Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co wy w zasadzie robicie?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak patrzę na te wszystkie prace... co wy właściwie robicie? Czy wy po prostu sklejacie nieco obrazków z sieci, dodajecie jakieś efekty, napisy i to wszystko? Czcionek używacie gotowych czy tworzycie własne? Dobieracie to wszystko aby została zachowana jakaś spójność? Jak dużą część pracy wykonuje za was PS? Pytanie jest stworzone nie dla kpiny/wyśmiania, tylko zwyczajnie chce się dowiedzieć na czym polega praca grafika. Zamierzam pobrać(wiem, piractwo jest złe ale 100zł miesięcznego abonamentu to jakaś chora cena, zwłaszcza dla amatora) photoshopa i chce wiedzieć na co się właściwie pakuje.

Opublikowano

Nie da się tego spakować do kupy, wszystkie kroki różnią się od siebie.
Można wpakować miliordy obrazków z neta i osiągnąć jakiś efekt, lecz tu głównie liczą się umiejętności.
Tak, najczęściej używane są gotowe czcionki, lecz gotowa czcionka to nawet nie połowa sukcesu, bo popatrz:
Sama czcionka:
6642914029441641036599.png
Urozmaicona czcionka, z 3 minuty roboty:
2843814029441641036599.png

Grafika nie ma granic, możesz robić naprawdę wszystko, od rysunku graficznego po foto manipulacje.

Taki ja dopiero zaczyna z grafiką, więc nie ma problemu zrobić czegoś prostego.

Ogólnie polecam. :)

Opublikowano

Cienie obstawiam gotowe z PS, a te fioletowe plamki? Też jakieś narzędzie? Zgaduje że maluje się kilka kropek w tym kolorze za pomocą jakiegoś specjalnego pędzla, następnie dodaje podświetlenie za pomocą specjalnego narzędzia? Czy może inaczej? A efekt końcowy naprawdę fajny, i to się liczy. Ale aktualnie zależy mi na informacjach jak przebiega praca nad czymś takim.

Opublikowano

Ale aktualnie zależy mi na informacjach jak przebiega praca nad czymś takim.

Wystarczy poczytać kilka poradników i zobaczysz jak to wszystko się robi. 

Możesz też pobrać kilka PSD i zobaczyć jak to jest wykonane.

3t6EGVz.png

Opublikowano

Poradniki nierzadko różnią się od praktyki ;)

Cokolwiek to jest. Wywiem się o ludzkiej porze.

Opublikowano

Wszystko przychodzi samo z siebie. :) 

Pooglądaj filmiki na YouTube'ie, poprzeglądaj tutoriale, a szybko wywnioskujesz jak to działa. ;p

Najlepiej to odpal ps'a i sam się pobaw, poprzeglądaj wszystkie opcje i możliwości. 

Opublikowano

Święte słowa, ja siedzę w grafice ok. 2 lata... Oglądałem poradniki, pobrałem wiele PSD, szukałem wiele tekstur, ale dalej nie mam takich, które by mnie satysfakcjonowały... Materiały! To jest jedna z najważniejszych rzeczy. Osoby, które dodają poradniki itp. to nie są profesjonaliści. Ja uczę się w ten sposób, że tworzę rekonstrukcję bardzo dobrej pracy, np. sygnatury. Ale zawsze brakuje mi materiałów.

d2oLM0M.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...