Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z kodem czy z komputerem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, uczę się C++ z kursu: "Od zera do gier kodera". Przy nauce instrukcji warunkowych(if, else) przepisałem kod z kursu wy wyskoczył błąd sprawdziłem i na wszelki wypadek skopiowałem. Niestety błąd pojawił się ponownie. Ciężko mi wierzyć że to wina złego kodu ponieważ poprzedni kod(z if) też nie działał.

Oto treść kodu:

// Else – blok alternatywny w instrukcji if 

void main() 
{ 
 int nLiczba; 

std::cout << "Wprowadz liczbe wieksza od 10: "; 
 std::cin >> nLiczba; 

if (nLiczba > 10) 
 { 
 std::cout << "Dziekuje." << std::endl; 
 std::cout << "Wcisnij dowolny klawisz, by zakonczyc."; 
 } 
 else 
 { 
 std::cout << "Liczba " << nLiczba 
 << " nie jest wieksza od 10." << std::endl; 
 std::cout << "Czuj sie upomniany :P"; 
 } 

getch(); 
}

A to treść erroru:

1>------ Build started: Project: jezeli, Configuration: Debug Win32 ------
1>Compiling...
1>1.cpp
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(7) : error C2653: 'std' : is not a class or namespace name
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(7) : error C2065: 'cout' : undeclared identifier
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(8) : error C2653: 'std' : is not a class or namespace name
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(8) : error C2065: 'cin' : undeclared identifier
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(12) : error C2653: 'std' : is not a class or namespace name
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(12) : error C2065: 'cout' : undeclared identifier
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(12) : error C2653: 'std' : is not a class or namespace name
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(12) : error C2065: 'endl' : undeclared identifier
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(13) : error C2653: 'std' : is not a class or namespace name
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(13) : error C2065: 'cout' : undeclared identifier
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(17) : error C2653: 'std' : is not a class or namespace name
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(17) : error C2065: 'cout' : undeclared identifier
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(18) : error C2653: 'std' : is not a class or namespace name
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(18) : error C2065: 'endl' : undeclared identifier
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(19) : error C2653: 'std' : is not a class or namespace name
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(19) : error C2065: 'cout' : undeclared identifier
1>c:\documents and settings\xp\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\jezeli\jezeli\1.cpp(22) : error C3861: 'getch': identifier not found
1>Build log was saved at "file://c:\Documents and Settings\xp\Moje dokumenty\Visual Studio 2008\Projects\jezeli\jezeli\Debug\BuildLog.htm"
1>jezeli - 17 error(s), 0 warning(s)
========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ========== 

Myślę że to wina programu albo komputera co sądzicie? Używam Microsoft Visual Studio 2008.

Opublikowano

Po pierwsze void main zamień na int main (nowe standardy), a po drugie dołącz bibliotekę iostream. Przed int main() dopisz: include <iostream>

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Po pierwsze void main zamień na int main (nowe standardy), a po drugie dołącz bibliotekę iostream. Przed int main() dopisz: include <iostream>

Zrobiłem tak i nie działało dlatego dopisałem #include <conio.h> pod tym i śmiga.

powiedz jaki błąd i radze się przerzucić na nowszy kurs, czytany:

cpp0x.pl
, albo na Youtubie:
http://www.youtube.com/user/MiroslawZelent/videos

Przez błąd rozumiałem ten error w spoilerze :) . Dzięki za poradniki chętnie skorzystam. 

Opublikowano

Masz rację, nie zauważyłem że skorzystałeś jeszcze z getch :) iostream odpowiadał za przestrzenie nazw std

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano
Problem z kodem czy z komputerem?

Zawsze na 99.99% jest to problem z kodem.

Programuję przez 3 lata i dopiero raz (1) niedawno zdarzył mi się mały błąd kompilatora przy kompilacji (przy runtime nawet o żadnym nigdy nie słyszałem) (błąd został szybko naprawiony i nie był dużym problemem).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...