Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wolno działający komputer - wina dysku?

Wetize

Pytanie

Opublikowano

Odrazu mówię: formatowałem. Mój antywirus to Kaspersky, nie ma szans żeby to była wina systemu... bo znam się na tym.

Znam się, ale nie na podzespołach - wymieniłem procesor, jest ok (Dual Core 3GHz), nową karte graficzną mam (Geforce GT630), tylko ten dysk został.. to może być jego wina? Czasami jak gram w lola i go zminimaluzję, to muszę cały komputer resetować, bo nic zrobić nie mogę. Jak mam włączoną playliste na youtub'ie to otwieranie nowych kart trwa z 2 minuty...

Tutaj informacje o dysku:

igg4ytlolpu1.png

1iiv6g.png

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na górze w pierwszym zdjęciu widać 8900 błędów świadczące o złym podłączeniu lub uszkodzeniu kabla SATA. Najpierw sprawdź to. Health dysku nie jest tragiczne.

Opublikowano

W takim razie stawiałbym na pamięć.

Wypal na płytkę memtest86, włącz z boota, i niech przeleci ramy z raz przy twoich oczach. Jeżeli lipka, to możesz na noc jeszcze odpalić ten test(automatycznie się zapętla).

Co to za program? Możesz spróbować hdtune.(chyba że to dedyk dla twojego dysku)

Jaka temperatura? Daj zdjęcie z zakładki SMART.

Możesz też ściągnąć HW montior, troszke poruszać, i poużywać sprzętu. A potem zrób zdjęcie i wklej.

mam tylko 2GB ramu, to może być wina? Bo mogę dokupić 2GB DDR3 GOODRAM'u, ale nie wiem czy jest sens.

30u6a7b.png

1iiv6g.png

Opublikowano

Jeżeli złączysz je w dual channel, to przyśpieszy twojego kompa. Ale czy jest sens? Póki co trzeba zbadać co jest nie ok, bo zapewne wcześniej wszystko śmigało?

Z dyskiem chyba coś nie halo. Włącz test hdtune, (z niezaznaczonym quick mode, bo sprawdzi go tylko po urywkach)

Zakładka error scan.

Jaki był ten program którym sprawdzałeś dysk?

Opublikowano

Jeżeli złączysz je w dual channel, to przyśpieszy twojego kompa. Ale czy jest sens? Póki co trzeba zbadać co jest nie ok, bo zapewne wcześniej wszystko śmigało?

Z dyskiem chyba coś nie halo. Włącz test hdtune, (z niezaznaczonym quick mode, bo sprawdzi go tylko po urywkach)

Zakładka error scan.

Jaki był ten program którym sprawdzałeś dysk?

Wybacz że dopiero teraz odpisuję, ale miałem problemy zdrowotne - możemy dalej rozmawiać. Co do tego error scanu, to wszystkie "oknienka" (bo robiłem ten skan) były zielone, tylko te ostatnie były czerwone - z 8 myślę tych kwadracików było czerwonych. Tego programu już nie pamiętam, ponieważ 2 dni temu sformatowałem komputer (tak, nadal wszystko się zacina). Co dalej zrobić, to wina dysku?

1iiv6g.png

Opublikowano

Wybacz że dopiero teraz odpisuję, ale miałem problemy zdrowotne - możemy dalej rozmawiać. Co do tego error scanu, to wszystkie "oknienka" (bo robiłem ten skan) były zielone, tylko te ostatnie były czerwone - z 8 myślę tych kwadracików było czerwonych. Tego programu już nie pamiętam, ponieważ 2 dni temu sformatowałem komputer (tak, nadal wszystko się zacina). Co dalej zrobić, to wina dysku?

No to czyli bardzo możliwe że dysk jest padnięty. Ale aby się upewnić, powinieneś przeskanować dysk oprogramowaniem od producenta.

http://www.seagate.com/support/downloads/item/seatools-dos-master/ Wypalasz płytkę, i odpalasz.

Jeżeli niemasz w jaki sposób nagrać tej płyty, to można spróbować z poziomu windowsa, lecz to nie jest zbyt polecana metoda.

http://www.seagate.com/support/downloads/item/seatools-win-master/

Jeżeli wykryje że jest lipa, jak to zrobił hdtune, to znaczy że dysk do wymiany.

Opublikowano
Czasami jak gram w lola i go zminimaluzję, to muszę całykomputer resetować, bo nic zrobić nie mogę. 

W takim razie stawiałbym na pamięć.

Wypal na płytkę memtest86, włącz z boota, i niech przeleci ramy z raz przy twoich oczach. Jeżeli lipka, to możesz na noc jeszcze odpalić ten test(automatycznie się zapętla).

Co to za program? Możesz spróbować hdtune.(chyba że to dedyk dla twojego dysku)

Jaka temperatura? Daj zdjęcie z zakładki SMART.

Możesz też ściągnąć HW montior, troszke poruszać, i poużywać sprzętu. A potem zrób zdjęcie i wklej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...