Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dodałem film na youtube. Jak wróciłem to domu sprawdziłem czy film został wysłany, a tam wyświetlił mi się taki komunikat, że film ma prawa autorskie jakiegoś tam użytkownika, i żebym nie dodawał więcej takich filmów bez praw autorskich ponieważ mogę zostać pociągnięty odpowiedzialnością karną, lub mogą mi usunąć konto na youtube. Więc dlatego mam dwa pytania.

Jak dodam jeszcze jeden film i się okaże że ma jakiegoś tam kolejnego użytkownika youtube praw autorskich, mogą za drugim razem usunąć mi konto na youtube i jakie konsekwencję odpowiedzialności karnej, mogę mieć ?

Opublikowano

Na YT funkcjonuje coś takiego, jak ostrzeżenia. Więcej informacji:

https://www.youtube.com/yt/copyright/pl/
https://support.google.com/youtube/answer/2814000?hl=pl

Wiem, że czytanie jest trudne, dlatego zacytuję fragment tekstu, który znajduje się w "centrum pomocy YT":

Pierwsze ostrzeżenie: pierwsze otrzymane na koncie ostrzeżenie nie ma poważniejszych konsekwencji.
Drugie ostrzeżenie: jeśli Twoje konto otrzyma dwa ostrzeżenia w ciągu sześciu miesięcy, stracisz na dwa tygodnie możliwość publikowania nowych treści w YouTube. Jeśli nie wystąpią kolejne problemy, po upływie dwóch tygodni automatycznie przywracane są pełne uprawnienia.
Trzecie ostrzeżenie: jeśli przed wygaśnięciem pierwszego ostrzeżenia konto otrzyma trzecie ostrzeżenie dotyczące wytycznych dla społeczności, zostanie usunięte.

Po otrzymaniu każdego ostrzeżenia niektóre funkcje na YT są blokowane (szczegóły znajdziesz w powyższych linkach). 

Nie poniesiesz żadnej odpowiedzialności karnej, pod warunkiem, że:

1. Nie czerpiesz zysków ze swoich filmów (ed: tych, które zawierają "piracką" treść).

2. Nie działasz na szkodę właściciela praw autorskich.

Mniej więcej tak to działa.

Nie masz się czym martwić, ale twoje filmy (lub sama ścieżka dźwiękowa) mogą być albo usuwane, albo blokowane w niektórych krajach. Możesz też wykupić licencję na dane utwory. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Tak ale obawiam się o ten ostatni punkt 1.

Jeżeli bym dodał cały film no np szybcy i wściekli dając przykład i on jest chroniony autorstwem i byłby to pirat ściągany z neta i z uploadowany to jakie konsekwencję bym miał ?

Opublikowano

Tak ale obawiam się o ten ostatni punkt 1.

Jeżeli bym dodał cały film no np szybcy i wściekli dając przykład i on jest chroniony autorstwem i byłby to pirat ściągany z neta i z uploadowany to jakie konsekwencję bym miał ?

Strzelam, że film zostałby usunięty, a ty otrzymałbyś ostrzeżenie. Najpierw działa system antypiracki na YT i treść usuwana jest dość szybko (po wykryciu ścieżek chronionych prawami autorskimi filmy nie są nawet publikowane), więc nikt nie będzie miał nawet powodu do tego, aby cię pozwać.

Na YT nie zarobisz wrzucając pirackie treści, nie marnuj czasu próbując to robić. :)

Polecam kliknąć tutaj w pierwsze ~50 linków:

https://www.google.pl/#q=piractwo%20komputerowe%20kodeks%20karny

ㅈㅈ.

Opublikowano

Dołączając się do tematu mam takie pytanie. Rok temu zarabiałem na yt ~1000zł miesięcznie na nie swoim contencie, po około pół roku konto mi usunęli. 3 miesiące temu znowu zacząłem robić to samo na tym samym koncie adsense, tym razem też mi usuną tylko konto jak się skapną co robie? 

Bo dla mnie jest aż dziwne, że tak skubie youtube'a na kase, a od nich zero reakcji w sprawie karnej.

Opublikowano

Dołączając się do tematu mam takie pytanie. Rok temu zarabiałem na yt ~1000zł miesięcznie na nie swoim contencie, po około pół roku konto mi usunęli. 3 miesiące temu znowu zacząłem robić to samo na tym samym koncie adsense, tym razem też mi usuną tylko konto jak się skapną co robie? 

Bo dla mnie jest aż dziwne, że tak skubie youtube'a na kase, a od nich zero reakcji w sprawie karnej.

Na youtubie mozesz zarabiac kase, jest to legalne, tylko nie mow nikomu ze twoje stare konto zostalo usuniete bo cie Spam404 dopadnie. (poczytaj o nich na necie, i trzymaj sie od nich z daleka.)

a co to tego samego konta adsense, youtube ma szczerze wyjebane na to czy twoje stare konto zostalo usuniete, jesli przynosisz im zyski, to nie masz sie czego obawiac. (Chociaz w ich ToS'ie pisze ze nie mozesz miec drugiego konta po zbanowaniu.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...