Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mini TuT Mysz + Klawiatura - Ustawienia

Chamsae

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mysz + Klawiatura - Ustawienia

Kieruję ten poradnik dla nowych graczy i nie tylko, którzy szukają ustawień do tego stylu gry.

Dobieranie myszy.

1. Podczas zakupu myszki najlepiej wybrać tą, która wygodnie leży w twojej dłoni.
2. Szukaj myszki, która obsługuje 800 DPI, jest to najlepsze ustawienie do OSU.
3. Myszka do OSU nie musi być z wysokiej półki.

Dobieranie klawiatury.

1. Jeśli jesteś graczem, który gra tylko dla rozrywki, może wystarczyć Ci twoja obecna klawiatura, ważne by klawisze łatwo się wciskały, bo palce mogą się szybko męczyć.
2. Jeśli jesteś graczem, który mierzy na wysokie pozycje najlepiej zaopatrzyć się w klawiaturę mechaniczną.
Klawiatura mechaniczna jest to większy wydatek, ale pozwala ona na szybsze i bardziej precyzyjne kliknięcia, co pomoże Ci zmniejszyć ilość błędów podczas klikania. Ceny takiej klawiatury wahają się od 150 zł do około 600 zł. Polecane są switchy Cherry MX Red i Cherry MX Blue.

Ustawienia systemowe i OSU. 800 DPI!

653291403431752774840.png

Panel Sterowania > Mysz > Opcje wskaźnika

Spinery:

Staraj się kręcić myszką jednym określonym okręgu, rób to delikatnie i musisz być skupiony, ponieważ możesz wyjść łatwo z rytmu, co grozi utratą combo lub failem mapy.

784281403431752774840.jpg

Podsumowanie.

Są to jedne z najlepszych ustawień dla początkujących graczy i zaawansowanych, pozwalają ono na szybkie i precyzyjne ruchy. Granie w oknie 1024x768 jest dobrym wyborem do myszy. Nowi powinni szybko się przyzwyczaić do tych ustawień i rozpocząć grę na wyższym poziomie. 

Jest to tylko moja propozycja i osobiście już nie gram na myszce i możecie pokombinować sobie sami, by było wam wygodnie. ^^

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja osobiście grałem na maxymalnej czułości systemowej i 3.0x czułosci w osu przy 800 DPI Mam 300PP ale na tych ustawieniach podanych tutaj wydaje sie lepiej musze przetestowac :P

Opublikowano

ja pykam 1680x1050 dpi myszy chyba 400 (nie moge na necie zaleźć D: ) w windowsie 8 kreska czułosci, wylączona akceleracja i w osu 4,58 xD 

ale jakos leci :P 

https://osu.ppy.sh/u/AruSs69xD

To zdecydowanie niestabilna kompozycja najlepiej jest dla zaawansowanych graczy oczywiście fullscreen, 800 DPI, w osu 1.0x i w windowsie 5 kreseczek + odczyt bezpośredni też w osu.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngTheBlackJJoker

Brednia, im mniej DPI tym większa jest precyzja kursora, grając więcej się przekonasz. Ja osobiście gram teraz 1.0x, 800 DPI i 6 kreseczek w windowsie, choć i tak jest to zaszybko czasami. ;d

Opublikowano

Ja zgadzam się z Mozuko. Kiedyś kumpel grał na 1600DPI i jak powiedziałem, żeby zaczął grać na 800DPI jeszcze tego samego dnia było widać, że lepiej mu idzie. Zacznij grać jakiekolwiek insane to dojdziesz do tego samego wniosku, im szybciej kursor się porusza tym trudniej nad nim zapanować przy jakichkolwiek jumpach.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Osobiście gram na 5 kreskach w windowsie, 5.68 w osu z odczytem bezpośrednim i jest dobrze, jestem przyzwyczajony do myszki i nie muszę nią tak mocno ruszać żeby robić jumpy :f

blyat

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Ten odczyt bezpośredni w osu to jest konieczność bo jak gram z tym to czasem mam wrażenie jakbym miał za małą czułość myszy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czemu akurat polecasz grę na tej rozdzielczości?

Nie napisał, że poleca grać na tej rozdzielczości, widocznie jego karta graficzna nie pozwala na grę na wyższej bądź po prostu woli na takiej. ;)

Ewentualnie miał po prostu tak ustawione.

9La1rOf.gif

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie napisał, że poleca grać na tej rozdzielczości, widocznie jego karta graficzna nie pozwala na grę na wyższej bądź po prostu woli na takiej. ;)

Ewentualnie miał po prostu tak ustawione.

Niewiem czy chodzi o karte graficzną tylko chodzi o pole widzenia, że możemy szybko zareagować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...