Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Taki sam adres WWW strony serwera i taka sama domena serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heyo

Ostatnio widzialem pewien serwer ktory mial takie samo ip (domene) jak jego strona internetowa, tzn. Ip serwera(nieprawdziwe): qwerty.pl a adres WWW qwerty.pl Jak to mozliwe?

Opublikowano

A tak, że jest postawione na jednej maszynie lub domena przekierowywuje po porcie ;)

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

przekierowujemy domenę na ten sam host co serwer i dodajemy rekordy DNS panelu admina i sprawa gotowa - nie jest to wcale takie trudne , troszke poszukać w google napewno znajdzie odpowiedź

DIAMENTOWY GLOB - sieć serwerów Minecraft ip: s1.diaxglob.pl

Opublikowano

@Alanpl3 jak sie nie znasz na serwerach to sie nie wypowiadaj.

@topic jest to mozliwe poprzez podpiecie domeny do serwera dedykowanego lub vps z jednym swoim adresem ip (numerycznym bo tez jako domena moze byc zmieniony port i wtedy nie bd dzialac) i wtedy na serwerze zalozmy ze na systemie linux to instalujemy apache i robimy strone. Teraz zeby wam wyjasnic to domena bedzie teraz przekierowaniem tylko adresu ip a porty zostaja dalej te same czyli wpisujac adres np testtt.pl to przegladarka wybiera tobie port 80 a wtedy gdy wpiszemy taki adres w grze jako ip to port zostanie sam wybrany 25565 oczywiscie robiac serwer gry najlepiej by bylo gdyby byl w porcie domyslnym ale wszystko da sie zrobic :) pozdrawiam. Bazyli123

1384891713-U294848.png

Robię strony WWW, fora i inne! Jak chcesz coś tego typu pisz na skype lub na pw (skype: bazyli1235)

Opublikowano

Przecież był taki temat dzień temu. I tłumaczyłem. Z 3 metody. 

Rekord SRV i tyle w temacie. 

Opublikowano

@PleSX rekordy srv sa tylko do ustalania danego portu do subdomeny lub do pelnej domeny i to nie ma nic z tym. Jesli mi nie wiezysz to jak myslisz jak ja zrobilem takie cos jak @topic mowil na moim serwerze? Rekordy srv sa przydatne ale do tego aby sobie przekierowac dana domene na okreslony port. Jesli mi nie wiezysz to zapraszam na pw. Pozdrawiam. Bazyli123

1384891713-U294848.png

Robię strony WWW, fora i inne! Jak chcesz coś tego typu pisz na skype lub na pw (skype: bazyli1235)

Opublikowano
 Rekordy srv sa przydatne ale do tego aby sobie przekierowac dana domene na okreslony port

No właśnie. I o to chodzi. 

nazwasrw.pl:25565 > 111.111.111.111:25565

nazwasrw.pl:80 > 22.22.22.22:80

Może to nie bylo srv (tego nie jestem pewien) ale robiłem nie raz takie rzeczy na serwerach. (nie wszedzie sie da)

Opublikowano

@PleSX wlasnie to co mowisz to nie sa rekordy srv. To jest tylko i wylacznie przyklad przekierowania adresu ip na domenie. Czyli przyklad roboty, wykonanej przy moim sposobie oraz innymi ale jednak ten co podalem to chyba najprostrzy. Pozdrawiam. Bazyli123

PS. Przyklad rekordow srv wyglada tak: domena.pl>>11.11.11.11:25566 przyjmujac, ze port ustawiony w rekordach to 25566.

1384891713-U294848.png

Opublikowano

a da sie zrobić żeby np. gracz wpsuje sb ip w minecrafcie (dodaje serwer do listy) i bez numeru partu i tak samo ze stroną internetową? A czy nie prościej np. jak nasz serwer nazywa sie qwerty to strona internetowa - gwerty.pl a serwer mc.qwerty.pl

Opublikowano

@krysti500 To wlasnie juz napisali wiec nie spam...

@Alanpl3 Jakbys nie zauwazyl to topic chcial sie dowiedziec jak takie cos zrobic i czy sie da a nie napisal czy ma juz maszyne wiec sie nie sap...

Pozdrawiam. Bazyli123

1384891713-U294848.png

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...