Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Panel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :D

Wpadłem na pomysł zrobienia panelu serwera Minecraft a w nim: Start, Stop, Restart, Reload i konsolę. I mam do Was pytanko: jak to zrobić? Dopiero uczę się vb.net więc wszystkiego nie wiem

~ Skonfiguruję serwer, napiszę program - więcej informacji tutaj ~

Opublikowano

No to raczej wiem -.- , ale chodzi mi o tzw. "kod" (nie koniecznie gotowiec)

Opublikowano

Jak na początek z VB to powiem Ci, że strasznie trudne zadania sobie ustaliłeś. Owszem jest możliwe no ale cóż to tylko moja opinia.

Poza tym: Serwer działający lokalnie czy zarządzany zdalnie?

Opublikowano

@theoo Sterowany zdalnie (enderchest.pl)

@matixd3 Programowanie dopiero zaczynam, więc wielu rzeczy nie ogarniam, ale też myślałem nad użyciem rcon

@edit: dobra, start, restart etc. mam (rcon + skrypt php) ale potrzebuje komend do tych przycisków, znacie jakieś? :>

Opublikowano

@artur164

W takim wypadku widzę rozwiązania 3:

1:

Sam robisz w programie aby łączył się rconem z serwerem i wysyłał komendy.

2:

Ściągasz plugin, który ma wbudowane skrypty PHP a ty w programie wysyłasz tylko zapytania i poprzez plugin wykonujesz na serwerze.

3:

Sam tworzysz w PHP łączenie z serwerem i wykonywanie komend jednocześnie tworząc program, które odpowiednie zapytania wyśle ;)

Sam zdecyduj co wolisz

Opublikowano

Wybrałem 3 :D

Tylko potrzebuje te komendy :/ - wujek google nic nie pomógł

Opublikowano

Wybrałeś najbardziej skomplikowaną według mnie opcję xD

Cały czas idziesz pod górę :D

Ja niestety w PHP mocny nie jestem więc zbytnio nie pomogę.

Poza tym nie wiem jeszcze jakby wyglądała sprawa konsoli ew. włączanie serwera, który jednocześnie rcon ma wyłączony. Generalnie nie jestem w stanie ocenić jak ciężkie jest wykonanie tego. Wiem, że serwer zarządzany na lokalnym komputerze robi się łatwo bo sam coś takiego mam ale zdalnie to musiałbym coś poczytać więcej.

Opublikowano

Achhhhh.... cały ja :D

Z konsolą pomysła mam, z przyciskami mam, do zwieńczenia mojej pracy są komendy rcon D: , podałby ktoś? (Restart, Stop, Start [Reload to wiadomo])

Opublikowano

stop to istnieje: /stop

Ale restart i start to może być problem, bo coś takiego nie istnieje a start jest nie możliwe do wykonania. To co możesz zrobić z panelu klienta jest obsługiwane przez system (99% linux) a ty nie masz do tego dostępu. Coś takiego dałoby radę zrobić gdybyś posiadał pełen dostęp do systemu czyli musiałbyś mieć np: VPS

Opublikowano

Kurrrrrde..... konsole to sobie jakoś wykombinuje. Posty które mi pomogły nagrodziłem lajkiem :D , jeszcze raz dzięki. Można zamknąć

Opublikowano

artur ty nie polegaj ciągle na forum. Próbuj sam to robić, bo jak my będziemy ciągle ci rozwiązania pisać i gotowy kod dawać to wątpie żębyś się z tego coś nauczył.

Najłatwiejszą opcją jest zrobienie skryptów php które łączą się z serwerem przez rcon i poprostu wysyłać do skryptu komendę za pomocą HttpWebRequest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...