Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Poziome paski na ekranie w grach

sssss

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam pewiem problem z monitorem (bądź komputerem). 15minut temu zauważyłem (podczas grania w csa pod koniec gry), że na ekranie widzę poziome paski (kolor śiwy, biały, wczesniej ich nie było) które wyglądają tak jakby wędrowały z dołu do góry. Czym to może być spowodowane? Mój monitor to NEC LCD 22WV, podłączony jest przejściówką DVI-D , a karta graficzna to Geforce gtx 770. Monitor nie jest najnowszy ma pare ładnych lat, kabel nie wymieniany (może on być przyczyną). Karta graficzna chodzi jak chodziła, temperatury są w stanie pokojowym takie jak były czyli dobre, nie chodzi głosniej ni swieszczy więc wątpie ze to wina karty, a sterowniki mam zaktualizowane wszystko cacy.  W sieci znalazłem filmik który pokazuje jak te paski wyglądają mam podobny problem http://www.youtube.com/watch?v=upysqFOLnoI. Chcę dodać ze te paski są raz bardzo silnie widocznie, raz są bardzo słabe a raz ich w ogóle nie ma , np podczas chodzenia w grze . albo po minimalizacji i maxymalizacji gry znikną a po ponownej minimalizacji one są nagle znowu. Proszę o pomoc koledzy.

@Edit

chcę dodać ze te paski są słabsze moje niż te na filmiku nawet gdy sa te mocniejsze.

"RAP TO NIE BIZNES, RAP TO DROGA, MY DZIECI PRZEZNACZENIA IDZIEMY W IMIE BOGA!"

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ustawilem synchronizację pionową i w Skyrimie dalej mam te paski nic to nie dało.

Opublikowano

jak widać karta siada powoli i bez wymiany czy naprawy  się nie obejdzie

powinieneś w pierwszej kolejności sprawdzić na innym monitorze/TV czy są takie same objawy zwłaszcza że używasz sygnału analogowego VGA a nie cyfrowego

na monitorach LCD z reguły są takie paski zawsze, wynika to ze sposobu działania matrycy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

bo tak ma być i tak będzie, po prostu sposób odświeżania matrycy i brak synchronizacji albo jej  stabilności, z reguły to mogą też być i ograniczenia w jej odświeżaniu

jak na razie masz dobrze wszystko, sam sobie psujesz obraz wyłączając synchronizację pionową bo po cholerę to robić, lepszego obrazu nie będziesz miał nuigdy powyżej 60 Hz

p.s. technicznie nie chce się mi tłumaczyć dlaczego

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Gdy mam synchronizacje to nie ma pasków jest 60fpsów, ale bez niej jak jest juz ponad 70 to znowu są te paski, których nie było, czego to może być przyczyna.

Opublikowano

Właśnie testowałem monitor na zintegrowanej karcie graficznej i takze są paski, czyli wyniki wskazują jednoznacznie na Monitor, ale czemu akurat przy 60+ fpsach tak sie dzieje?

Opublikowano

Sam napisał, że korzysta z przejściówki, a to one często powodują przekłamania w obrazie w tym paski. Jak użyjesz kabla bezpośredniego dvi-dvi to powinno być OK

Choć i sam monitor może być problemem. Ja też musiałem zmienić na taki co by miał DVI przynajmniej, bo tez te pasy latały.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...