Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem ze starszymi grami, między innymi GTA

L4MBD4C0RE

Pytanie

Opublikowano

Zgłoś

Problem z wydajnością

Witam, mam pewien problem z wydajnością i płynnością w grach, co dziwne występuje one w tych starszej daty, np. GTA Vice City, Half-Life itd.

Na przykładzie Vice City - gra znacznie spowalnia podczas szybkiego poruszania się w menu, a podczas rozgrywki płynność spada do 7-16 FPS przy gwałtownych skrętach pojazdami czy strzelaniem z ciężkiej broni - ogólnie podczas większego niż zwykle obciążenia grafiki i cpu. Mój komputer co prawda nie jest szczytem techniki, ale jest w stanie uciągnąć Far Cry 2, Wiedźmina - jak wiadomo mają one znacznie większe wymagania od VC.
Do niedawna nie było żadnych problemów.

Specyfikacja: (może ktoś zobaczy coś niepokojącego)
CPU: Intel Pentium D 805 2,66 GHz (nie podkręcany, z pastą)
GPU: nVidia GeForce 9400 GT (także niepodkręcana, pasta jest)
RAM: 3 GB GoodRam 667 MHz
Dźwiękowa, sieciowa zintegrowane.
Zasilacz 375 W.

Inne informacje - komp był miesiąc temu formatowany, postawiłem od nowa sterownik graficzny, reinstallowałem grę.
System to XP 32-bitowy, nie używam żadnych akceleratorów gier ani innych takich bajeczek. Próbowałem ustawiać wyższy priorytet dla procesu gry, ustawiałem koaligację na 1 rdzeń, wyłączałem dźwięk, obniżałem rozdzielczość - to samo. Gra oczywiście oryginalna, bez modów, jedynie ze spolszczeniem dołączonym do pudełka (Kolekcja Klasyki).

Ja podejrzewam, że może być coś związane z grafiką - od jakiegoś czasu na ekranie widzę cyklicznie pojawiające się fioletowe pasy, jest ich coś koło 4/5, pojawiają się i znikają po ułamku sekundy.
Ponadto widzę dosyć uciążliwe rozmycie obrazu, a konkretnie ikony, teksty itd. są jakby rozciągnięte w prawą stronę i widać ich "poświatę". Jeśli ktoś by wpadł na pomysł co jest grane - proszę podpowiedzieć :P. Czy grafika jest do wymiany?

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK, załączę GPU-Z i CPU-Z, porównam tempretury i wkleję tu wyniki za moment.

Internet padł..

Temperatury nie rosną znacząco - z 49 stopni skaczą do 60/65.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...