Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła

AdriaN1392

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest ktoś z was w technikum samochodowym? Za rok zamiar mam iść do takiego i nie wiem jakie przedmioty powonieniem podciągnąć ogólnie moje stopnie w szkole nie są za dobre 2/3 lecz to z powodu lenistwa w ogóle się nie przykładam do nauki. Chcę iść koniecznie na taki kierunek, ponieważ kocham motoryzację i bardzo mnie zadowala majstrowanie przy różnych samochodach i tego typu maszynach.
Reasumując, może ktoś powiedzieć jak jest w takim technikum, do jakich przedmiotów przykładać największą uwagę?

2. Możecie polecić jakieś technikum samochodowe w Warszawie, ew. jej okolicach?

Opublikowano

Jeśli chodzi o przedmioty to powinna być matematyka+ fizyka

W technikum dojdzie ci pare przedmiotów z zawodu i na nie będziesz musiał zwracać szczególną uwagę :)

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Do każdej szkoły, czy to liceum i technikum liczą się przedmioty:

-Polski

-Historia

-Jęz obcy

+ przedmioty profilowe, w twoim przypadku matma, fiz i technika.

Opublikowano

Ja uczęszczam na profil Technik - Mechanik.

W pierwszej klasie nie masz praktyk, w drugiej klasie już masz jeden dzień w tygodniu, w trzeciej także jeden dzień lecz godzinę dłużej.

W 3 klasie masz jeszcze w listopadzie/grudniu praktyki miesięczne, czyli musisz znaleźć jakiś warsztat i przez miesiąc uczezczasz na praktyki.

W szkole mniej znaczące lekcje to:

historia, chemia, geografia, biologia, wok - są one tylko jeden rok, oprócz historii bo ona chyba 3, ale mało znaczący przedmiot.

Ważniejsze to:

Matma

Polski

Język obcy

Z nich zdajesz mature...

Silniki

Elektryka poj. sam.

podwozia i nadwozia

wyposazenie aut

pkm - rysunki techniczne itp

To akurat zajęcia zawodowe które masz na przestrzeni 4 lat.

Polecam tą szkołę ponieważ po ukończeniu masz zawód, sam tytuł Technik - Mechanik to już coś + zdasz egzaminy zawodowe + jakbyś zdał maturę = masz zajebiste papiery i szerokie pole manewru.

Oczywiscie minusem są zajecia praktyczne poniewaz jak byłem w gimnazjum to wiele słyszałem jaki to profesjonalizm itp. 

Rzeczywistość szybko zrzuciła mnie na ziemie ;) Fatalnie uczą, wręcz brak tam nauki... Nie wiem jak u Ciebie ale pewnie podobnie :)

Opublikowano

Ja uczęszczam na profil Technik - Mechanik.

W pierwszej klasie nie masz praktyk, w drugiej klasie już masz jeden dzień w tygodniu, w trzeciej także jeden dzień lecz godzinę dłużej.

W 3 klasie masz jeszcze w listopadzie/grudniu praktyki miesięczne, czyli musisz znaleźć jakiś warsztat i przez miesiąc uczezczasz na praktyki.

W szkole mniej znaczące lekcje to:

historia, chemia, geografia, biologia, wok - są one tylko jeden rok, oprócz historii bo ona chyba 3, ale mało znaczący przedmiot.

Ważniejsze to:

Matma

Polski

Język obcy

Z nich zdajesz mature...

Silniki

Elektryka poj. sam.

podwozia i nadwozia

wyposazenie aut

pkm - rysunki techniczne itp

To akurat zajęcia zawodowe które masz na przestrzeni 4 lat.

Polecam tą szkołę ponieważ po ukończeniu masz zawód, sam tytuł Technik - Mechanik to już coś + zdasz egzaminy zawodowe + jakbyś zdał maturę = masz zajebiste papiery i szerokie pole manewru.

Oczywiscie minusem są zajecia praktyczne poniewaz jak byłem w gimnazjum to wiele słyszałem jaki to profesjonalizm itp. 

Rzeczywistość szybko zrzuciła mnie na ziemie ;) Fatalnie uczą, wręcz brak tam nauki... Nie wiem jak u Ciebie ale pewnie podobnie :)

Wielkie dzięki za taką odpowiedz w sumie wszystko mi wyjaśniłeś, ja mam zamiar za rok iść do takiego technikum i jeszcze jedno pytanie, Czy w domu mógłbym się jakoś podszkolić przed tą szkołą o samochodach moja wiedza uboga nie jest. Wiele rzeczy robię z moim tatą, i on dużo mi z tego tłumaczy sam jest mechanikiem, lecz mówi, że ta praca nie jest teraz opłacalna i żebym szukał innego zawodu. Tak jest naprawdę?

@TuFAST jeszcze kilka lików proszę za świetną odpowiedź :) 

Opublikowano

Wielkie dzięki za taką odpowiedz w sumie wszystko mi wyjaśniłeś, ja mam zamiar za rok iść do takiego technikum i jeszcze jedno pytanie, Czy w domu mógłbym się jakoś podszkolić przed tą szkołą o samochodach moja wiedza uboga nie jest. Wiele rzeczy robię z moim tatą, i on dużo mi z tego tłumaczy sam jest mechanikiem, lecz mówi, że ta praca nie jest teraz opłacalna i żebym szukał innego zawodu. Tak jest naprawdę?

@TuFAST jeszcze kilka lików proszę za świetną odpowiedź :)

Jak już pisałem technik-mechanik daję Tobie duże pole manewru, po tym możesz pójść w kierunku wojska (będziesz naprawiał np. czołgi, inne pojazdy itp - dobrze płacą w wojsku) 

Możesz po tej szkolę pójść na studia i jak już pisałem, ze zdaną szkoła, ukonczonym egzaminem praktycznym, maturą + jeszcze jakies studia mogą ułożyć lepiej Tobie życie i nie bedziesz musiał przez 40 lat grzebać w autach po 12h dziennie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...