Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kolorowanie w questach - Notepad++

baran860

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, nudziło mi się więc postanowiłem zrobić styl do Nptepad'a++ który będzie kolorował nasze "questy"

w taki sposób aby jak najlepiej się pracowało przy ich pisaniu ;]

Jak to wygląda:

82852140321613381780.png

33033140321613381780.png

Jak wgrać styl:

1.Odpalamy naszego Notepada++

2.Następnie z górnego menu wybieramy zakładkę "Składnia" a z rozwiniętej listy opcję "Define your language..."

69062140321623781780.png

3.W okienku które właśnie się nam pokazało naciskamy button "Import"

95876140321623781780.png

4.Wybieramy lokalizację z naszym stylem (style_notepad++_metin2_quest.xml) i klikamy "Otwórz"

5.Nasz styl został załadowany, zamykamy teraz wszystkie pliki otwarte w Notepad++ i uruchamiamy go ponownie.

6.Od teraz każdy otworzony plik o rozszerzeniu ".quest" będzie kolorowany w ten sposób.

Pozdro dla questerów! :]

Jeśli będą jakieś błędy w kolorowaniu proszę o info na PW ew. wypowiedzenie się pod tematem.

8910814572903361049127.png

Opublikowano

łał, fajne, na pewno się przyda, nie raz zmieniałem specjalnie rozszerzenie na .lua, żeby lepiej się pisało. ;)

No i dobrze robiłeś. Skypty napisane w języku Lua powinny nosić rozszerzenie .lua, a nie .quest, jak to ktoś sobie wymyślił... to że jest to quest to chyba każdy raczej wie. Więc najlepiej byłoby zwyczajnie zmienić nazwy wszystkich questów z rozszerzenia quest na lua - i tyle, można to uczynić jedną prostą komendą...

Wiem, że baran dodał podświetlanie dla funkcji questowych typu say itp. lecz można to równie dobrze przenieść do Lua :).

Pozdrawiam

Opublikowano

No i dobrze robiłeś. Skypty napisane w języku Lua powinny nosić rozszerzenie .lua, a nie .quest, jak to ktoś sobie wymyślił... to że jest to quest to chyba każdy raczej wie. Więc najlepiej byłoby zwyczajnie zmienić nazwy wszystkich questów z rozszerzenia quest na lua - i tyle, można to uczynić jedną prostą komendą...

ren *.quest *.lua
Opublikowano

Wiem, że baran dodał podświetlanie dla funkcji questowych typu say itp. lecz można to równie dobrze przenieść do Lua :).

Pozdrawiam

No dobrze wiem, nie raz to kompiluje questa w rozszerzeniu .lua, natomiast dla porządku, dziele sobie, prawdziwe questy (fabuła itd) na .quest, jakieś systemy czy coś na .lua.

Opublikowano

No dobrze wiem, nie raz to kompiluje questa w rozszerzeniu .lua, natomiast dla porządku, dziele sobie, prawdziwe questy (fabuła itd) na .quest, jakieś systemy czy coś na .lua.

Można i tak ale bardziej bym preferował oddzielenie do osobnego folderu wtedy kompilacja wyglądała by al'a tak:

cd usr/mt2/share/locale/poland/quest/
./qc folder/nazwa_questa.quest

I mamy jeszcze bardziej czyściej w questach ^^

8910814572903361049127.png

Opublikowano

Ciekawe i przydatne, już pobrałem :)

10f6fl5.jpg

100 | 200 | 300 | 400 | 500 | 1000 | 2000 | 5000

Jeśli odpowiadasz na mój post, zacytuj go oraz oznacz mnie.

Planujesz do mnie napisać? Zapraszam na profil ;)

Opublikowano

A po co to w ogóle jest, przecież można w notatniku normalnie pisać. :D

Jak jest kolorowo to się lepiej pisze, nie bolą oczy jak siedzisz godzinę przed jednym questem. ;)

Opublikowano

A po co to w ogóle jest, przecież można w notatniku normalnie pisać. :D

Notatnik nie pokaże Ci który nawias kończy którą klasę czy tablice, nie wyróżni funkcji, nie ma wielu funkcji jak np. masowa zmiana tekstu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...