Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta Moto/Rowerowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka .

Co w tym roku trzeba umieć na kartę by jeździć skuterem ?

Bo chciałbym się pouczyć i zdać (może xD) .

Podajcie odrazu linka co trzeba umieć :D

Skuterkiem pizdę będziesz wietrzyć? W sumie nic nie musisz umieć wszystkiego nauczą Cię tam, ale jeżdżenie kiblem jest fascynujące naciskasz przycisk, gaz w opór i tyle XDDD 

Opublikowano

Skuterkiem pizdę będziesz wietrzyć? W sumie nic nie musisz umieć wszystkiego nauczą Cię tam, ale jeżdżenie kiblem jest fascynujące naciskasz przycisk, gaz w opór i tyle XDDPr

To co dopiero się uczę to pozdro ...

Nie będę wypierdalał kasy na motor który i tak rozwale xD

Opublikowano

To jest to samo co jazda na rowerze tam nie masz nic oprócz Swiateł Gazu kierunków i hamulca... to się ogarnie w 1 minutę... ja na Jawce kolegi z biegami pierwsza jazda to jak dziki zapierdzielałem :D

Opublikowano

Znaki, zachowanie na skrzyżowaniach itp. Gdzie hamulec i gaz ;)

Opublikowano

Polecam kupić motorower, nie skuter. Jeśli i tak masz się 'rozpierdzielić', to lepiej czymś, co ma biegi. Skuter niczego nie uczy, przeciwnie, często uczy złych nawyków.

Opublikowano

Ehh, jak kolega wyżej radzę ci kupić motorower ponieważ pierwszy miałem skuter później sobie kupiłem motorower i ciężko jest się przestawić, tak na prawdę trudniej ci przyjdzie ogarnąć sprzęgło.

7729614441163031041951.png

Opublikowano

To kup 70 lub 125 zarejestrowaną na 50 i śmigaj taką ;-)

Opublikowano

@up2

chłopak dopiero sie uczy a proponujesz mu 125ccm która ma 15 koni w 4t, a w 2t nawet do 40kucyków i wyciąga 160-180km/h :D

@top

tak jak kolega wyżej napisał kup simsona s51 ewentualnie jakiś chiński syf co ma biegi skoro i tak go rozbijesz bo moim zdaniem simsona szkoda rozbić bo to już klasyk a ich już nie przybędzie :) niby panny sie nie oglądają ale już jakis fun jest bo wkońcu manual

kup simsona za 1000zł i zrób mu generalny remont za drugie tyle, oczywiście na dobrych częściach a nie tych chińskich i będzie ci długo długo słuzył oczywiście jeśli go nie będziesz katował bo to nie moto do ostrej jazdy tylko do śmigania tak do 50km/h choć wyciągnie więcej ale to już żyłowanie silnika, najważniejsze jest dobre ustawienie gaźnika i zapłonu jeśli są to tak zwane "platynki"

ja zacząłem od simka jakieś 7 lat temu a niedawno sobie sprawiłem honde nsr 125 2t jest różnica i to spora ale nie polecam nowicjuszom jak założyciel tematu :P

34979.png31850.png

9099.gif868.png

20316.jpg35106.jpg

Opublikowano

Z tego co wiem to już nie ma czegoś takiego jak karta motorowerowa , a jest prawo jazdy AM ( od 13 roku życia i do 50cm). Później masz A1 ( od 16 lat i do 125cm) i chyba A2 ( od 18 ) i od 21 roku życia A

1390831561-U140955.jpg

Opublikowano

Z tego co wiem to już nie ma czegoś takiego jak karta motorowerowa , a jest prawo jazdy AM ( od 13 roku życia i do 50cm). Później masz A1 ( od 16 lat i do 125cm) i chyba A2 ( od 18 ) i od 21 roku życia A

Dokładnie jest tak jak mówisz.

Mamy Cię znaków nauczyć? podstawowych zachowań na motocyklu/skuterze? tutaj niczego się nie nauczysz. Idź na naukę prawojazd. W końcu teraz karta motorowerowa to prawojazdy kat. AM.

Najlepiej to kup sobie jakiegoś taniego chińczyka i na nim jeździj. Przy twoich umiejętnościach to zmarnujesz pieniądze na porządny skuter i go rozbijesz, albo coś innego. Każdy chinol na początek będzie dobry. W późniejszych czasach kat. A1 i jakaś porządna 125. Może być jakaś cbrka, nsrka, czy coś w ten deseń. Sam mam 125 (hyosung gt125) który ma dość porządne osiągi po odblokowaniu i możesz polecieć więcej niż jakieś 130. Na sam początek będzie to bardzo dobre. Musisz się nauczyć zachowywać na drodze przy większej prędkości.

Wracając do tematu, na pewno gdzieś w twoim mieście jest taka nauka, pójdź, zgłoś się, nauczą Cię itp. Możesz sobie pooglądać na internetach jak wygląda taki test (jazda itp) przy 50ccm nie jest to zbyt trudne, mało różni się od jakieś 125 itp.

W ostateczności kupić coś, co ma biegi. Po przejsciu z 50 na 125 będziesz miał kłopot z biegami. ;)

Opublikowano

Hej geniusze, kolega się pyta co musi umieć na prawko AM a wy mu doradzanie jaki motor kupić ? Spam robicie.

@top o tym co musisz umieć zostaniesz poinformowany w miejscu, gdzie będziesz zdawał. Uprzedzam, to nie jest taka łatwizna jak kiedyś,

Napewnomusisz znać wszystkie znaki, zachowanie na skrzyżowaniach, kto ma pierwszeństwo itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...