła ma inne warunki przyznawania ich tak samo ma jeszcze dodatkowe stypendia fundowane czy innego typu  np. samorządowe przyznawane  przez miasto gminę ( te są wyższe i średnio ok 300-400 zł można dostać )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

To działa tak.

U mnie w szkole są 4 oddziały

LO

TI

TAK

TE

I z każdego oddziału, niezależnie od poziomu/klasy przyznawana jest jedna nagroda.

Ja w mojej klasie TI jestem jedyna z paskiem, ale nie mam 100% na te świadectwo ponieważ w 2, 3 klasie też jest kilka osób z paskiem i pewnie one dostaną

O comiesiecznym nie słyszałem , ale wiem ze co semestr osoby z jakims tam wkładek i paskiem moga składac papiery jakies , i wtedy burmistrz chyba tam miasta wrecza jakies nagrody , jest to 300 zł , niby nic , ale 16to latce pewnie sie przyda na cos drobnego.

Szczególow Ci nie podam , bo nie znam , ale kilka kolezanek z mojej klasy byłem tak robiło i dostawało pieniadze wiec to musi działac.

Dodatkowo , kobieto , co Ci odjebało zeby do tech informatycznego uderzyc...:D

Opublikowano

Dodatkowo , kobieto , co Ci odjebało zeby do tech informatycznego uderzyc... :D

To taka szkoła na lekkim zadupiu (5000 osób miasto), wybrałam ją głównie dlatego że mój blok stoi dokładnie na przeciwko i mam 3 min drogi do szkoły :D a TI dlatego, że oddziału LO nie otworzyli w moim roczniku (brak chętnych, haha)

No i wychodzę z założenia że uczę się dla siebie, jak chcę się uczyć to się nauczę, nieważne czy w chujowej szkole

właśnie wiem że to jest w moim interesie, dlatego pytam was, czy ktoś się tym interesował

w sekretariacie i u wychowawcy dowiedziałam się właśnie tylko o tych dwóch, starosty i ministra, a resztę mam sama "poszukać w internecie"

A nie wiem gdzie szukać.

who cares?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...