Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dalsza nauka

Gość Bylduda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko jeszcze raz.

Nauczyłem się HTML i wyostrzam CSS. Tera pytanie, co dalej?

PHP czy coś innego?

Chciałbym teraz coś zrobić takiego, że np. jest formularz i wypełniony wysyłany jest na e-mail.

Albo np. rejestracje na mojej stronie, system komentarzy (tylko dla zalogowanych) czy inne duperele.

Coś co rozwinie moją stronę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli chcesz aby użytkownik mógł pisac komentarze, logować, rejestrować się itp... to PHP, ale to zależy co cię bardziej interesuje, back-end, czy front-end.

Jeżeli back-end (czyli pisanie systemów itp..) to PHP.

Jeżeli front-end (wygląd strony, animacje, przejścia itp...) to JavaScript i JQuery oraz potem może flash ;)

Lecz musisz pamiętać że PHP i JS/JQ mogą się razem łączyć tak samo jak z HTML/CSS (wiesz o co mi chodzi ;))

Opublikowano

Dlaczego wszyscy dalej polecają PHP? Proszę o jakąś racjonalną odpowiedź.

I nie, PHP nie jest prosty. Jak myślisz, że PHP jest prosty to nic nie wiesz.

Opublikowano

Bo jak masz problem w PHP to go wpisujesz w google i masz milion wyników, w każdym jednym przypadku, to samo zresztą JS. PHP jest tak samo dobre jak wszystko inne, po prostu lepiej znać coś do czego znajdę pomoc w 3 sekundy niż przeczesywać internet lub pisać na forach z pytaniami i czekać na odpowiedź.

Opublikowano

Jeszcze jestem zielony poza tym html i css... ale to jak ktoś będzie wysyłał coś za pośrednictwem strony (komentarz, obrazek) to idzie do bazy danych (ktoś wyjaśni???).

Czyli PHP? A on taki trudny? No na pewno popularny to wybiorę ten język.

Jeszcze się popytam.

Opublikowano

To zależy od ciebie jak to ma działać. Wysyłając komentarz najlepiej zapisywać go do bazy danych, jeżeli chodzi o obrazek to możesz dodać go do bazy, ale na pewno musisz go wysłać na serwer (chyba, że jest zewnętrznym linkiem, to wtedy w bazie przetrzymujesz link do niego). Ciężko mi będzie ci wytłumaczyć o co chodzi jak nie znasz programowania, ale będziesz się musiał nauczyć jak działa kod, co kiedy się wykonuję aby nauczyć się programować. HTML i CSS to nie programowanie, to kodowanie, to jest znaczna różnica.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...