Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Slider obrazków, nieforemny kształt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Zacząłem robić (po raz pierwszy od jakiegoś roku) projekt strony WWW. Chciałem zrobić slider obrazków, jednak za cholere nie wiem jak mam się za to zabrać przy takim kształcie mojego "kontenera", po prostu powiedzieć muszę tyle, że zdjęcia które mają się w nim pojawiać nie będą prostokątne. Zresztą - pokaże to zdjęcie.

http://scr.hu/2hxq/aju0c

Bez możliwości żadnego cofania zdjęć, czy przełączania - po prostu automatyczne przełączanie zdjęć. Nic poza tym. 

Jeżeli ktoś ma pomysł lub skrypt (bo raczej w JS'ie jestem cienki) to proszę pisać. ;-) Z góry dzięki.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Musisz zakodować to w css w ten sposób aby kształt nachodził na obrazek. Ja bym to zrobił tak: div o szerokości i wysokości tego slidera (prostokąt) tak aby się mieściły obrazki. Do tego diva dajesz o identycznych wielkościach z tłem w png i z-index np 10. Kolejny div o tych samych wymiarach to obrazek z niższym z-indexem i pozycjonowaniem absolutnym top: 0 left: 0. Potem w js setInterval i kilka funkcji do zmiany obrazków według elementów dom.

Opublikowano

Tak rozumiem, tylko, że ten kształt nie ma jak najść na obrazek, gdyż on nawet nie jest w stanie wyznaczyć prostokąta. Myślałem nad zrobieniem kilku zdjęć wraz z ów obramowaniem i po prostu zmieniać to z wykorzystaniem JS'a, tylko chciałbym na zmianę zdjęć nałożyć jakiś efekt przejścia i nie wiem jakby miało się to do obramowania. albo źle zrozumiałem - dzięki, postaram się może to ogarnąć jutro, mam nadzieje, że się uda.

Drugą opcją jest według mnie zrobienie tego we Flashu ale za cholere tego nie ogarniam.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

po co się bierzecie jak sie nie znacie. jeszcze pieniądze chcesz za to.

Robisz to jakby na dwie wartswy. Jedna nachodzi na drugą. W tej niżej dajesz obrazki które maja się przewijać, a w drugiej tę ramkę. Dokładniej nie idzie tego wytłumaczyć chyba ...

Opublikowano

ProLooser, po pierwsze, może źle wyraziłem się jeżeli chodzi o mój podpis - ja robię praktycznie jedynie kody PHP oraz koduje proste layouty. Nigdy nie bawiłem się w jakieś bardziej "ciekawe" funkcje typu HTML5 czy JS. 

Po drugie - jak zauważyłeś, może ja źle robiłem/zrozumiałem - jeżeli dam obrazek pod ramkę, to ów obrazek będzie wystawał, ponieważ nie jest to "idealny" prostokąt.

Po trzecie - przez jakiś przynajmniej rok nie robiłem żadnych projektów, "wypalenie" czy jak to tam nazwiesz, teraz wracam. Trochę rzeczy się pozapominało. Dodatkowo projekt który wykonuje aktualnie nie jest "na sprzedaż" tylko 4fun, aby właśnie poszerzyć swoje umiejętności. 

....

gadeawzuki - według twoich "notatek" wyszło mi coś takiego: http://scr.hu/2hxq/2yhlb

Czyli jednak to, czego się obawiałem, co tak jak myślałem - nie uda się.

Opublikowano

Ło paaanie, :D Właśnie tego chciałem uniknąć. Zauważ, że nad tym "sliderem" jest menu które zachodzi pod ów kształt. Gdyby nie to, to nawet bym o tym nie pisał na forum bo to by było za łatwe ;dd

Dobra, zrobię to najłatwiej - po prostu zdjęcia które będą miały tam być najpierw odpowiednio obrobię, tak aby pasowały pod kształt. Dzięki. Temat do zamknięcia.

Opublikowano

Dobra, tak jak napisałem - poradziłem sobie już. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...