Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co się liczy żeby dostać się do liceum?

JokerMr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chcę zapytać się osób obeznanych w temacie co najbardziej się liczy , aby pójść do liceum . A dokładniej czy średnia/oceny z niektórych przedmiotów dają jakieś punkty , oraz czy oceny z poprzednich klas gimnazjum jakoś się liczą .

mihcio15.png

Opublikowano

Chyba w każdym liczą się : polski, matma, historia, język obcy + przedmioty profilowe np. na humana pol, his, wos na mat - fiz - matma, fizyka itd. Pewnie punktowane są też jakieś osiągniecia, konkursy no i przede wszystkim egzamin gimnazjalny.

Opublikowano

6 - 12 pkt

5- 10 pkt

4- 8pkt

3- 6pkt

2 - 4

jakoś tak to było, zależy od LO, ale powiem Ci jedno, w LO zawsze jest miejsce, zawsze :)

Opublikowano

Hmm... 

Obowiązuje punktowy system oceniania i nabory do szkół średnich, i tak każdy gimnazjalista kończąc szkołę może tych punktów zdobyć 200.

100 punktów można zdobyć za egzaminów kończących trzecią klasę (wszystkich razem).

Druga połowa to oceny z przedmiotów uwzględnione w rekrutacji (na różne profile są brane pod uwagę różne przedmioty - są to 4 przedmioty) oraz wybitne osiągnięcia w konkursach, zawodach itp...

Każda szkoła ma określone od jakiego poziomu punktów można składać podanie o przyjęcie.

Bardzo ważne, byś szkołę, która Cię interesuje miał na pierwszym miejscu wyboru - masz wtedy niemalże pewne szanse, że się dostaniesz. 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

do LO (np. mat-inf) będą się liczyły pkt z gimbtestu oraz z przedmiotów takich jak polski, matma, język i infa. Dodatkowo za jakieś dyplomy i dobre zachowanie przewidywane są dodatkowe pkt

graphic.png

i7-6700K l MSI GTX 1080 X l 2x8GB 3000MHz l MSI Z170A l SSD HyperX 240GB

Opublikowano

Liczą się punkty z egzaminów + oceny, które będą Ci potrzebne do zawodu + inne osiągnięcia np.: pasek, wolontariat, wybitne osiągnięcia

Opublikowano

Ok dzięki , a jak to jest z tymi ocenami w poprzednich klas czy liczą się tylko te których nie ma w 3 klasie (infa ,muzyka itd ) czy patrzą również na inne przedmioty z wcześniejszych lat ?

mihcio15.png

Opublikowano

Tylko z ostatniej klasy, cóż, jest to esencja polskie edukacji. Równie dobrze mógłbyś lecieć na samych oceanach dopuszczających, a w trzeciej klasy zacząć się uczyć lub jakby to lepiej ująć, myśleć. Pamiętam moją nauczycielkę z gimbazy, taką samą miałem w technikum, która uważała że oceny z klas poprzednich się nie liczą. Tak więc na co były zeszłe lata edukacji i ich ocenianie?

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

6 - 12 pkt

5- 10 pkt

4- 8pkt

3- 6pkt

2 - 4

jakoś tak to było, zależy od LO, ale powiem Ci jedno, w LO zawsze jest miejsce, zawsze :)

źle

6-10

5-8

4-6

3-4

2-0

Opublikowano

Jak mogą liczyć się :

oceny, które będą Ci potrzebne do zawodu

Skoro po LO nie ma żadnego zawodu ;__;

Tak więc na co były zeszłe lata edukacji i ich ocenianie?

@Dragon33 - Z pewnością po to aby nauczyciele mogli ocenić czy opanowałeś materiał bez którego nie dostałbyś promocji do klasy następnej.

A bez wiedzy z lat poprzednich nie mógłbyś uczyć się nowych rzeczy.

Ok dzięki , a jak to jest z tymi ocenami w poprzednich klas czy liczą się tylko te których nie ma w 3 (infa ,muzyka itd ) czy patrzą również na inne przedmioty z wcześniejszych lat ?

Nie liczą się wcale aczkolwiek nie pamiętam czy miałam jakieś przedmioty, których nie miałabym przez całe 3lata. :D

Opublikowano

Jak mogą liczyć się :

Skoro po LO nie ma żadnego zawodu ;__;

@Dragon33 - Z pewnością po to aby nauczyciele mogli ocenić czy opanowałeś materiał bez którego nie dostałbyś promocji do klasy następnej.

A bez wiedzy z lat poprzednich nie mógłbyś uczyć się nowych rzeczy.

Nie liczą się wcale aczkolwiek nie pamiętam czy miałam jakieś przedmioty, których nie miałabym przez całe 3lata. :D

xD trochę źle to wyrazilem , ale w 1 klasie mieliśmy muzykę , teraz mamy plasytkę a za rok sztukę i już w 3, klasie nie ma infy tylko technika czy coś i wydaje mi się , że te oceny są na świadectwie końcowym

mihcio15.png

Opublikowano

ludzie to od szkoły zależy.

U mnie w LO jest 6-17, 5-14, 4-12, 3-8, 2-0

to ile w takim razie dostajesz pkt z testow? pomysl

jest 50% z testow gimbazjalnych ZAWSZE, 40% z ocen, 10% za wybitne osiągniecia, maks pkt. mozna zdobyc 100 wiec nie sadze by bylo gdziekolwiek za 6 17 pkt. 

Opublikowano

Moim zdaniem punkty z EGZAMINU i oceny z ścisłych przedmiotów tj. Matematyka, Polski, +jakiś obcy język i jakiś przedmiot Chemia Fizyka lub Geografia

Opublikowano

Trzeba być skończonym nieudacznikiem żeby pytać sie o takie rzeczy, wchodzi na stronę szkoły tam masz regulamin kryteria i tam masz wszystko napisane/ 

Deus vult

Opublikowano

ludzie to od szkoły zależy.

U mnie w LO jest 6-17, 5-14, 4-12, 3-8, 2-0

Nic nie zależy od szkoły. Wszędzie jest ta sama reforma, ten sam maksymalny limit i to samo rozmieszczenie.

Opublikowano

to ile w takim razie dostajesz pkt z testow? pomysl

jest 50% z testow gimbazjalnych ZAWSZE, 40% z ocen, 10% za wybitne osiągniecia, maks pkt. mozna zdobyc 100 wiec nie sadze by bylo gdziekolwiek za 6 17 pkt. 

Bzdura, w Warszawie jest 18 za szóstkę, 14 za 5, 10 za 4 itd. Do tego 1-6 za średnią, 2 za pasek, 2 za wolontariat, 2-14  za konkursy i zawody + 100 za egzamin.

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...