Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Opis pinów w radiu samochodowym

tls01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Joł. Kilka minut temu mój amplituner wyzionął ducha, więc postanowiłem, że zastąpię go radiem samochodowym i jakimiś małymi głośniczkami. Radio mam zamiar podłączyć do zasilacza komputerowego. 

Posiadam stare radyjko Sony XR-3750, niestety, nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym, które piny w złączach odpowiadają za zasilanie oraz za poszczególne kanały. Na PCB również nic nie jest opisane. 

Być może ktoś się na tym zna i powie mi, "gdzie mam się wpiąć". 

Tak to wygląda:

sMVNTSe.jpg

ㅈㅈ.

Opublikowano

Podłączyłem zgodnie ze schematem i radyjko zaświeciło. :)

Mam tylko problem z wyświetlaczem na nim - nie działa (nie ma nawet żadnego podświetlenia). Szczerze mówiąc, nie wiem, czy jest sprawny, bo całe radio leżało jakieś 2 lata w szafie. Ktoś ma jakiś pomysł, czy na 100% jest uszkodzony?

ed: Założyłem okulary - wyświetlacz działa, tylko nie ma podświetlenia. :)

ㅈㅈ.

Opublikowano

Naprawa podświetlania kosztuje parę groszy wiem bo kiedyś to robiłem.Zapłaciłem chyba 10 zł 

Można też spróbować samemu 

Opublikowano

Naprawa podświetlania kosztuje parę groszy wiem bo kiedyś to robiłem.Zapłaciłem chyba 10 zł 

Można też spróbować samemu 

Jeżeli już, to będę bawić się z tym sam - radio i tak leżało tylko po to, żeby w razie czego wyciągnąć z niego części zamienne do innego sprzętu. 

Mam jeszcze jedno pytanie, możliwe, że idiotyczne, ale... Radio ma 4 kanały po 35 W, ja posiadam kolumny 200 W - czy jeżeli podłączę tylko jedną, to radio będzie w stanie oddać jej 140 W, czy zawsze będzie to 35 W? Połączenie ze sobą dwóch kanałów (np. RL + FL) zsumuje moc?

ed:

Już nie ważne. Myślałem, że radio nie daje rady i zacząłem kombinować, a okazało się, że moje luty są na poziomie przedszkola. Można zamknąć. :)

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...