Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

W czym stworzyć grę podobną do The Forest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym stworzyć jakąś prostą grę w celach naukowych. Wiem że wiele osób napiszę że nie mam co się za to brać bo i tak jej nie skończę. Też mi się tak wydaję ale chcę spróbować. Ostatnio wyszła alpha gry The Forest:

http://survivetheforest.com/

Chciałbym zrobić coś mniej więcej na takiej zasadzie. Ta gra jest stworzona na Unity. I właśnie zastanawiam się czy też zrobić na Unity czy może CryEngine.

Słyszałem że wszyscy w Unity C# używają C#.

CryEngine działa na C++ który wydaje mi się lepszy, popularniejszy od wyżej wymienionego. Czy mam rację?

Chciałbym zrobić coś takiego że np. mam łopatę i kopię, ziemia znika i ja dostaję ją do ekwipunku. Da się coś takiego zrobić?

Coś jak minecraft tylko że teren miałby nie być podzielony na kwadraty.

Opublikowano

Unity C#? A co to takiego?

Ogólnie patrząc na ten temat, to nie ma znaczenia w jakim silniku napiszesz tą grę. Pomijając fakt, że i tak jej nie skończysz, to (przypuszczalnie) z Twoimi umiejętnościami gra będzie wyglądała tak samo na OGRE i na CryEngine ...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

akurat The Forest działa na silniku Unity3D może od tego zacznij :)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Tak na prawdę sam sobie odpowiedziałeś. Skoro The Forest jest stworzone w Unity 3D to i Tobie polecam Unity 3D. Przejdźmy do kwestii pieniężnej, zauważ jak droga jest licencja na CryEngine w porównaniu do Unity 3D. Kolejna sprawa to język, najpierw poczytaj sobie w Internecie różnice pomiędzy C++, a C#, a dopiero potem stwierdzaj, który jest popularniejszy i lepszy - w zależności do czego lepszy. Tak jak powiedział kolega KeiS, niestety - ale z Twoimi umiejętnościami nie wiele zrobisz niezależnie od wyboru silnika. Aczkolwiek osobiście polecam Unity 3D i to nie tylko do gier typu The Forest, ale i do innych rodzajów. Polecam ze względu na: prostotę, język C# i JS ( preferuję C# ) i że jest darmowy ( wiadomo, zarobki nie mogą przekroczyć 100 000$ blablabla... ).

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Najpierw lepiej potworzyć jakieś gry 2d/indie/platformówki i dopiero potem brać się za grę pokroju The Forest ;)

Nie koniecznie. The Forest to dobry przykład, aby nauczyć się ( w przypadku Unity 3D ) tworzyć teren, postać, ekwipunek, zbieranie/niszczenie/tworzenie przedmiotów, przeciwników. Przecież nie musi być to odzwierciedlone The Forest, ale najprostsza z możliwych jej wersji. The Forest jakby nie patrzeć nie jest jakąś bardzo skomplikowaną grą. Nie mówię tutaj o modelach 3D, bo rozmawiamy od strony programistycznej, ale z tego punktu ta gra jest dobrym przykładem pozornie zaawansowanego, ale prostego do ogarnięcia gry typu survival.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...