Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Shauna Vayne

Visitx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

To mój pierwszy poradnik w dziale League of Legends ,a więc proszę o wyrozumiałość poradnik podzielę na parę części.

Historia Shauny Vayne

Świat nie zawsze jest tak cywilizowany, jak sądzą niektórzy. Istnieją tacy, którzy podążają najczarniejszymi ścieżkami magii i zostają spaczeni przez mroczne potęgiRuneterry. Shauna Vayne dobrze o tym wie. Gdy była młodą, uprzywilejowaną dziewczyną, należącą do elity Demacii, jej ojciec przekonywał ją o wszechobecności lokalnych konstabli. Była naiwna i uważała, że jest bezpieczna... dopóki pewnej nocy jej ojcem nie zainteresowała się pewna wiedźma. Okropna kobieta pokonała strażników ojca, a następnie torturowała i zamordowała rodzinę Vayne. Młoda Shauna uciekła tylko dlatego, że schowała się przed czarownicą. Kiedy ta odeszła, dziewczyna czmychnęła, słysząc krzyki swych bliskich. Tego dnia w jej sercu zagościła nienawiść, która miała zostać tam na stałe.

Vayne przetrwała dzięki fortunie swego ojca i rozpoczęła ćwiczenia, kiedy tylko znalazła instruktora, który przyjął tak młodą uczennicę. Kiedy stała się kobietą, była już ponurą wojowniczką. Jednakże jej domem nie stały się pola walki. Demacia potrzebowała obrońcy, kogoś, kto polowałby na tych, których pochłonął mrok. Shauna wykorzystała kontakty swej rodziny, by zostać pierwszą Nocną Łowczynią, od którego to czasu zdołała obrosnąć legendą. Podobno ci, którzy parają się czarną magią drżą, kiedy słyszą, że Nocna Łowczyni ruszyła na polowanie. Pomimo swej krucjaty Shauna ze zgrozą obserwowała League of Legends. Walczą tam bohaterowie, którzy zatracili się w czarnej magii, lecz zostali przyjęci w skład League, mimo że powinno się ich usunąć dla bezpieczeństwa innych. Pora, aby Nocna Łowczyni rozpoczęła tajemną misję oczyszczenia League of Legends.

Bazowe Statystyki

Zasięg :  550 + 0/lvl             

Zdrowie : 359 + 83 /lvl

Mana    : 173 + 35 /lvl

DMG     : 50   +  3 /lvl

AS        : 0.69 +  3 /lvl

MVS     : 330 + 0 /lvl

Armor   : 13     +  3 /lvl

M. Res. : 30  + /0lvl

Umiejętności

Vayne_NightHunter.png Gdy Vayne biegnie w kierunku przeciwników zyskuję 30 /mvs  co jest jej bardzo potrzebne ,przez jej mały zasięg.

VayneTumble.pngVayne wykonuje szybką akrobacje w kierunku kursora. Przez 6s obrażenia następne będą zwiększone procentowo.

VayneSilveredBolts.pngCo trzeci atak w tego samego przeciwnika zadaję obrażenia nieuchronne 20/30/40/50/60 i 4/5/6/7/8% zdrowia przeciwnika

VayneCondemn.png Vayne wystrzeliwuje pocisk w kierunku przeciwnika ,który go odpycha ,lub jeśli uderzy w ścianę stunuje na 1.50 sekundy.

45/80/115/150/185 + (0.5) obrążeń fizycznych

10nxfux.png Vayne zyskuję premie  do obrażeń w wysokości 25/40/55 na 8/10/12 sekund  Gdy użyje tej umiejętności ,a następnie użyję Q

stanie się niewidzialna na 1 sekundę ,dodatkowo dostaję 90 MVS.

Budowanie Vayne

Według mnie każdą postać buduję się sytuacyjnie ,ale też ma każda swój '' najważniejszy'e w tym przypadku item

1310498958113141199160498947243548012834Blade_of_the_Ruined_King_item.png

Te itemy są najważniejsze dodają nam AS oraz możemy przenikać przez jednostki ,dodają na mvs i slowują przeciwnika i dają nam szanse na trafienie krytyczne co jest bardzo ważne na każdym AD Carry.

Każdy buduje się inaczej i sytuacyjnie ,więc podam itemy ,które są użytkowane i dobre na Vayne ,nie będę ich opisywać ,bo raczej każdy kto gra z chociażby 2 tygodnie w Ligę Legend wie do czego służą

Blade_of_the_Ruined_King_item.png1310498958113141199160498947243548012834statikk-shiv.gifinfinity-edge.gifmercurial-scimitar.gifthe-bloodthirster.giflast-whisper.gifguardian-angel.gifzephyr.gifberserkers-greaves.gif

Preferuję ,według mnie najlepsze masterki pod Vayne ,lecz każdy ma inny styl gry

Na 2 stronie na runy tego pro-playera Vayne znajdziecie na nią runy. Czemu ma takie przekombinowane? Istnieje coś takiego jak zaokrąglanie tzn.  jak masz 0.4 lub niżej to idzie do 0 ,a jak masz 0.5 lub wyżej to idzie do góry. Nie rozumiesz? Zapraszam na PW lub wracaj do szkoły.

Runy

http://www.lolking.net/summoner/na/23557909#runes

Masterki

64680988292941455351.jpg

Czary przywoływacza to :

7812055945667880221097358472190209463415     + Heal.png  ( Polecam )

7812055945667880221097358472190209463415     + Barrier.png       

Style grania Vayne

Early

Możemy grać ultra agresywnie ,gdy w naszej drużynie jest np. Karma na supporcie ,a w przeciwnej Jinx + Sona.

Możemy też grać pasywnie ,lecz musimy napisać to supportowi i czekać spokojnie do 6 kiedy zrobicie im wejście smoka i wjazd na chatę. Gdy są dragony ,poprośmy tanka ,by nas pilnował i zrobił dla nas dogodne miejsce na zrobienie

koko jambo i do przodu.

Mid Game

Tutaj nie wychylamy się zbytnio ,gdyż nas złapią ,próbujemy tylko bić przeciwników z bezpiecznej odległości i orb-walkingować tzw. kite'ing.

Late Game

Tutaj jesteśmy najlepszym AD Carry w tej fazie ,niszczymy wszystko ( mamy full build ) co chcemy ,ale tak jak w Mid Game nie wychylamy się i czekamy na inicjacje.

Filmiki co możemy osiągnąć podczas mainowania Vayne

https://www.youtube.com/watch?v=xXohtE2SRPg

Przykłowe statystyki podczas zagrania kilkunastu/kilkudziesięciu meczy Vayne :

25237753991140161458.jpg

Kolejność maxowania umiejętności

Tutaj mamy 2 dosyć niewielkie różniące się style maksowania skilli. Dodam ,że E bierzemy 2 wtedy kiedy możemy kogoś zabić.

Polecam ,na 5 poziomie mamy co 2s Q ,a W zdążymy nadrobić do mid_game ,a do late_game na spokojnie. Taką też kolejność mają pro_playerzy.

svsz5v.jpg

Jednak możemy (jak ktoś lubi) maxować W -> Q -> E -> R  ( Niezbyt polecam ).

Counter Picki

CaitlynSquare.png  Oczywiście standardowo ,ktoś się nie zgodzi ,ale taka prawda Vayne jest kontrowana przez Caitlyn ,gdy próbujemy do niej podbiec ona rzuca E ( siatka ,slow i odrzut ) Q i jeszcze nas uderzy raz z hitów.. Dodatkowo jej W ujawnia kiedy jesteśmy niewidzialni

DravenSquare.png Draven jest bardzo silmy ,gdy dostanie swój B.F Sword ,a my będziemy w plecy po prostu nas uwali w fazie early.

Ma straszne silne wymiany z Q ,CC z E ,mobilność i globalny ult.

Quinn.png  Po 6 na linii bez CC ,a na przykład healów ( rzadko są takie ) nas zabije po prostu ,ma blinda dzięki czemu wymiany są na jej korzyść

AsheSquare.png Ma strasznie duży slow ,co ogranicza Vayne pokowania ją dodatkowo ma większy zasięg (+50) ,ma CC z ulta.

A Vayne jest silna przeciwko :

LucianSquare.png Możemy uniknąć jego spelle ,co powoduje ,że jego pasywna umiejętność staję się bezużyteczna.Jedyne co może nas boleć to jego E ,co redukuje slow np. exhaust i jego R ,ale możemy go odrzucić zawsze użyć Q itp.

EzrealSquare.png    Wystarczy stać za minionami ,by nie być bitym z jego Q harrasować go ,gdyz z AA nic nam nie zrobi ,ma taki sam zasięg jak my.

VarusSquare.png

Varus ma minimalnie większy zasięg od naszego ,wygrywamy z nim wymiany ( jak unikniemy jego Q dzięki naszemu Q ) Możemy uniknąć jego ulta ,a gdy mamy ogarniętego supporta to raczej nie problem.

Supporty ,które nas kontrują :

AlistarSquare.png Ma odepchnięcie i podrzuceniu ,może użyć  Q ,przejść na naszą stronę i wyrzucić nas z W w stronę swego AD Carry.

SorakaSquare.pngDaje manę swojemu AD Carry oraz dużą ilość zdrowia ,ma też uciszenie ,które kontruje nasze R,E,Q i nic nie możemy zrobić poza uciekaniem lubbiciem z AA

ZileanSquare.png Po prostu nas harrasuje ,ma przyspieszenie i 2 exhausta jako E ( bardzo boli to Vayne ) ,dodatkowo ma 2 anioła stróża ,czyli po 6 jego AD Carry ma G.A.

Vayne dobrze współpracuje z :

NamiSquare.png Ma slow ,ma stuna ,ma aoe fale ,dodaję nam dmg i życie = Czego chcieć więcej od AD Carry ( ta wiem ,ale każdy support warduje ).

LeonaSquare.png Bardzo dobry support ,slowuje przeciwników ,pasyw daje nam dodatkowy dmg ,ma 2 stuny i 1 zatrzymanie ,dobry do robienia killów w early.

MorganaSquare.png Ma snerra ,ma harras kontruje obrażenia magiczne np. Zileana oraz stuny np. Leone ,w late gdy rzuci na nas E jesteśmy bogiem gry.

Plusy

Ogromna mobilność ,wspaniała mechanika postaci.

Bóg w late_game.

True dmg rozwala np. Wukonga mającego 3k hp i 435 armora na 15 strzałów.

Po złożeniu paru itemów ,gdy jesteśmy z przeciwnym AD Carry na równi /lepsi oczywiście go bierzemy jak chcemy.

Ma stuna ,mechanike do uciekania.

Może robić pro_plejsy dzięki niewidzialności ,pamiętaj poruszaj się tam ,gdzie przeciwnik nie będzie ciebie się spodziewać ( BEZ PRZESADY xD )

Wady

Mały zasięg.

W early przegrywa z kilkoma AD Carry.

Nie ma najlepszego early ,a CC i exhaust tzn. slow mocno ograniczają jej potencjał.

Q&A

Jak się zachowywać w czasie farmienia :

Poniżej gold V jest zwykle tak ,że przeciwnik nie ogarnia dodge. Dodge każdy Vayne można uniknąć nawet leony E ,karmy w ,Q Luciana.

Powyżej Gold V support zachowuję się inaczej właśnie opracowuje jak się nią zachowujemy ,gdy jak @RionKillIN  wspomniał np. Thresh może zauważyć ,że  gdy gramy np. na Ezreala ,to robimy combo : AA ,Q i gdy próbujemy schować się za miniony on nas po prostu hookuje ,a możemy jeszcze bliżej podejść i walnąć tego 3 bełta.

47990292595971448862.png

Opublikowano

Vistix, a sam wychylałeś się w mid game xdd

87225705356827008866.png

Opublikowano

Vistix, a sam wychylałeś się w mid game xdd

Bo ja jestem low xD

Dzięki właśnie zaczynam pogrywać Vayne ;)

Ten poradnik ,był raczej przeznaczony dla początkujących i miał na celu zachęnie do jej mainowania. Właśnie kończę poradnik.

47990292595971448862.png

Opublikowano

mowisz ze core to botrk i pd i maxujesz q? beka, w zrobi w tym przypadku wiecej

brak run 

brak feasta w masterkach, wiec zginiemy w early

stattik jest slaby, lepiej 2 pd co na tankow jest pogromem

poradnik pisze osoba ktora gra botrk+bt, pls

brak opisania żadnego itemu

tut zrobiony na odpierdol sie, 2/10

Opublikowano

mowisz ze core to botrk i pd i maxujesz q? beka, w zrobi w tym przypadku wiecej

brak run 

brak feasta w masterkach, wiec zginiemy w early

poradnik pisze osoba ktora gra botrk+bt, pls

brak opisania żadnego itemu

tut zrobiony na odpierdol sie, 2/10

Gościu ty chyba też '' na odwal się i napiszę free posta '' to napisałeś. Napisałem co można złozyć na Vayne. Poza tym właśnie kończę poradnik ,robiłem go o 1:00 nad ranem ,więc mogą być błędy. 

Powiedz mi ,a co ty budujesz pierwsze na Vayne? Trinity XDD?

Po przeczytaniu drugi raz sugeruję ,że poradnik dla nowych tylko '' przeleciałeś '' filmików i run ,masterek nie obejrzałeś ,takie masterki i runy mają prosy ,ale oczywiście jakaś platyna-brąz będzie dyktować co dla challangerów jest dobre poszukaj w lidze pretedenta osoby ,która gra Vayne i zobacz co buduję ,jakie mam masterki i runy. 

Podaj swojego lolkinga zobaczymy jak ty grasz.

Dodam ,że mógłbyś być trochę bardziej wyrozumiały ( chociaż nie wiem jakbyś ty to zrobił ) ,że to mój 1 poradnik z lola..

Jak mam robić TuT na odpierdol się jak mam 0% ,ja to robię dla początkujących i przeczytaj jeszcze raz w jakim celu zrobiłem ten TuT ,bo to też zostało zawarte.

Każdy build jest inny. Jakiego festa?  Po twojej wypowiedzi myślę ,że coś ćpałeś ....

47990292595971448862.png

Opublikowano

Gościu ty chyba też '' na odwal się i napiszę free posta '' to napisałeś. Napisałem co można złozyć na Vayne. Poza tym właśnie kończę poradnik ,robiłem go o 1:00 nad ranem ,więc mogą być błędy. 

Powiedz mi ,a co ty budujesz pierwsze na Vayne? Trinity XDD?

Po przeczytaniu drugi raz sugeruję ,że poradnik dla nowych tylko '' przeleciałeś '' filmików i run ,masterek nie obejrzałeś ,takie masterki i runy mają prosy ,ale oczywiście jakaś platyna-brąz będzie dyktować co dla challangerów jest dobre poszukaj w lidze pretedenta osoby ,która gra Vayne i zobacz co buduję ,jakie mam masterki i runy. 

Podaj swojego lolkinga zobaczymy jak ty grasz.

Dodam ,że mógłbyś być trochę bardziej wyrozumiały ( chociaż nie wiem jakbyś ty to zrobił ) ,że to mój 1 poradnik z lola..

Jak mam robić TuT na odpierdol się jak mam 0% ,ja to robię dla początkujących i przeczytaj jeszcze raz w jakim celu zrobiłem ten TuT ,bo to też zostało zawarte.

Każdy build jest inny. Jakiego festa?  Po twojej wypowiedzi myślę ,że coś ćpałeś ....

sproboj zagrac bt-trinity-lw-ie-sytuacyjny, potem sie wypowiedz, zreszta nie pisalem ze skladam jako 1 i nie napisalem ze zawsze :)

nie bede sie staral co do postow, ty spierdoliles temat, ja tylko posta wiec co ma wyglad do posty do mojej krytyki? xD

nie napisales ze go dokonczysz na koncu, wiec myslalem ze to koniec Kappa

tez mam tuta do ligi legend tutaj, ale nie bede sie chwalil Kappa

Feast- masterka w drzewku ofensywnym ktora daje 3 hp i 1 mp za zabicie jednostki

piszesz ze to tut dla poczatkujacych? ale itemow nie wytlumaczyles, beka

leona w polecanych supach? teraz daje 0/10 XDDDDD

masz lokinga 

http://www.lolking.net/summoner/eune/26196253#profile
Opublikowano

sproboj zagrac bt-trinity-lw-ie-sytuacyjny, potem sie wypowiedz, zreszta nie pisalem ze skladam jako 1 i nie napisalem ze zawsze :)

nie bede sie staral co do postow, ty spierdoliles temat, ja tylko posta wiec co ma wyglad do posty do mojej krytyki? xD

nie napisales ze go dokonczysz na koncu, wiec myslalem ze to koniec Kappa

tez mam tuta do ligi legend tutaj, ale nie bede sie chwalil Kappa

Feast- masterka w drzewku ofensywnym ktora daje 3 hp i 1 mp za zabicie jednostki

piszesz ze to tut dla poczatkujacych? ale itemow nie wytlumaczyles, beka

leona w polecanych supach? teraz daje 0/10 XDDDDD

masz lokinga 

http://www.lolking.net/summoner/eune/26196253#profile

5.1 / 6.9  nie zamierzam dalej z tobą dyskutować ,jak masz takie staty tą postacią.

47990292595971448862.png

Opublikowano

5.1 / 6.9  nie zamierzam dalej z tobą dyskutować ,jak masz takie staty tą postacią.

z czego jeden ranked trolowalem na topie 1/15 ;>

widac ze nie chcesz dyskutowac bo nie masz argumentow, zreszta vayne nie mainuje co nie oznacza ze tut jest slaby

Opublikowano

Do poradnika nie mam nic;) Sam mainuje Vayne od s3 i wiem co potrafi. Możesz dodać że Vayne jest dobra z Braumem. A co do maksowania Q to się zgadzam. Ostatnio zauważyłem, że maksują W ale to nie ma różnicy. Mój build, który zawsze działa to Botrk, butki, Statikk(lub PD), LW, defensywny item, IE. Zawsze mam staty na plusie;)

Plusik dla ciebie za gosu.

giphy.gif

"Są ludzie, którym szczęście mig­nie tyl­ko na mo­ment, na mo­ment tyl­ko się ukaże po to tyl­ko, by uczy­nić życie tym smut­niej­sze i okrutniejsze." ~ Stanisław Dygat

Opublikowano

True dmg rozwala np. Wukonga mającego 3k hp i 435 armora na 15 strzałów.

Raczej 8...

Zresztą poradnik słaby, dlaczego? Już tłumaczę...

Po 1. Maksuje się teraz W, robi botrk'a, butki i PD, żeby jak najszybciej zbijać nasze okręgi, jeżeli uważasz, że to zły pomysł to zagraj tak kilka razy, albo pooglądaj stream'y gosu...

Po 2. Gdy maksujesz Q, bierz BT - dużo większy harass niż z botrk'iem - grałem tak kilka razy, sprawdza się

Po 3. Nie ważne jakiego supporta ma enemy ADC, po prostu graj agresywnie w Early, to jedyny sposób w jaki Vayne może już w początkowej fazie gry robić coś więcej, niż stanie na linii i farmienie

slowują przeciwnika i dają nam szanse na trafienie krytyczne co jest bardzo ważne na każdym AD Carry.

Tylko botrk slowuje przeciwnika i jest z nim inaczej niż zapewne sobie początkujący pomyśli, bo ma mniejszy zasięg niż aa Vayne, czyli trzeba podbiec do przeciwnika. Nie napisałeś też, że trzeba umieć się pozycjonować - co jest na niej najważniejsze - bo trzeba wykorzystywać jej Condemn, a wywnioskować z tego co jest wyżej można, że po prostu używasz E, gdy ktoś Cię goni i go od siebie odpychasz.

Tak jak już wcześniej pisałem, poradnik słaby, ma wiele mankamentów, mainuje Vayne od s3, więc raczej wiem co pisze.

PS. Zapomniałem dodać, że jak w enemy team ma thornmail'a to buduje się BT i Botrk'a - rada Rekkles'a

h6IduA1.png

Opublikowano

Przegrales , nie dodales itema ktory daje Tons of dimejdż. Ale poradnik 7/10.

Opublikowano

W sie teraz maxuje pierwsze, jako iz mainuje vayne, bylem przyzwyczajony zeby maxowac Q ale po tym jak Gosu napisal ze lepiej maxowac W, okazalo sie ze jest to lepsze :]

Play to have fun, not to win.

Opublikowano

Interpunkcja tragiczna, mega agresywnie Vayne w early? Kogoś chyba naprawdę pojebało, po prostu piechobitch pls. Nie zgadzam się że Vayne dobrze współpracuje z Leoną. Leona to agresywny support, szczególnie w early a Vayne ma słabe early więc odpada. 2/10 kappa.

Tak Vayne można grać na 2 sposoby ,pooglądaj troche LeagueOfGosu  i zobaczysz jak on gra.

Każdy gra inaczej po prostu chciałem się podzielić moją wiedza na temat tej postaci..

47990292595971448862.png

Opublikowano

mega agresywnie Vayne w early? Kogoś chyba naprawdę pojebało, po prostu piechobitch pls. Nie zgadzam się że Vayne dobrze współpracuje z Leoną. Leona to agresywny support, szczególnie w early a Vayne ma słabe early więc odpada. 2/10 kappa.

lol, tak mogę ocenić twój komentarz, bo jeżeli Ty nie jesteś w stanie jej ogarnąć i wykorzystać odpowiednio potencjału, to Twój problem.

h6IduA1.png

Opublikowano

lol, tak mogę ocenić twój komentarz, bo jeżeli Ty nie jesteś w stanie jej ogarnąć i wykorzystać odpowiednio potencjału, to Twój problem.

pozdrawiam vayne była moim mainem przez cały sezon 3 i wyszedłem z niej z s1 do golda 2, to nie jest jakoś wysoko ale mimo wszystko; to słucham cóż takiego się stało że vayne teraz niby jest early champem - tak przynajmniej wnioskuję po twoim komentarzu.

Tak Vayne można grać na 2 sposoby ,pooglądaj troche LeagueOfGosu  i zobaczysz jak on gra.

Każdy gra inaczej po prostu chciałem się podzielić moją wiedza na temat tej postaci..

Gosu jest w diamencie, a przeciętna dywizja typowego użytkownika MPC to brąz/silver/gold albo diament na bolu więc? 

Opublikowano

pozdrawiam vayne była moim mainem przez cały sezon 3 i wyszedłem z niej z s1 do golda 2, to nie jest jakoś wysoko ale mimo wszystko; to słucham cóż takiego się stało że vayne teraz niby jest early champem - tak przynajmniej wnioskuję po twoim komentarzu.

Gosu jest w diamencie, a przeciętna dywizja typowego użytkownika MPC to brąz/silver/gold albo diament na bolu więc? 

Dlatego można się od niego uczyć grać np. użyć flasha przed czempiona i użyć E  ,by go zabić lub pomóc junglerowi go ubić ,więc twój argument jest bezpodstawny.

Jakie 8 strzałów chcesz zabić Vayne wukonga  z takim armorem i hp na 8 strzałów ? Założymy się?

https://www.youtube.com/watch?v=5Y8bWaBtStw

Każdy ma swój sposób na budowanie postaci :)

47990292595971448862.png

Opublikowano

Buduje się stattika na tanków, bo on zadaje magiczne obrażenia, często się go robi jak gra się na topie przeciwko np. Mundo.

to słucham cóż takiego się stało że vayne teraz niby jest early champem - tak przynajmniej wnioskuję po twoim komentarzu

No cóż, trzeba znać podstawy i to te najważniejsze, żeby wykorzystywać sytuacje do harass'u, zbijania trzech okręgów z srebrnych bełtów, oraz odpowiedniego użytkowania jej Condemn'u. Vayne jest nazywana bestią w Late Game, ale to nie znaczy, że w early nic nie jest w stanie zrobić - dużo zależy od support'a i Twojego odpowiedniego! focusu. Nie nazwę jej early championem, ale grając z kumplem duo (on z diamentu, bez problemu wygrywam linie przeciwko p1/p2/d5), jedynym problemem dla tej postaci w early jest Lucian, który ją po prostu niszczy - taka Jinx nie jest w stanie nic zrobić, jak grasz na nią agresywnie, to samo Twitch, gorzej jest z Cait, ale też są na nią sposoby. Jeżeli Twój support, jak i przeciwnika jest ogarnięty, to wystarczy, że zrobisz Joke na np: łańcuchu Thresh'a i już możesz obijać przeciwnego ADC, a odpowidnia reakcja Twojego Suppa może dać wam kill'a. Wszystko zależy od tego jak Ty myślisz i czy jesteś w stanie przewidzieć ruchy Twojego przeciwnika. Ja często stawiam się w jego sytuacji i szukam sposobu na jaki on byłby w stanie mnie pokonać na linii, później staram się wykorzystać to co zrozumiałem na podstawie jego gry, zachowań i odruchów - ludzie często podchodząc do farmy nie zwracają uwagi na Twoją pozycję, od razu to wykorzystuj, ale też miej na uwadze supporta przeciwnika. Dodatkowo z tego co zauważyłem przez bardzo dużo gier, które grałem Vayne, przeciwnik (a raczej support przeciwnika, za przykład posłuży mi Thresh) widząc jak atakujesz jego ADC czeka na drugi Twój ruch, zauważ że ruszasz na enemy ADC, oddajesz aa, po czym tumble, kolejny wzmocniony aa i najczęściej cofasz się do tyłu starając schować się za minionami, otóż przeciwny support zdaje sobie sprawę, że tak zrobisz, jeżeli uczyniłeś już to dwa razy, dlatego rzuci łańcuch lekko za Ciebie bo jest pewny, że Cię złapie (jego mózg przetworzył informacje na temat tego jak się zachowujesz i po prostu zrobi to automatycznie, bo według jego rozumowania, Ty się cofniesz do tyłu),a tu psikus, bo oddajesz kolejny aa i zbijasz 3 obręcze, gdzie przy maksowaniu "W" przeciwny ADC traci 1/4 może 1/3 HP (zrobiłeś to na lvl 5), więc zaczyna grać ostrożniej, dlatego ty snowball'ujesz linie i gdy on podchodzi do farmy, ty go obijasz i tak w nieskończoność, albo będzie tak głupi, że w końcu padnie, albo zawoła junglera lub mid zroamuje, ale Ty mając wardy będziesz to widział, a przez to, że snowballujesz, szybko znajdziesz się w bezpiecznym miejscu, w tym wypadku np: pod turretem.

h6IduA1.png

Opublikowano

Do kontr dodałbym jeszcze koga ( większy zasięg + widzi nas dzięki r ). Natomiast poza tym poradnik bardzo dobry :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poradnik, super wykonany.

Fajnie dopasowane kolory, a z buildem i masterkami się fajnie gra, polecam.

Jednak wole maxować W, ponieważ jest to umiejętność bierna, może źle mówię ale ja tak gram.

Opublikowano

Poradnik na pewno się przyda dla tych, co chcą zacząć grę Vayne. Co do skill ordera, to każdy jednak ma swój własny, przeważnie pierwsze jest jednak maxowane Q, bo cd jest niskie, a przy pierwszych wymianach na liniach jest bardzo dobre :). Ale tak jak mówiłem, każdy maxuje jak chce :P

Opublikowano

Trochę przestarzały poradnik :)
Obecnie Vayne buduje się 2x Doran --> IE --> PD --> RK i reszta sytuacyjnie :)
Oczywiście trzeba pamiętać o butkach na AS :)

Saitoshi_eune_412_2_logo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...