Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy bank może wymienić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, otóż mam do was pytanie.

Czy bank może wymienić mi banknot polski który jest podarty ? Można go skleić taśmą bo jest w 3 kawałkach ;D.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

Nie rozumiem, możesz wyjaśnić prościej?

Czyli jednak bank nie wymieni go ; c ? Nawet jak skleję ?

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

idź i spytaj, czy wymienią zależy od kierownika kasjerów/placówki a także od sposobu uszkodzenia banknotu

w zależności od braków w banknocie mogą odliczyć i wypłacić 45% do 75% wartości nominału

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Jak jest podarty i nie ma żadnych ubytków, to ci wymienią na nowy.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Każdy bank w Polsce ma obowiązek bezpłatnie wymienić zniszczone pieniądze.

idź i spytaj, czy wymienią zależy od kierownika kasjerów/placówki a także od sposobu uszkodzenia banknotu

w zależności od braków w banknocie mogą odliczyć i wypłacić 45% do 75% wartości nominału

Brednie, kasjer czy kierownik nie ma tu nic do rzeczy. 

http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/banknoty_i_monety/wymiana.html

"Banknot, który zachował od 45 do 75 proc. pierwotnej powierzchni, zostanie wymieniony za połowę jego wartości nominalnej." - Dając banknot stuzłotowy, który posiada np. 60% powierzchni pierwotnej bank zobowiązany jest do wymienienia ci go na 50zł.

"Banknot, który zachował ponad 75 proc. powierzchni, a także banknot przerwany bądź poplamiony, bank wymieni za jego pełną wartość nominalną." - Czyli wymieniają na nowy banknot o tej samej wartości.

Banknoty, które mają mniej niż 45% powierzchni pierwotnej nie zostaną w ogóle wymienione. A jeśli jest porwany, tak jak w przypadku, który opisuje autor tematu bank zwróci mu pełną jego wartość.

//Jeśli chodzi o sklejenie, może być sklejony bądź niesklejony. To nie ma znaczenia.

Opublikowano

Dziękuję, banknot stracił może 5% powierzchni ?

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

Opublikowano

Każdy bank w Polsce ma obowiązek bezpłatnie wymienić zniszczone pieniądze.

no to idź człowieku i spróbuj sobie wymienić banknot uszkodzony w banku to sam zobaczysz że pół godziny to mało, napisz protokół , opisz banknot dodaj do tego swoje dane osobowe zgodne z dowodem i czekaj na osobę uprawnioną do wymiany banknotu ( dokładnie jak napisałem musi to być kierownik/szef kasjerów )

wymieniałem banknot 50 zł tylko zmoczony przez deszcz i lekko wyblaknięty ponad godzinę mi zajęło w banku samo czekanie na osobę uprawnioną do odbioru i wymiany banknotu i pieprzone sprawy papierkowe

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ja ostatnio wymieniałem banknot 100 zł który nie miał prawego dolnego 

j6art3.jpg

Wymienili bez problemu.Wszystko zależy od człowieka na jakiego trafimy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...