Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Domena i serwer www pod jednym adresem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym aby domena przekierowywała na serwer www oraz przy połączeniu przez minecraft na serwer minecraft.
w stylu mc.skkf.net (przekierowuje na www oraz na serwer minecraft)

logo-mpc.png

Opublikowano

DNS A (nazwa_domeny.pl na IP serwer VPS/Dedyka) Inaczej się nie da. Musi Strona (apache2) i serwer mc byc na jednej maszynie. 

PS. Może nie tyle ze się nie da, bo da się ale nie wszędzie i dużo roboty jeżeli strona jest gdzie indziej niż serwer MC.

Opublikowano

@PleSX
Na początku sam tak pomyślałem, gdyż rekord A przekierowuje na adres IP, więc adres strony WWW musi być identyczny jak serwera minecraft.
Chciałem spróbować, lecz niestety nie ma takiej możliwości. Jedyna możliwość to zakup domeny i przypisanie subdomeny za pomocą rekordu A do serwera mc. :/

//Like za odpowiedź

logo-mpc.png

Opublikowano

@PleSX

Na początku sam tak pomyślałem, gdyż rekord A przekierowuje na adres IP, więc adres strony WWW musi być identyczny jak serwera minecraft.

Chciałem spróbować, lecz niestety nie ma takiej możliwości. Jedyna możliwość to zakup domeny i przypisanie subdomeny za pomocą rekordu A do serwera mc. :/

//Like za odpowiedź

Nie dokładnie rozumiem, jak "nie ma takiej możiwości"?

Member | Mentor Minecraft

nothing else.

Opublikowano

Znam taka stronę z hostingiem serwerów daje ci ip do wszystkiego takie same, w pakiecie maja serwer TeamSpeak3, Domena WWW, serwer Minecraft. Łap stronę:www.sored.pl

Pozdrawiam

sygnaturka.png
Opublikowano

Ja mówię gdy masz przykładowo 

Serwer VPS lub serwer wykupiony gdzieś w craftserwer.pl  ma ip  przykładowo 111.111.111.111 (port 25565)

I hosting www w innej firmie np nazwa.pl ovh.pl etc. i ip ma 222.222.222.222  (port 80 + https ipt)

To możesz zrobić w DNS domeny dwa przekierowania ( rekordy)  
www.nazwa_strony.pl:25565  na 111.111.111.111:25565
www.nazwa_strony.pl:80 na 222.222.222.222:80
najnowsze dns to obslugują ale nie wszytkie firmy to udostępniają

Jeżeli masz własny VPS / Dedyk to wystarczy 
zainstalować serwer minecraft i serwer www czyli apache2 na vps i po sprawie.

rekord A www.nazwa_strony.pl na 111.111.111.111 

Jeśli adres IP serwera www, a serwera minecraft jest inny nie ma takiej możliwości.

Jest taka możliwość ale nie wszedzie. Opisałem Ci wyżej.

Edit. Troche źle ująłem bo to do końca nie DNS ale w ustawieniach DNS masz czasem możliwość przekierowania portów (w panelach domeny)

Ew. zrób tak że domena rekordem A na jeden serwer i z niego przekierowanie na www lub minecraft 

nazwa_serwer.pl:80 > serwer VPS > pierzekierowanie na serwer WWW
nazaw_serwera.pl:25565 > serwer VPS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...