Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum elektryczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie.. Ide do technikum na Technika Elektryka.  To prawda że "elektryka prąd nie tyka"? :D

Jak jesteś debilem to powiedzenie się nie sprawdza, jeżeli uważasz to jest dobrze.

PS: W technikum zazwyczaj uczy się na bezpiecznym napięciu(mały prąd) 12/24V.

Opublikowano

Jak jesteś debilem to powiedzenie się nie sprawdza, jeżeli uważasz to jest dobrze.

chyba zalezy od technikum. W moim mielismy tylko kilka cwiczen na tego typu napieciach, wiekszosc to 230.

a co do pytania to prawda, dopoki nie wpadniesz w rutyne i ktoregos pieknego dnia nie bedzie ci sie chcialo upewnic czy kolega wylaczyl bezpiecznik.

.

Opublikowano

Nie masz o co się bać, ja robiłem ćwiczenia i na napięciu 300V na jakimiś transformatorze obrotowym, który wyglądał jak prodiż i miał z 40 lat i żyję jakoś xD

RAsfepN.png
Opublikowano

może i nie duży napięcie ale jak spali sprzęt za 10k to nie wiem czy będzie do żartów.

Jeśli masz umysł matematyczny to polecam, zadania z trójfazówki rozpierdalają :P)

Deus vult

Opublikowano

może i nie duży napięcie ale jak spali sprzęt za 10k to nie wiem czy będzie do żartów.

Jeśli masz umysł matematyczny to polecam, zadania z trójfazówki rozpierdalają :P)

Etam zadania z trójfazówki to lajcik, byście zobaczyli jaka jazda jest z czwornikami itp :D

Jeśli chodzi o napięcia przeważnie będziecie robić na 230 V, żadko na 12/24 V (bynajmniej u mnie na polibudzie tak było)

Witam. Mam takie pytanie.. Ide do technikum na Technika Elektryka.  To prawda że "elektryka prąd nie tyka"? :D

Jak cie nie je** to się nie nauczysz :D wiem po sobie :D

Opublikowano

Etam zadania z trójfazówki to lajcik, byście zobaczyli jaka jazda jest z czwornikami itp :D

Jeśli chodzi o napięcia przeważnie będziecie robić na 230 V, żadko na 12/24 V (bynajmniej u mnie na polibudzie tak było)

Jak cie nie je** to się nie nauczysz :D wiem po sobie :D

zależy czy mówisz o symetrycznych czy niesymetrycznych, bo te pierwsze banał. Ale co z tego że banał jak ktoś nie potrafi liczyć na liczbach zespolonych ?

Czwórniki/filtry dopiero zaczynamy więc trudno mi powiedzieć czy trudne :)

Deus vult

Opublikowano

Na autotransformatorach pracuję się na 230V.

Opublikowano

zależy czy mówisz o symetrycznych czy niesymetrycznych, bo te pierwsze banał. Ale co z tego że banał jak ktoś nie potrafi liczyć na liczbach zespolonych ?

Czwórniki/filtry dopiero zaczynamy więc trudno mi powiedzieć czy trudne :)

Ale co jest trudne w czwórniku niesymetrycznym xD? Czwórniki to podstawa podstaw xD W sumie to elektrotechnika jest banalna, gorzej już z analogówką, wzmacniacze, przerzutniki itp, chociaż wszystko do ogarnięcia ;]

RAsfepN.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...