Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ulepszenia

Shout2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć gram już jakiś czas w aiona, ale z kamieniami ulepszeń spotkałem się tylko, jako nagroda za wykonanie misji. I tu moje pytanie, czy jest jakiś sklep, lub z jakich potworków i od którego lvla dropi ?

I gdybyście mogli mi rozpisać co znaczą wszystkie skróty i wszystko co najważniejsze. Albo chociaż odesłać mnie do jakiegoś tematu, lub strony.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Enchant stone = Kamienie do ulepszenia ekwipunku dostajesz również jako nagrody za questy lub rozbijanie ekwipunku przy pomocy:

http://aiondatabase.net/pl/item/165000001/?sl=1

Możesz je kupić u większości NPCów sprzedających scrolle, zwłaszcza w stolicy frakcji. Im wyższy lvl itemu tym większa szansa na lepszy enchant stone pokroju l110-l120 jednak musisz uważać bo zawsze masz szansę na coś słabego. Powiedzmy, że z eternalowej (pomarańczowej) broni na 65lvl z end-game bossa masz szansę uzyskać l60-l120.

Krążą legendy, że jak coś konkretnego wbijesz w item do rozbicia lub będziesz rozbijał w nocy o północy, w ciemnym lesie po odtańczeniu tańca deszczu w grze to zwiększysz sobie szanse. Albo że podobno jest sposób "rozbij 10 białych itemów na 10lvl i później jeśli coś wypadnie to rozbij kolejne 12 po czym spróbuj rozbić najlepszy item: http://aiondatabase.net/en/item/166000180/ gwarantowany!" Wszystko to brednie, masz szansę niezależną od niczego i jeśli nie masz szczęścia to nie wpadnie Ci nic ciekawego. No i Starter ogółem ma ograniczenia co do ilości itemów, które może rozbić.

Nie lubię określenie "wszystkie skróty". Sprecyzuj czego nie rozumiesz, z czym się spotkałeś i co Ciebie zastanawia.

Opublikowano

Dzięki, ale nie rozumiem choćby tego l60-l120. Czyli jak dobrze poszukam, to znajdę je u npc ? W te klocki jestem kompletnie zielony. Gram z kolegą może z tydzień, ale to wyglądało tak, że 3 razy zmieniałem postać którą gram. Wczoraj zacząłem Bardem dobiłem 20 lvl. Wcześniej grałem Techem 25 lvl ...  Więc dla mnie dosyć sporo rzeczy to czarna magia. Nawet stygmaty, nie do końca rozumiem co one robią. 

A no i chyba rzecz najważniejsza, gram bez GP. I co jest bardziej opłacalne ? Pomęczyć się trochę w grze i kupić go za wirtualne pieniądze, czy wydać te 20/30 zł ?

Co do skrótów, pojawiały się różne typu BM i pare innych których nie pamiętam. Jedyny skrót jaki ogarniam to DPS heh. 

Opublikowano

l60-l120 to skróty od kamieni enchantujących ekwipunek poziomy 60 i 120.

http://aiondatabase.net/pl/item/166000060/?sl=1

http://aiondatabase.net/pl/item/166000120/?sl=1

Nie ma możliwości kupienia ich od NPCa.

Stigmy - "stygmaty" kamienie, które włożone w odpowiednie sloty postaci, które odlokowujesz robiąc questy i po prostu expiąc dają Ci dodatkowe skille. Składasz z nich drzewko (często jedno PvP, a drugie PvE) i w razie potrzeby zmieniasz je na drugie. Dzięki temu np. templar może w jednej chwili biegać na full supporcie, mieć masę tauntów i skilli dla grupy, a w kolejnej po zmianie dostanie parę buffów do PvP i przydatne skille do walki.

Osobiście uważam, że GP opłaca sie odpalić teraz ~46lvl, może nawet później bowiem max lvl uległ zmianie. Najciężej jest kupić pierwszego Gold Packa bo zwykle na tym lvl nie masz wymaganej ilości golda ale później idzie z górki, a gdy już wbijesz max lvl to będziesz mógł się bawić w farmienia itemów na sell albo może w jakiegoś crafta. Byle by mieć pewnego GP na kolejny miesiąc. Dlatego jeśli na ~46lvl, może nawet ~55lvl nie będziesz miał wystarczjąco golda by kupić GP to możesz raz zainwestować i kupić jakiegoś w Item Shopie czy coś.

BM to "battle medaliony" - jeśli robiłeś questy na monety (żelazne czy jakieś tam) to można je tak porównać jako "coiny na 65lvl" z tą różnicą, że BMy robisz na PvP zonach gdzie w każdej chwili może Ciebie zaatakować przeciwna frakcja. Za BMy kupujesz podstawowe eq na 65lvl, które ma statystyki dedykowane pod walkę PvP.

Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc i jak na razie ostatnie pytanie. Jeśli będę mieć jakiś problem czy cokolwiek innego, mogę walić bezpośrednio do Ciebie ??

Opublikowano

Lepiej byś pytał na forum ogólnym bowiem może ktoś inny znajdzie przy okazji kiedyś odpowiedź na swoje pytanie jeśli by to czytał. A tak to jasne.

Opublikowano

A powiedz mi jeszcze. Te suplementy do eq. W moim przypadku chciałbym ulepszyć broń pomarańczową czy legendarną, tak ? I pytanie czy szanse na powodzenie rzeczywiście rosną ?? I jeśli mam broń z eventu 39 poziom z możliwością założenia na 25 to czy kamień 29 poziom będzie dobrze ulepszać ?

Opublikowano

Gram na angielskiej wersji językowej więc niezbyt kojarzę polskie nazewnictwo itemów, ale na 25/39lvl nie ma broni eternalowej (pomarańczowej). Prawdopodobnie masz na myśli jakąś złotą, tych jest parę. Wielu ludzi próbowało zrozumieć zasady jakimi się rządzi system enchantowania w AIONie. Przykładem jest stara i prawdopodobnie nieaktualna tabelka:

272391403443987251442.jpg

Dlatego jeśli masz złotą broń na powiedzmy 40lvl to zalecałbym kamienie l60+ Jakiś niższy może wejdzie ale dobrze by było jakbyś korzystał z kamieni trochę wyższych od poziomu itemu. Na broń 25lvl możesz użyć jakiś l40, l50 itp. ale na ten level zbytnio się nie opłaca wkładać dużych ilości golda w podbijanie przedmiotu.

Odnośnie samych supplementów do wbijania manastone/enchant stone - dzielą się one na:

• Mniejsze - dające +5% szans na sukces
  • Średnie - dające +10% szans na sukces
  • Większe - dające +15% szans na sukces

Tak jest teoretycznie. W praktyce podam na swoim przykładzie: gdy podbijałem swojego mythical GSa na +15 kamieniem l130 postanowiłem użyć tych większych suppli z nadzieją na +15% co mnie kosztowało koło 500 BMów... I spaliło tak samo jak wcześniej gdy próbowałem bez. Parę dni później postanowiłem według zdania "As a wise man once said - YOLO" spróbować wbić ot tak bez jakiegokolwiek przygotowania. Podszedłem do brokera, kupiłem l130 i po prostu podbiłem na +15. Żadnych suppli ani nic. Trochę mnie to kosztowało bo każde spalenie powyżej +10 (jak np. +13 na +14) powoduje powrót do +10 (więc tracisz cały enchant powyżej 10).

Opublikowano

Skoro masz bron na 65 lvl to po co ulepszać ją kamieniami 130lvl? Przecież wystarczą kamienie 95-100lvl, żeby uzyskać efekt jaki jest podany w twojej tabeli. Czy tylko ja nie ogarniam tej gry?

Opublikowano

To jest Koreańska gra, a tabelka jest jeszcze z czasów gdy najlepszym eq było eternalowe. Ja ulepszałem broń mythicalową i uwierz mi albo nie ale poniżej l120 nic nie chciało wchodzić na powyżej +10.

Opublikowano

A możecie mi polecić jakąś postać ? Ciekawą, która się nie znudzi, ale za razem dobrą i w miarę możliwości braną na instancje. Myślałem nad wojownikiem, tylko nie wiem co lepsze, temp, czy gladek. Wszystkie możliwe plusy i minusy jeśli możecie. Dziękuję ! :D

@Edit : mam jeszcze taką zagwostkę- czy mogę kupić Gold Packa od innego gracza za kinah w grze, nie posiadając Gold Packa? Takie masło maślane, ale pewnie wiecie o co chodzi :D

Opublikowano

Z fizycznych lepszym dla Ciebie jako nowego gracza w AIONie będzie Gladiator. Spory DPS, sporo HPka i ma dużo skilli aoe. Jeśli ogółem pytasz o klasy to jak zwykle, tak samo jak w innych topicach polecam Sorcerera (Czarodzieja bodajże) z względu na olbrzymi DPS oraz Gunnera z względu na to jak łatwo się nim gra oraz jak jest mobilny.

Jeśli nie masz GP i chcesz takowy kupić to masz tylko jedno wyjście - broker. Ewentualnie możesz pytać kogoś czy Ci nie sprzeda najpierw dając GP byś Ty później oddał gold. Niestety jest to ryzykowne jeśli nie znasz drugiego gracza bo ten bez GP może próbować uciec bez płacenia dlatego mało ludzi się na to decyduje.

Opublikowano

Wielkie dzięki. Zrobiłem wojownika, templa i się rozczarowałem. Tak. Mimo schielda i 1h sworda mały dmg ... to normalne, ale bez przesady. Nim mógłbym bić mobki godzinami. Czytałem o sorcu. I z tego co widzę ma od cholery skili ofensywnych i to jeszcze bardzo potężnych. W przypadku kiedy gram z kolegą klerem, jest to opłacalna postać ? Do tej pory wszystko robiliśmy razem i myślę, że dalej tak będzie bo po prostu łatwiej. Ale sęk w tym czy mój sorc nie będzie padał zbyt często, jeśli przyjdzie mi grać samemu.

Temat można by zmienić na " typowe pytania od noba " czy coś w tym stylu, bo już więcej spraw się tu wyjaśniło. Heh.

Dzięki wszystkim !

Opublikowano

Sorc jak wiadomo ma bardzo duży DPS ale biega w najlżejszym amorze - cloth wiec jeśli mobek cie nie ,,dotknie" to zabijesz go bez najmniejszego problemu. Gorzej z mobami dystansowymi ale jak ogarniasz swoja postać to większych problemów mieć nie będziesz. Na wyższych lvlach wchodzą do sorca rozmaite tarcze absorbujące dmg wiec gra staje się automatycznie łatwiejsza.Jeśli chodzi o duet z clerem to takim duetem grałam ze znajomym i jestem zadowolona. Jedno leczy drugie zadaje kosmiczny damage. Jeśli znacie siebie i swoje możliwości to jedyne czego będzie potrzebował sorc to potki na manę bo tego kleryk nie leczy (jeśli chcecie dobrego healera włącznie z mana to bierzcie barda). Nawet jeśli któryś z was padnie to kleryk ma skila na samo wskrzeszenie no i oczywiście na wskrzeszanie innych ;)

@Edit: Jeśli chodzi o te tarcze u sorca to są to odpowiednie sklie :)

Opublikowano

No to tak ... xD

Mam techa 30 lvl przyjemny, łatwy exp, a z klerykiem to już wgl. Ale nudny jak dla mnie.

Barda 23 lvl bardzo mi się podoba i jest miazga, tylko to eq nie zachwyca, bo on jednak nie ma aż takiego dps jak sorc.

Sorc 15 lvl i mi się strasznie podoba. Zaczyna się fajnie. Co z tego mi najbardziej polecacie? Do expa z klerykiem. Głównie.

Opublikowano

Kler i bard nie przypadli mi do gustu bo gralam tez i takim duetem ale to zalezy od cb. Masz gwarancje ze jesli chcesz robic instancje ze swoim towarzyszem to wezma was praktycznie do kazdego party bo healujecie.

Co do duetu mech i kler to nie gralam mechem i nie znam jego skili wiec powiem tyle ze to moze byc nawet dobre duo skoro mech ma taki dmg.

Gdybym ja miala wybierac to zostalabym przy sorc i kler ale to tylko moje zdanie. Mozecie poswiecic np 3 dni zeby zobaczyc jak dany duet sie sprawdza i jak wam sie gra. Po tych dajmy na to 3 dniach mozecie wybrac ktory wam najlepiej pasuje :)

Mam nadzieje ze choc troszke pomoglam.

Opublikowano

Troszke ?? Bardzo heh. Póki co decyduje się na barda. Dobiłem nim 26 lvl. No on jest bajka. Dps spory i jeszcze potki mu nie potrzebne. I jeszcze ma tego skila typu tarcza i to na ponad 1k hp. Ale z drugiej strony sorc ma takie wielkie dmg. Nie wiem co wybrać xD jedyne czego mi brakuje w sorcu, to to, że nie może sobie leczyć many. Ma jej dużo, ale strasznie szybko się wypala.

Gdybyś jeszcze coś wiedziała i chciała pomóc to napisz tutaj, lub pw. Każda pomoc mi się przyda heh. Dziękuję. Pewnie jeszcze nie jedno pytanie się w tym temacie pojawi. Bo jestem kompletnie zielony :p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...