Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Intel HD Graphics 3000 - modyfikowanie pamięci karty

JacoH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, dzisiaj doszedł do mnie nowy procesor do laptopa. Wcześniej miałem Intel Pentinium B960 (2x 2.2GHz) z kartą graficzną Intel HD Graphics 2000, teraz mam i3-2350M (4x2.3GHz, ma 2 rdzenie, ale 4 wątki) z Intel HD Graphics 3000.

I tutaj moje pytanie, jak zmienić ilość przydzielanej pamięci ram do karty graficznej ? W starej było to 128MB i to się nie zmieniało, a gry działały tak sobie, ale chciał bym na tym odpalić Battlefielda 3 (nie żartuje), ale wpierw muszę zmienić ilość przydzielanej pamięci. (gra się dopiero obiera i do wieczora będzie).

Moja cała konfiguracja :

System : Windows 8.1 x64;

Procesor : i3-2350M 4x2.3GHz;

Karta Graficzna : Intel HD Graphics 3000;

Ram : 3GB DDR3 1333MHz;

Dysk : 320GB;

Tutaj link do wyników karty graficznej :

http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-3000.37948.0.html

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Siema, dzisiaj doszedł do mnie nowy procesor do laptopa. Wcześniej miałem Intel Pentinium B960 (2x 2.2GHz) z kartą graficzną Intel HD Graphics 2000, teraz mam i3-2350M (4x2.3GHz, ma 2 rdzenie, ale 4 wątki) z Intel HD Graphics 3000.

I tutaj moje pytanie, jak zmienić ilość przydzielanej pamięci ram do karty graficznej ? W starej było to 128MB i to się nie zmieniało, a gry działały tak sobie, ale chciał bym na tym odpalić Battlefielda 3 (nie żartuje), ale wpierw muszę zmienić ilość przydzielanej pamięci. (gra się dopiero obiera i do wieczora będzie).

Moja cała konfiguracja :

Przepraszam że się wtrące ale ten i3 ma 2rdzenie fizyczne a nie 4.

Mój mały Głodomor : Samsung r540       Mysz:  Logitech M100         Słuchawki :  Creative fatal1ty HS-800    I'd love this set.

Opublikowano

przecież napisał wyraźnie że ma DWA, chyba nie widzisz

pamięć sobie przyznaje kiedy potrzebuje więcej, zresztą pamięć share to głównie nie fizyczna pamięć karty graficznej tylko cache

co do gry to sobie odpuść na i3 bo to g...o warty procek zwłaszcza do tej gry  albo zmień procek na minimum i5 a najlepiej i7

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Co do kolegi odnoście 4 rdzeni to napisałem, że ma 2 rdzienie ale 4 wątki, które działają jak by miał 4 rdzienie, do tego zostały stworzone ...

A jeżeli chodzi o ruszenie na tym battlefielda 3 to na youtube pokazują, że da się to zrobić. Ja chce spróbować. Mam kompa gdzie w niego gram na spokojnie i wgl ale chce sprawdzić jak na laptopie by to wyglądało :D procesor wyniósł mnie 120 zł i jak dla mnie się opłacało, bo używam go często jak gdzieś wychodzę, a dodatkowa moc obliczeniowa nie zawadzi (bo laptop często padał jak podłączałem do niego drugi omnitor full hd i włączałem photoshop'a ... zaczynał mrygać xD ).

Aha w biosie sprawdzałem i jest napisane, ze Video memory 128MB, ale nic poza tym, zero opcji zmiany itp. ...

Opublikowano

>..<

Vram (czyli pamięć karty) ma gówno do gadania przy wydajności ! Przy odpalaniu 3+ monitorów i chęci gry na nich owszem ma to znaczenie ale nie w twoim wypadku.

Na tym nie odpalisz bf3 to raczej może być marzenie.

graphic.png
Opublikowano

To ja jestem cudotwórcą bo odpaliłem dzisiaj bf3 na nim, na średnich wymaganiach i rozdzielczości 1366x768 i powiem wam, że działało na spokojnie, grafika wyświetla się i wgl, ale fpsów było po ok 15-20, widać było że minimalnie klatkuję (takie ustawienia były domyślne). Potem zmniejszyłem detale i wgl na niskie, ale dalej to samo, choć lekka poprawa, a więc stwierdziłem, że może rozdzielczość, więc dałem na standardową do testowania 1024x768, i powiem wam, że nawet przy średnich detalach na spokojnie wszystko chodzi. Może trochę klatkuje, ale to przy animacjach zawalających sie budynków itp. ale w czasie normalnej rozgrywki nic nie zauważyłem :D

Sam się dziwie, że działa, a co do pamięci to jest ona dynamicznie przydzielana, ale jest pewna zasada też z tego co czytałem na stronie intela. Im więcej masz ramu tym większa jest normalnie przypisana ilość pamięci tzn. :

2gb ramu - 128 mb pamięci graficznej;

4gb ramu - 256 mb pamięci graficznej;

i tak dalej i tak dalej...

A odpalając BF3 pamięć sama mi się podniosła, ale tylko do 192mb, ale widocznie tyle wystarczyło xD

Opublikowano

20 klatek miałem przy dużej rozdzielczości, przy 1024x768 i średnio-wysokich ustawieniach mam po 40-50 (wszystko płynnie), przy większych animacjach spada trochę, ale nie zauważam nawet zbytnio tego.

Nie wierzysz to zobacz na youtube, że działa, bo są filmiki z tym. Poza tym sorry, ale czy ja mam 50 postów i jestem gimbusem który chce się wywyższać ? Piszę to, bo sam mam ten procesor, kartę graficzną i działa mi tak jak piszę.\

btw. co do zajechania laptopa to sprawdzałem jego stabilność w stress testach i temperatura po 30 minutach ciężkiego stress testu wyniosła maksymalnie 78 stopni, a przy normalnym użytkowaniu jest ok 50. Grając w bf3 sprawdzałem w everest i po 15 minutach gry było 65 stopni. Zastosowałem dobrą pastę termoprzewodzącą, nowe termopady i dokładnie wyczyściłem chłodzenie, nasmarowałem wiatrak etc. więc nic mu nie będzie ... gadasz głupoty jak dla mnie...

Opublikowano

@wakc34 a jakie ty tam tempy na swoim laptopku miales : )? 90C jak dobrze pamietam?

Jahoc skoncz pierdolic glupoty bo mam kumpla z identycznym lapkiem i mu gta san andreas laguje.

i7 2670qm 91C

gtx 540m 94C

płyta 87C

przed czyszczeniem z podkładką chłodzącą 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Moja cała konfiguracja :

Próbowałem grać w BF3 na Intel HD Graphic 4400, i nie było komfortu. Na tym w życiu nie będzie więcej niż 10 FPS, przy najniższych ustawieniach. Odpuść sobie..

A i w ogóle, WĄTEK a RDZEŃ to dwie różne rzeczy, dodatkowo w intelach (np.: i3) jeden rdzeń jest podzielony na dwa wątki, czyli idąc tym tropem masz 4x 1.15 GHz.

Pozdrawiam serdecznie autora tematu. :)

Opublikowano

@Krzysiekn nie znam się na intelach, po prostu się tym nie interesuje na tyle. Działa, gram i tyle. A kierowałem się tym co pokazuje mi w Menedżerze urządzań :

http://scr.hu/1r47/dtfmr

@Edit takie pytanie na jakiej rozdzielczości sprawdzałeś, bo napiszę drugi raz już, że na 1024x768 działa dobrze na średnich, nie zacina się. Przy 1366x768 było trochę gorzej, bo było widać, że nie działa bardzo płynnie.

A co do tego, że "p******e głupoty" to dzięki, teraz wiem jaki to poziom. Jak jestem tu 4,5 roku, tak nic się nie zmienia poziom debilizmu. Jeżeli znajdę chwilę i będę chciał ci udowodnić, że gram bf3 na tym lapku to nagram filmik telefonem ;) Jutro jeszcze mogę po dyskutować tylko tym razem położę się na ziemi, żeby lepiej rozumieć co piszesz.

Opublikowano

Chłopie kogo ty tu próbujesz poniżyć, mnie czy siebie? Wyjdź.

Jeśli dla Cb 15-20fps to płynna gra to chyba nigdy nie widziałeś 60 fpsów. Poziom debilizmu? Aktualnie to on się 'zwiększa' poza obszarem działu komputer bo aktualnie przychodzi tu coraz więcej freshów oraz geeków. (przykładem może być jarek..)

Jak chcesz się dalej kompromitować to prosze bardzo ale mnie zostaw w spokoju. Mówię Ci jak jest.

graphic.png
Opublikowano

Ja czekam na filmik z telefonu na rzekomym btf3 i 40-50fps + 70Stopni, bo mój tata ma laptopa z grafiką o wiele lepszą od tej a i tak btf3 klatkuje na niskich <laptop półtora roku temu za 3000zł>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...