Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić grę typu GTA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić gre typu, gta 1 / gta 2 / HARVEST MOON <-- na tym najbardziej mi zależy.

Nie chce silnika z super mega wymaganiami, wiem że można napisać w językach programowania. Jest jakiś do tego program? Nie mówię o RPG maker. Chcę stworzyć grę typu właśnie gta/harvest moon. istnieje taka możliwość ?

Opublikowano

i co sobie wyobrażasz że  dostaniesz tutaj przepisc   krok po kroku jak zrobić gre ?  Nie chcesz  silnika z super mega wymaganiami  acha  rozumiem że  zrobienie gry  na własnym jest łatwiejsze :) 

pewnie że istnieje taka możliwości

naucz sie  C+

naucz się Unity 3d

naucz się modelewaonai 3D

naucz  się  animacji 3D

naucz się  texstruowania modeli i może  za  5 lat  coś stworzysz  co nazwać będzie można  grą.....

syg.png

www.epicwargame.com 

Projekt klasycznej  przeglądarka gry strategicznej  opartej o świat Rycerzy, Orków i  Barbarzyńców 

Zapraszamy do śledzenia postępów nad  grą na  naszym Fanpagu

Opublikowano

Potrzebujesz

• Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Kilkanaście osób w teamie
  • Kilka tysięcy zł na wynagrodzenie dla tych osób
  • Kilka miesięcy wolnego czasu

Gratulacje! Stworzyłeś GTA :D

PS: Unity3D jest "strasznie ciężki" (zużywa masę ram'u, i obciąża cpu), i trudno w nim uzyskać grafikę porównywalną do CryEngine albo UDK 

Opublikowano

Potrzebujesz

• Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu

PS: Unity3D jest "strasznie ciężki" (zużywa masę ram'u, i obciąża cpu), i trudno w nim uzyskać grafikę porównywalną do CryEngine albo UDK 

Dlatego tez pisalem, ze rpgmaker do unity może się schować :D

8940714373749971015090.gif

Opublikowano

Potrzebujesz

• Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu
  • Wiedzy o programowaniu

Prawie w każdym temacie w którym się udzielasz twoja wypowiedź jest bezwartościowa, a patrząc po komentarzach i wiedzy nie masz za dużej...

Nie wiem jak unity  zżera ci masę ramu i cpu, no chyba, że masz 1gb ramu i procesor amd 64 athlon. Ja nigdy nie spotkałem się z "ciężkością działania" programu unity. Kiedy bierzesz się za pracę w takich programach musisz mieć w miarę dobry komputer, taka mała informacja. Co do grafiki, to nie jest trudno uzyskać porównywalną do CE, będzie taka sama (oczywiście jeżeli jej użyjesz) jedynie opcja "renderowania" i przetwarzania grafiki jest mniej wydajna, jednak można i temu zaradzić.

Co do tematu, bawienie się w jakiekolwiek silniki przy grach 2d jest średnio fajne (według mnie), lepiej zrobić to na jakiejś bibliotece np SFML2, wiadomo, nie uzyskasz takiego efektu jak na np unity, albo innym silniku tego pokroju, jednak satysfakcja zrobienia takiej gry będzie 2x większa :)

Opublikowano

Prawie w każdym temacie w którym się udzielasz twoja wypowiedź jest bezwartościowa, a patrząc po komentarzach i wiedzy nie masz za dużej...

Nie wiem jak unity  zżera ci masę ramu i cpu, no chyba, że masz 1gb ramu i procesor amd 64 athlon. Ja nigdy nie spotkałem się z "ciężkością działania" programu unity. Kiedy bierzesz się za pracę w takich programach musisz mieć w miarę dobry komputer, taka mała informacja. Co do grafiki, to nie jest trudno uzyskać porównywalną do CE, będzie taka sama (oczywiście jeżeli jej użyjesz) jedynie opcja "renderowania" i przetwarzania grafiki jest mniej wydajna, jednak można i temu zaradzić.

Co do tematu, bawienie się w jakiekolwiek silniki przy grach 2d jest średnio fajne (według mnie), lepiej zrobić to na jakiejś bibliotece np SFML2, wiadomo, nie uzyskasz takiego efektu jak na np unity, albo innym silniku tego pokroju, jednak satysfakcja zrobienia takiej gry będzie 2x większa :)

Programowanie gier 2D jest chyba jedną z najmilszych, najciekawszych a zarazem uczących rzeczy :3

Tylko trzeba chcieć!

Czasem się przydaje wsparcie, np ja kiedyś robilem PokeNation z innymi osobami, wystarczy ze jedna osoba odeszła i wszystko zaczelo podupadać :/ Tak to jest z indie najlepiej znaleźć kogoś co wiesz że bd ci pomagać :D

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Programowanie gier 2D jest chyba jedną z najmilszych, najciekawszych a zarazem uczących rzeczy :3

Tylko trzeba chcieć!

Czasem się przydaje wsparcie, np ja kiedyś robilem PokeNation z innymi osobami, wystarczy ze jedna osoba odeszła i wszystko zaczelo podupadać :/ Tak to jest z indie najlepiej znaleźć kogoś co wiesz że bd ci pomagać :D

Właśnie to jest kluczem do sukcesu. Zgrana ekipa, która tworząc grę świetnie się bawi i oczywiście doszkala swoje umiejętności. 

Programowanie "zorganizowane" to jedna z najfajniejszych rzeczy na początku przygody z kodzeniem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...