Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam kilka odnośnie co do androida.

1. Czy jak wgram nowy system na smatfona to też stracę gwarancję?

2. Jaki system najbardziej będzie opłacało się wgrać? ( mam 512mb ramu )

3. Co muszę mieć żeby wgrać nowy system?

4. Na jakiej stronię mogę sprawdzać najnowsze systemy?

Za pomoc limity like! Najbardziej zależy mi na odpowiedziach na 1 i 2 pytanie.

Opublikowano

1. Tak niestety utracisz ,gdyż jest to ingerowanie w telefonie.

2. Mam kolegę ,który ma telefon z 512 ramu i wgrał androida 442 (cyanogenmdo 11) i bardzo płynnie chodzi.

3. To zależy od telefonu. Należy przede wszystkim go odblokować ,aby wgrać potem nowe recovery.

4. Nie chciałbym robić reklamy innego forum ale nie jestem w stanie wypisać ilości romów. Jak będziesz bardziej zainteresowany to napisz jaki telefon odkładnie i od jakiego operatora. Czy jest brandowany?

MikartPL.png

Opublikowano

2. Mam kolegę ,który ma telefon z 512 ramu i wgrał androida 442 (cyanogenmdo 11) i bardzo płynnie chodzi.

3. To zależy od telefonu. Należy przede wszystkim go odblokować ,aby wgrać potem nowe recovery.

4. Nie chciałbym robić reklamy innego forum ale nie jestem w stanie wypisać ilości romów. Jak będziesz bardziej zainteresowany to napisz jaki telefon odkładnie i od jakiego operatora. Czy jest brandowany?

Czyli najlepiej zrobić roota żeby wgrać nowego roma?

Telefon to Samsung galaxy mini 2, a operator to Plus. Brandowany? Możesz jaśniej :D?

Opublikowano

Utrata gwarancji jest, ale da się to odwrócić. Co to jest Android 442 Cyanogenmdo 11? Android 4.4 Cynaogenmod chyba. Polecam tą wersję, gdyż jest zoptymalizowana pod 512 mb RAM. Pamiętaj, że może nie być Cyana tylko inne ROMy. Jeśli masz popularne urządzenie możesz wgrać instalatorem, jak nie to przez recovery.

O co ci chodzi z najnowszymi systemami? Aktualizacje np. cyana wykonujesz przez OTA lub sprawdzasz na (jeśli to ma być Cyan):

cyanogenmod.org

Czyli najlepiej zrobić roota żeby wgrać nowego roma?

Telefon to Samsung galaxy mini 2, a operator to Plus. Brandowany? Możesz jaśniej :D?

Na co Ci root do ROMa? Jeśli wgrywasz przez recovery, to owszem, potrzebny.

Brandowany czyli system operatora.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Powiem tak każdy telefon robi się troszkę inaczej. Tu nie chodzi o roota tylko o odblokowanie bootloadera aby można wgrywać customowe systemy oraz recovery. Wejdź w ustawienia telefonu i przeczytaj mi jaki to dokładnie jest model. Ale raczej nie brandowany. Myślałem ,że chodzi o większy zabytek. A i jeszcze jedno zawsze jest ryzyko ,że może pójść coś nie tak i telefon nie wstanie. W 90% przypadków udaje się. Takie rzeczy robisz na WŁASNĄ ODPOWIEDZIALOŚĆ.

@UP o jakoś kropki się nie wklepały. Chodziło mi o Cyanogenmod 11 ,który jest oparty na andku 4.4.2

MikartPL.png

Opublikowano

Utrata gwarancji jest, ale da się to odwrócić. Co to jest Android 442 Cyanogenmdo 11? Android 4.4 Cynaogenmod chyba. Polecam tą wersję, gdyż jest zoptymalizowana pod 512 mb RAM. Pamiętaj, że może nie być Cyana tylko inne ROMy. Jeśli masz popularne urządzenie możesz wgrać instalatorem, jak nie to przez recovery.

O co ci chodzi z najnowszymi systemami? Aktualizacje np. cyana wykonujesz przez OTA lub sprawdzasz na (jeśli to ma być Cyan):

cyanogenmod.org

Na co Ci root do ROMa? Jeśli wgrywasz przez recovery, to owszem, potrzebny.

Brandowany czyli system operatora.

Jestem w tym kompletnie zielony i mało rozumiem z tego co napisałeś.

A co do systemu to jest to system operatora.

Myślałem nad ParanoidAndroid, pójdzie mi ta wersja, będzie płynnie chodzić?

Opublikowano

Jestem w tym kompletnie zielony i mało rozumiem z tego co napisałeś.

A co do systemu to jest to system operatora.

Myślałem nad ParanoidAndroid, pójdzie mi ta wersja, będzie płynnie chodzić?

Sprawdź na stronie twórcy ROMu. System w 99% jest zoptymalizowany pod urządzenie. Pamiętaj, żeby wziąć system pod swój telefon!

Opublikowano

@Up popieram cię.

Jak koniecznie chcesz inny to próbuj. Wrzucasz rom na karte ,a potem flash przez recovery i sprawdzasz czy ci odpowiada , lecz ja myślę , że ten CM11 będzie najlepszy.

MikartPL.png

Opublikowano

@Up popieram cię.

Jak koniecznie chcesz inny to próbuj. Wrzucasz rom na karte ,a potem flash przez recovery i sprawdzasz czy ci odpowiada , lecz ja myślę , że ten CM11 będzie najlepszy.

Najlepiej niech poszuka poradników w necie dot. instalacji ROMu, bo jest zielony w tych sprawach. Np. wideotuoriala albo na forum.android.com.pl

@Up

Też Cię popieram XDDDD

Opublikowano

201721402428256340885.jpeg

Widzę. Cała operacja może się opierać kolejno na backupie systemu przez CWM, zrobieniu paru wipeów i wgraniu nim systemu (jeszcze kilka operacji). Tylko jest to ROM robiony przez prywatnego programistę, może mieć dużo błędów.

Obszerniejszy poradnik (to twój telefon, prawda?):

http://techegis.com/install-android-4-4-2-cyanogenmod-11-rom-galaxy-mini-2/

Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc. Poczytam o tym na forach bo teraz kompletnie nic z tego nie rozumiem XDD

Ostatnie pytanie, jest możliwość że wgrywanie romu się nie powiedzie i telefon przestanie działać?

BTW. Systemy będą w polskim języku?

Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc. Poczytam o tym na forach bo teraz kompletnie nic z tego nie rozumiem XDD

Ostatnie pytanie, jest możliwość że wgrywanie romu się nie powiedzie i telefon przestanie działać?

Najpierw robisz backup Nandroida (przed wgrywaniem przez CWM), a potem jak się nie uda przywracasz. W 99% przypadkach telefon się podniesie. Wszystko robisz na własną odpowiedzialność.

Opublikowano

Z romem mniejszy problem gorzej jak cos sie skopie przy flashowaniu cwm odinem (tak robilem z galaxy mini 1) za 1 razem padl poszedl do serwisu za darmo zrobili ale potem juz sie udalo na nowej plycie glownej :p

Mi po pierwszym popsuciu sie nie wchodzil do recouvery ani w zaden inny tryb a instalacja recouvery od nowa nic nie dawala

Jedynie dzialal mi download mode

Opublikowano

Czytaj uważnie posty.... "A i jeszcze jedno zawsze jest ryzyko ,że może pójść coś nie tak i telefon nie wstanie. W 90% przypadków udaje się. Takie rzeczy robisz na WŁASNĄ ODPOWIEDZIALOŚĆ." Dotyczy się to w trakcie odblokowania telefonu jak i wgrywania romu. Jeżeli wysiądzie sam system ,czyli android się nie uruchomi a  recovery działą to wystarczy ,że na karte sd wrzucisz ostatnio działający rom i wgrywasz go na telefonie. Jeżeli rozwalisz recovery to wgrywasz recovery od nowa ,a potem rom na telefonie.

@Up 

Miałem podobną akcję z telefonem kolegi ale udało się unbrickować. Miałem to szczęście ,że wielu osobą to się stało i były już solidne poradniki do tego. Ja swojego HTC już raz prawie brickłem ale przez komputer wgrałem na nowo ruu a potem twrp i działa jak głupi.

MikartPL.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...