Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Telefon i Kup teraz

bmwtad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, witam Was drodzy forumowicze. Mam problem oraz pytanie do Was. Idąc do szkoły wszedłem na kompa i przeglądałem telefony. Jakoś pod wpływem emocji postanowiłem zalicytować tel. o dziwo wygrałem(aukcja na 2 godziny była). Z opisy dowiedziałem się, że ma kartę gwarancyjną, a telefon jest chyba 4 kwartału 2013 roku, czyli chciał nie chciał ma gdzieś jeszcze 12 lub więcej miechów gwarancji.

Zanim przelałem kasę, zadzwoniłem i zapytałem się o stan itp. o dziwo dowiedziałem się, że telefon bez gwarancji(podany w zastaw, ale o tym dalej) oraz ma czystą niepodbitą kartę gwarancji. Ja dość zaskoczony, pytam się co i jak, on opowiada, że dawał pożyczkę i dostał tel pod zastaw, ale ten ktoś już się po tel nie zgłosił i jeszcze, że tel w Media expert był kupiony. Odpowiedziałem, że zastanowię się nad tym, czy wpłacić pieniądze, a on do mnie, że trzeba było umieć czytać, bo było napisane, że czysta karta(tu błąd sprzedawcy) oraz, trzeba było zadzwonić, lecz stwierdził, że nie ma problemu, mam wystosować pismo do allegro i oni mi tam uiszczą opłatę prowizyjną(czyli około 30 zł). 

Nie zamierzam kupować tego telefonu oraz to, że nie jestem mu nic winien. Obecnie nie odbiera telefonu, mam zamiar przedstawić mu moje zdanie, i powiedzieć mu, że może nawet skierować sprawę do allegro. Podejrzewam, że nie ma dowodu zakupu, więc raczej nic mu nie jestem winien.

Proszę o szybką odpowiedź oraz przepraszam, że tyle macie do czytania. Pozdrawiam.

@edit: nie wiem czy mogę podawać tutaj linki do aukcji, ale podam w code, może w czymś pomoże

http://allegro.pl/sony-xperia-z1-16gb-i4323968295.html
Opublikowano

Ciekawa historia, ale wciąż wprost nie napisałeś, jakiej pomocy od nas oczekujesz? Niewiele zrozumiałem z tych wypocin, ale jeśli coś ci nie odpowiada w aukcji/ autor zrobił jakiś błąd to po prostu zrezygnuj z kupna. Sprzedawca wystąpi wtedy o zwrot prowizji do allegro, następnie na twój e-mail przyjdzie o tym informacja. Potwierdzisz i tyle. Jedyne konsekwencje jakie możesz ponieść to komentarz negatywny/neutralny na swoim koncie. Nic więcej.

//Przeglądnąłem komentarze tego sprzedawcy, dostał już kilka neutrali za brak zgodności przedmiotu z opisem. Unikaj jak ognia takich jak on :)

Opublikowano

tu częściowo się mylisz, allegro zobowiązuje kupującego do zapłaty za zakupioną rzecz

musisz napisać do sprzedającego by założył zwrot prowizji dla tej aukcji, resztą zajmie się allegro nie naliczając mu prowizji a ty dostaniesz ostrzeżenie dla konta za niewywiązanie się z zobowiązującej cie do kupna umowy

w razie problemów masz serwis allegro i tak załatwiaj sobie sprawę z konsultantem

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

tu częściowo się mylisz, allegro zobowiązuje kupującego do zapłaty za zakupioną rzecz

tak, ale poza tym właśnie ostrzeżeniem, o którym wspomniałeś i ewentualnym negatywnym komentarzu nic nie grozi. Przynajmniej za pierwszym razem..

Opublikowano

Ta. przypadkiem ci się zalicytowało. Takie pierdolenie to rodzicom wciskaj. Powiedz wprost, że wylicytowałeś, a ni c**j nie chcesz telefonu.

Napisz do gościa, albo się z nim dogadaj, albo pisz do supportu allegro. Jeśli oni nie pomogą, a gość się nie zgodzi, to jesteś zobowiązany do zapłacenia za telefon. Jest jeszcze opcja, że gość po prostu wystąpi o zwrot prowizji a ty większych konsekwencji miał nie będziesz.

Opublikowano

Hej, dzięki za odpowiedź @Up. nie wiem gdzie napisałem, że przypadkiem zalicytowałem 8S, wiem mniej więcej, jak to wygląda, że może przez allegro żądać zwrot prowizji i tam musi podać powód, a następnie mi przychodzi powiadomienie, czy zgadzam się z sprzedawcą. Ale czy od razu dostaję ostrzeżenie? W sumie towaru nie otrzymałem, ale z rozmowy wychodzi, że nie jest zgodny z opisem.

Podsumowując moje pytania to, czy jak założy ten "spór" o zwrot prowizji to dostanę od razu ostrzeżenie oraz czy jest to nieuniknione zapłacenie tej prowizji, aha i czy może podbić tą kartę gwarancyjną bez dowodu zakupu.

Tak w sumie offtop. Ale po co pisać, że jest karta gwarancyjna do telefonu, skoro jest "czysta" i "niepodbita"?

Opublikowano

Hej, dzięki za odpowiedź @Up. nie wiem gdzie napisałem, że przypadkiem zalicytowałem 8S, wiem mniej więcej, jak to wygląda, że może przez allegro żądać zwrot prowizji i tam musi podać powód, a następnie mi przychodzi powiadomienie, czy zgadzam się z sprzedawcą. Ale czy od razu dostaję ostrzeżenie? W sumie towaru nie otrzymałem, ale z rozmowy wychodzi, że nie jest zgodny z opisem.

Podsumowując moje pytania to, czy jak założy ten "spór" o zwrot prowizji to dostanę od razu ostrzeżenie oraz czy jest to nieuniknione zapłacenie tej prowizji, aha i czy może podbić tą kartę gwarancyjną bez dowodu zakupu.

Tak w sumie offtop. Ale po co pisać, że jest karta gwarancyjna do telefonu, skoro jest "czysta" i "niepodbita"?

Ostrzezenie dostajesz, jak napiszesz ze kupiles i po prostu nie zaplaciles. Tam jak ten e-mail przyjdzie to musisz opisac sytuacje. Napisz wiec, ze po ustaleniu szczegolow ze sprzedajacym zrezygnowales z kupna z powodu blednego opisu na aukcji.

Opublikowano

wcale nie musisz dostać jak umotywujesz odmowę zakupu, karta gwarancyjna nie podbita jest normalnym trybem sprzedaży podbija się ją dopiero w razie użycia, aktualnie w większości firm należy sie rejestrować zgłaszając zakup potwierdzony dowodem zakupu.\

podstawą gwarancji jest dowód zakupu towaru czyli paragon czy rachunek z wystawioną dokładną kwotą zakupu i nazwą towaru , jeśli tego nie posiada to ta na tej podstawie możesz odmówić przyjęcia telefonu.

żaden serwis nie przyjmie do naprawy ( oczywiście chodzi o bezpłatną naprawę w ramach gwarancji )  sprzętu z kartą gwarancyjną nawet podbitą jeśli nie posiada on dowodu zakupu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...